Praha 20.dubna 2010 Přehled o činnosti sekce technických VOŠ sdružených v AVOŠ Jiří Homolka Valná hromada AVOŠ – 20. duben 2010 Osnova: Sekce technických.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SYSTÉMY A SUBSYSTÉMY EKONOMICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ © Prof. ing
Advertisements

a spolupráce Libereckého kraje v projektu IQ Industry
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Územní dimenze a priority Olomouckého kraje
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
2. WORSKHOP „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Karlovy Vary TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
Projekt: „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Přijímací řízení pro školní rok 2011/2012 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství, kultury a tělovýchovy oddělení organizační a vzdělávání.
Sektorové dohody Ano či Ne? Jednání Svazu dopravy
Výzva č. 31 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě Mgr. Martina Jedličková.
KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Název projektu: KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Soukromá vyšší odborná škola sociální o.p.s., Jihlava (projekt.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Kam po ZŠ?.  Splnil/a povinnou školní docházku v délce devíti let, nebo úspěšně ukončil/a základní vzdělávání před jejím splněním,  při přijímacím řízení.
Kam po ZŠ?.  Splnil/a povinnou školní docházku v délce devíti let, nebo úspěšně ukončil/a základní vzdělávání před jejím splněním,  při přijímacím řízení.
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
1 VALNÁ HROMADA AVOŠ 20. dubna NÁVRH USNESENÍ VALNÉ HROMADY AVOŠ VH schvaluje zprávu o činnosti za rok VH schvaluje zprávu dozorčí rady.
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
Bílá kniha terciárního vzdělávání stav, otázky a postup RVŠ František Ježek Rada vysokých škol Fakulta aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
Zdravotnická sekce v rámci Asociace vyšších odborných škol ________________________________________ Valná hromada AVOŠ 20. dubna 2010 _______________________________________.
S POLUPRÁCE SE SOCIÁLNÍMI PARTNERY OTROKOVICE,
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Vlastní hodnocení školy a školní vzdělávací program
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
Ekonomické informace 8. zasedání Sněmu RVŠ Praha, Jakub Fischer, předseda EK.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
AVOŠ Valná hromada 29. března 2007 SOUČASNOST A PERSPEKTIVA VYŠŠÍCH ODBORNÝCH ŠKOL Valná hromada AVOŠ 29. březen 2007 Jiří Homolka Osnova: Popis současného.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ. Národní soustava povolání (NSP) je otevřená soustavně aktualizovaná databáze informací o potřebách trhu práce, vytvářená zaměstnavateli.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
PREZENTACE PRO ITP Ing. Miloslav ILEČEK, ITP pracoviště Jihlava , Velké Karlovice Institut Trhu Práce.
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
Okresní hospodářská komora v Chomutově Podnikatelské fórum Rok 2015 – renesance technického vzdělávání 14. –
1 Valná hromada Asociace vyšších odborných škol, AVOŠ Praha, 14. duben 2015 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Terciární vzdělávání. Struktura Vysokoškolské (5A, 6) Vyšší odborné (5B) – 1992/93, 1995/96 Třístupňová struktura vysokoškolského vzdělávání: bakalářský.
1 Spolupráce při realizaci projektů inovací na ESF MU Mgr. David Póč, Oddělení pro strategii a rozvoj.
Personální strategie mezinárodní firmy
Postavení osob na trhu práce dle nejvyššího dosaženého vzdělání 1. prosince 2014 Z0027 Geografická analýza trhu práce.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
Informace pro členy oborových skupin Analýzy a informace vytvářené v NÚV k přechodu a uplatnění absolventů škol na trhu práce Ing. Jiří Vojtěch vedoucí.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
1 PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ v Ústeckém kraji Most Role a zapojení sociálních partnerů do tvorby programů DV.
ZPRÁVA PŘEDSEDKYNĚ O ČINNOSTI AVOš ZA Rok 2016
Mezinárodní den sester květen 2009
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Šetření uplatnění absolventů vysokých škol
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Motivační program spolupráce škol a zaměstnavatelů
Postavení osob na trhu práce dle nejvyššího dosaženého vzdělání
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Setkání kariérových poradců
Seminář P-KAP a EQAVET k Vyšším odborným školám Ing
Transkript prezentace:

Praha 20.dubna 2010 Přehled o činnosti sekce technických VOŠ sdružených v AVOŠ Jiří Homolka Valná hromada AVOŠ – 20. duben 2010 Osnova: Sekce technických VOŠ Výsledky dotazníkového šetření Závěry z pohledu technických VOŠ

Praha 20.dubna 2010 Sekce technických VOŠ Od minulé Valné hromady AVOŠ se uskutečnilo několik vzájemných výměn informací a proběhlo (velmi úspěšně) dotazníkové šetření o uplatnitelnosti absolventů této skupiny VOŠ. Závěry technické sekce VOŠ byly formulovány na výjezdním zasedání sekce v jihočeském Dražíči dne 15. října 2009 a následně dopracovány na jednání sekce 1. prosince 2009 v Praze. Závěry z technické sekce významně přispěly k vydání společného stanoviska UZS, CZESHA a AVOŠ směrem k Ministerstvu školství.

Praha 20.dubna 2010 Výsledky dotazníkového šetření Technické VOŠ sdružené v AVOŠ Školní rokAbsolventůDo praxe v oboruDo praxe mimo Studium na navazující VŠ Studium na jiné VŠPočetPřijatoZapsáno DenníDálkovéDenníDálkovépřihlášenýchdo 1.ročníku 2006/ Pouze pro studenty denní formy ve školním roce 2009/ / / Celkem Procenta100%72%11%7%4%2%1%100%76%61%

Praha 20. dubna 2010 Závěry technických VOŠ  Velmi úzká a dlouhodobá vazba na oborovou podnikatelskou sféru a kvalitní materiální zázemí. Téměř všechny vzdělávací programy technických vyšších odborných škol byly připravovány ve spolupráci se sociálními partnery. Profil absolventa je upravován přesně podle požadavků praxe.  Příprava technicky vzdělaných odborníků v souladu s mezinárodní klasifikací vzdělávání ISCED 5B za mnohem nižších nároků na státní rozpočet než je tomu u podobných programů realizovaných na vysokých školách (výdaje na jednoho studenta na vyšší odborné škole jsou o více než jednu třetinu nižší).  Uspokojování poptávky po technicky vzdělaných odbornících na středních a nižších stupních řízení.

Praha 20. dubna 2010 Závěry technických VOŠ  Vyšší odborné školy hrají významnou roli ve vyrovnávání sociálních handicapů a přispívají tak k vyrovnávání nerovného přístupu ke vzdělávání v rodinách s nižším vzdělanostním a sociálním zázemím.  Pro řadu uchazečů jsou důležitým stupněm a motivací k pokračování ve vzdělávání v dalších programech terciárního sektoru.  Vyšší odborné školy hrají významnou roli ve vzdělávacích institucích, které sdružují školy a školská zařízení poskytující různý obsah i stupeň vzdělávání.  Právě vznik a expanze těchto organizací je významným výsledkem institucionálních reforem v období, které se kryje s obdobím rozvoje vyšších odborných škol. Vyšší odborné školy zde vhodně rozšiřují vzdělávací nabídku, zvyšují efektivnost těchto integrovaných organizací a využívají optimálně jejich materiální, ekonomický a personální potenciál.

Praha 20. dubna 2010 Závěry technických VOŠ  Celkové klima i kultura organizace vyšších odborných škol, které nejsou masovými institucemi, umožňuje individuální přístup a bezprostřední reakci na potřeby studentů i zaměstnavatelů a konkrétní regionální podmínky.  V menších sídlech plní nezanedbatelnou zaměstnavatelskou úlohu s následnou podporou drobného podnikání.  Považujeme za nezbytné všechny programy vyššího odborného vzdělávání transformovat do kreditního systému ECTS. Tyto kredity by měly být přenositelné do adekvátních programů terciárního vzdělávání podle podmínek těchto programů.  Vzhledem k tomu, že jednou ze základních předností vyššího odborného vzdělávání je jeho bezprostřední regionální vazba, je nezbytné zachovat současnou možnost zřizování vyšších odborných škol vyššími územně správními celky.

Praha 20. dubna 2010 Závěry technických VOŠ  Zkracování délky studia či nevhodné organizační a legislativní změny mohou uvedené výhody do značné míry ne-li zcela znehodnotit. Například při zkrácení studia ze současných tří let by muselo dojít buď k omezení odborné praxe a profesní přípravy, nebo by se vzdělávací programy prakticky staly neprostupné s příslušnými bakalářskými programy a studenti VOŠ by ztratili možnost si toto vzdělávání doplnit ve zkrácené době. Tím by i současná spolupráce VOŠ a vysokých škol pro obě strany ztratila smysl.  Je proto třeba najít taková legislativní opatření, která vyjasní postavení současných VOŠ v systému terciárního vzdělávání, místo nákladného vytváření dalších vysokoškolských institucí (z peněz daňových poplatníků), kterých je v současné době v České republice již nadbytečný počet nehledě na nepříznivý demografický vývoj.

Praha 20.dubna 2010 Děkuji Vám za pozornost.