Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor: Mgr. Karolina Pátková

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor: Mgr. Karolina Pátková"— Transkript prezentace:

1 Autor: Mgr. Karolina Pátková
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Karolina Pátková Název : VY_32_INOVACE_1B_03_Druhy vět Téma: český jazyk 2. třída Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

2 Anotace Vysvětlení pojmu druhy vět. Žáci poznají věty oznamovací, rozkazovací a tázací a seznámí se s psaním znamének za danými větami. Po vysvětlení a uvedení příkladů si sami vyzkouší rozlišovat věty.

3 DRUHY VĚT

4 Oznamovací věty Uveďte další příklady.
Jsou věty, kterými něco říkáme, sdělujeme,oznamujeme. Píšeme za nimi tečku. Například: Líbí se mi červená barva. V sobotu pojedeme k babičce. Můj pejsek se jmenuje Hafík. Uveďte další příklady.

5 Rozkazovací věty Uveďte další příklady.
Jsou věty, kterými něco přikazujeme nebo žádáme. Píšeme za nimi tečku nebo vykřičník. Například: Nekřičte tolik! Ukliď si hračky. Podej mi sešit. Uveďte další příklady.

6 Tázací věty Uveďte další příklady.
Jsou věty, kterými se na něco ptáme, vlastně jsou to otázky. Píšeme za nimi otazník. Například: Jaká je tvá oblíbená barva? Kdy přijede děda? Můžu jít odpoledne ven? Uveďte další příklady.

7 Přací věty Uveďte další příklady.
Jsou věty, kterými vyjadřujeme svoje přání. Většinou bývají na začátku takových vět slova Ať, Kéž, Kdyby tak…, Nechť Píšeme za nimi tečku. Například: Kéž by už nepršelo. Ať se brzy uzdravíš. Kdyby tak byly prázdniny. Uveďte další příklady.

8 Známe tedy věty: oznamovací rozkazovací tázací přací

9 Určete druhy vět a doplňte znaménka:
Co bude dnes k obědu Nehraj si na silnici Půjč mi pastelky Bolí mě břicho Ať se to splní Půjdu si napsat úkol Hned si napiš úkol Chutná ti špenát Špenát je zdravá zelenina Kdybych uměla létat ? Tázací ! Rozkazovací . Rozkazovací . Oznamovací . Přací . Přací


Stáhnout ppt "Autor: Mgr. Karolina Pátková"

Podobné prezentace


Reklamy Google