Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná."— Transkript prezentace:

1 ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury

2 ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná aktivita KAP  Musí proběhnout na počátku realizace projektu  Hodnocení aktuálního stavu prostředí, do kterého směřují aktivity projektu  Musí být představena na PS Vzdělávání

3 PODKLADY K ANALÝZE Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy Plzeňského kraje (2016-2020) Vývoj a prognóza středního školství v Plzeňském kraji (RRA PK, 2014) Současná struktura a vývoj pracovních sil v Plzeňském kraji (RRA PK, 2015) Regionálně specifická data od NÚV  Vzdělanostní struktura v kraji (počty přijatých studentů a počty absolventů v rámci skupin oborů)  Nezaměstnanost absolventů SŠ a VOŠ Data OŠMS KÚ PK, ČSÚ, úřadu práce Strategie ITI, RIS3 Strategie, a další

4 STRUKTURA ANALÝZY 1. Úvod, metodika 2. Socioekonomická charakteristika Plzeňského kraje pro potřeby vzdělávání 2.1 Demografická charakteristika Plzeňského kraje 2.2 Vzdělanost v Plzeňském kraji 2.3 Trh práce v Plzeňském kraji 3. Vzdělávací systém Plzeňského kraje (s důrazem na SŠ a VOŠ) 3.1 Základní a zájmové vzdělávání v Plzeňském kraji 3.2 Střední školy a VOŠ Plzeňského kraje 4. Povinná témata KAP a jejich rozdělení do jednotlivých platforem 5. Nepovinná témata KAP 6. Závěr

5 DEMOGRAFICKÁ CHARAKTERISTIKA PLZEŇSKÉHO KRAJE Vývoj a prognóza celkového počtu obyvatel Vývoj a prognóza obyvatel podle věku Vývoj počtu obyvatel okresů Plzeňského kraje podle hlavních věkových skupin Vývoj a prognóza počtu žáků na školách Plzeňského kraje (s důrazem na SŠ a VOŠ) Dopady demografického vývoje na vzdělávací systém a trh práce v kraji Jaké budou dopady demografického vývoje na vzdělávací systém a na trh práce v kraji?

6 TRH PRÁCE V PLZEŇSKÉM KRAJI Základní charakteristika trhu práce Zaměstnanost v Plzeňském kraji Nezaměstnanost v Plzeňském kraji Hlavní zaměstnavatelé Plzeňského kraje Vymezení problémových/prioritních oblastí Priority rozvoje kraje (aktéři v území), priority klíčových zaměstnavatelů Která odvětví jsou v kraji nejvýznamnější a jak se vyvíjí jejich zaměstnanost v čase? Které profese jsou v kraji nejvýznamnější a jak se vyvíjí jejich zaměstnanost v čase? Které profese nacházejí na trhu práce v kraji nejlépe uplatnění a proč? Jaké jsou rozvojové priority klíčových zaměstnavatelů a jak se promítají do oblasti vzdělávání?

7 STŘEDNÍ ŠKOLY A VOŠ PLZEŇSKÉHO KRAJE (1) Přehled SŠ a VOŠ a nabízených oborů Naplněnost jednotlivých SŠ a VOŠ a oborů Absolventi SŠ a VOŠ a jejich úspěšnost Strategie rozvoje SŠ a VOŠ v letech 2016-2020 Míra dokončení studia Vymezení problémových/prioritních oblastí

8 STŘEDNÍ ŠKOLY A VOŠ PLZEŇSKÉHO KRAJE (2) Jaký je zájem žáků o technické a přírodovědné obory a o odborné vzdělávání obecně? Které problémy je třeba v této oblasti řešit? Jaké obory jsou nejvíce poptávány dětmi/rodiči? Jaká je naplněnost jednotlivých typů škol a oborů a jak se vyvíjí v čase? Jaká je skutečná kvalita absolventů na trhu práce? Jaká je jejich uplatnitelnost? Jak vnímají své vzdělání absolventi několik let po absolvování školy? Jaké jsou rozvojové priority v kraje (aktéři v území) a jak se promítají do oblasti vzdělávání?

9 POVINNÁ TÉMATA KAP A JEJICH ROZDĚLENÍ DO JEDNOTLIVÝCH PLATFOREM Charakteristika oblasti, strategické dokumenty k řešené problematice Zhodnocení stavu v území Vyhodnocení výstupů z dotazníkového šetření na školách SWOT analýza

10 POVINNÁ TÉMATA KAP A JEJICH ROZDĚLENÍ DO JEDNOTLIVÝCH PLATFOREM 1. Platforma polytechnické vzdělávání s důrazem na infrastrukturu a investice 2. Platforma odborné vzdělávání Jak zaměstnavatelé v kraji spolupracují se školami? Jsou nějaké problémy k řešení? Které přístupy byly využity při řešení problémů ve vybraných oblastech v předchozím nejen programovém období? 3. Platforma Podpora podnikavosti Jak je řešena podpora podnikavosti na školách na území kraje?

11 POVINNÁ TÉMATA KAP A JEJICH ROZDĚLENÍ DO JEDNOTLIVÝCH PLATFOREM 4. Platforma Kariérové poradenství, rozvoj škol jako center celoživotního vzdělávání a další vzdělávání dospělých Jaká je kvalita a dostupnost služeb kariérového poradenství na ZŠ a SŠ, VŠ? Které problémy se v rámci kraje vyskytují v souvislosti s oblastí vzdělávání dospělých? Jakou roli v jejich řešení mohou sehrát odborné školy? 5. Platforma Společné vzdělávání (inkluze) Jak je řešena v kraji inkluze na středních školách a jak je zajištěn a podpořen přechod žáků z marginalizovaných skupin (např. Romů) ze ZŠ na SŠ, setrvání na SŠ a přechod na VOŠ, VŠ či trh práce?

12 DĚKUJI ZA POZORNOST


Stáhnout ppt "ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná."

Podobné prezentace


Reklamy Google