(c) Igor Tomeš, 20091 Ministerstvo práce a sociálních věcí Rodina na prahu 21.století Konference 10. - 11. 12. 2009 Sekce "Dítě mezi rodinou a institucemi"

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální služby SOZ.
Advertisements

Omezení všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
úmluva o právech dítěte
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
Mateřská a rodičovská dovolená
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_10.
Sociální důvody jako důvod pro umístění dětí do institucí?
Zabezpečení v případě nemoci a svízelných sociálních situacích Mgr. Hana Svobodová.
Oddělení ústavní a ochranné výchovy - Činnost resortu vnitra v oblasti práce s rizikovými a ohroženými dětmi a mladými lidmi. - Pohled na téma v kontextu.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Ochrana osobních údajů při poskytování informací
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Lidská práva.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
Stop sociálnímu vyloučení MEPCO Sociální vyloučení začíná v dětství Milena Černá, SKOK Seminář MEPCO Stop sociálnímu vyloučení.
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Občanská výchova 7. ročník
PRÁVNÍ VZTAH SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ
Děti se specifickými potřebami Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin Mgr. Marie Lukasová.
 Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.1.7.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_9.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Sociální patologie SCPT SCPA
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Všeobecná deklarace lidských práv
Lidská práva v dokumentech
Rodinné právo II Milana Reichlová.
SVĚŘENÍ DÍTĚTE DO VÝCHOVY (PÉČE) JINÉ FYZICKÉ OSOBY NEŽ RODIČE OSOBNÍ PÉČE O DÍTĚ V RODINĚ BEZ ZMĚNY STATUSU.
Správa sociálního zabezpečení
RODINNÉ PRÁVO PREZENTACE.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Státní sociální podpora
Sociální zabezpečení Sociální služby
ŽIVOTNÍ A EXISTENČNÍ MINIMUM
Práva a povinnosti rodičů a dětí
Náhradní rodinná péče -NRP
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
INSTITUTY NÁHRADNÍ PÉČE O DÍTĚ PŘEHLED, VÝZNAM, ÚČEL DÍTĚ JE NEODDĚLITENÁ SOUČÁST PŘIROZENÉ RODINY © Zdeňka Králíčková, 2012.
Pedagogický management J. Šťáva katedra pedagogiky tel
Právní aspekty života LGBT lidí v České republice Mgr. Martina Štěpánková, PROUD Seminář pro sociální pracovníky „LGBT lidé a sociální práce“, Jihlava,
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
Sociální politika Definice Objekty sociální politiky Předmět sociální politiky Úrovně sociální politiky osobní rozsah věcný rozsah.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_209_Náhradní rodinná péče Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
OB 21 – OBN NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE. ÚKOL ● ZKUSTE VLASTNÍMI SLOVY VYSVĚTLIT POJEM NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE.
Práva dítěte a jejich ochrana. Mezi lidská práva patří také práva dítěte. Lidé z mnoha zemí se domluvili na tom, která práva mají mít děti. Shodli se.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Prameny, mezinárodní organizace, vztah ČR a EU JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Práva a povinnosti mezi manželi
Správa sociálního zabezpečení
RODINNÉ PRÁVO Zákon o rodině Ročník: 4. Vzdělávací obor:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
Svoboda vyznání Teologická etika 2 VOŠ Jabok Mgr. Zdenko Š Širka, ThD.
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Soc. událostí….mateřství, rodičovství
Svoboda vyznání Teologická etika 2 VOŠ Jabok Mgr. Zdenko Š Širka, ThD.
Osvojitelnost dítěte v agendě mezinárodního osvojení Mikulov, 15. –16
LIDSKÁ PRÁVA y.
Rodinné právo Občanská nauka 1. M.
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Transkript prezentace:

(c) Igor Tomeš, Ministerstvo práce a sociálních věcí Rodina na prahu 21.století Konference Sekce "Dítě mezi rodinou a institucemi" Některé otázky rodinné politiky ve světle mezinárodního práva Prof. JUDr. Igor Tomeš, CSc Filosofická fakulta University Karlovy

(c) Igor Tomeš, Osnova Mezinárodněprávní rámec Povaha práva na rodinu Střety zájmů Pojetí rodinné politiky Základní zájmy dítěte Role veřejných institucí v rodinné politice Deintitucionalizace Malé zamyšlení nad současným veřejnoprávními sociálními soustavami na pomoc rodině

(c) Igor Tomeš, Pojetí rodinné politiky Je více rodinných politik (positivních i negativních) Rodinná politika je strukturovaná: může být –Státní, tedy veřejnoprávní –Společenská, tedy Církevní Občanská Rozlišujeme rodinnou politikou soukromoprávní a veřejnoprávní – státní a samosprávná Dále se soustředím jen na státní rodinnou politiku –Podpora a pomoc při založení rodiny a po dobu, kdy odpovídá za péči a výchovu nezletilých dětí (funkční rodiny) –Intervence, přestane-li rodina plnit své funkce (dysfunkční rodiny) –Intervence na ochranu dětí (zánik rodiny)

(c) Igor Tomeš, Základní mezinárodněprávní rámec Všeobecná deklarace lidských práv OSN, 1948 Deklarace o právech dítěte, 1959 Evropská sociální charta, 1961 Pakt o občanských a politických právech, 1966, Pakt o hospodářských, sociálních a kulturních právech, 1966, Úmluva o právech dítěte, 1989, Úmluva o právech osob s postižením, 2007 Charta základních práv EU, Nice 2000, Lisabon 2009 Mezinárodní smlouvy jsme ratifikovali a jsou součástí našeho právního řádu

(c) Igor Tomeš, Státní podpora rodině a pomoc při založení rodiny a po dobu, kdy odpovídá za péči a výchovu nezletilých dětí Deklarace 1948 čl.16 a Pakt o občanských a politických právech, 1966, čl. 23: Plnoletí muži a ženy … mají právo … uzavřít sňatek a založit rodinu. Evropská sociální charta čl. 16 Rodiny mají právo na … Ochranu státu: bránit omezování svobodné volby při založení rodiny Podporu státu: rodinné dávky, daňová opatření, poskytováním bydlení pro rodiny, dávek novomanželům a jinými vhodnými prostředky Deklarace 1948 čl. 25 Každý má právo na … životní úroveň, která by … zajistila jeho zdraví a blahobyt i zdraví a blahobyt jeho rodiny, počítajíc v to zejména výživu,šatstvo, byt a lékařskou péči i nezbytná sociální opatření. Pakt o hospodářských, sociálních a kulturních právech, 1966, čl.10: Nejširší možná ochrana a pomoc by měla být poskytnuta rodině, …, zvláště k jejímu založení a po dobu, kdy … péče a výchovy nezletilých dětí.

(c) Igor Tomeš, CHARTA ZÁKLADNÍCH PRÁV EU, NICE 2000 A LISABON 2009 Právo dospělých na rodinu Článek 7 - Respektování soukromého a rodinného života …, obydlí a dopravovaných zpráv. Článek 9 - Právo uzavřít manželství a právo založit rodinu … v souladu s vnitrostátními zákony, …. Článek 33 - Rodinný a osobní život Rodina musí být chráněna právně, hospodářsky a sociálně. V zájmu sladění rodinného a pracovního života má každý právo na ochranu před propuštěním z důvodu mateřství, na placenou mateřskou dovolenou a na rodičovskou dovolenou …. Článek 34 - Sociální zabezpečení a sociální výpomoc … právo na sociální dávky a služby zajištující ochranu v mateřství, … … právo na sociální výpomoc a na pomoc při bydlení, aby se všem, kdo jsou bez dostatečných prostředků, zajistila slušná existence, … a to v souladu s postupy stanovenými právem Společenství a zákony a praxí jednotlivých států. Vedle toho právo dítěte Článek 24 - Práva dítěte … na ochranu a péči v míře nezbytné pro jejich tělesné i duševní zdraví. Mohou svobodně vyjadřovat své názory. Ve věcech, které se týkají dětí, se podle věku a zralosti dětí musí k těmto názorům přihlížet. Při každém jednání … se musí přihlížet především k nejvlastnějším zájmům dítěte. … dítě má právo udržovat pravidelné a přímé styky s oběma rodiči, pokud to neodporuje jeho zájmům

(c) Igor Tomeš, Povaha práva na rodinu Podle mezinárodních smluv právo na rodinu je občanským i sociálním právem - patří do soukromoprávní sféry. Právo na rodinu zahrnuje: –svobodnou volbu partnera, se kterým chci založit rodinu –vychovávat vlastní (osvojené) děti podle své vůle Stát i společnost (občanská) považují rodiny za přirozenou základní jednotkou společnosti Proto má rodina vůči státu právo na ochranu a na podporu k zajištění plného svého rozvoje Je-li státní rodinná politika podpory rodiny zabezpečena plošnou solidaritou (daněmi), pak musí být –Cílená (podpora principu stejných šancí) –Přiměřená, udržitelná a úměrná možnostem těch, kdo na solidaritu platí

(c) Igor Tomeš, Střety zájmů Je-li právo na rodinu a svoboda při volbě partnera a výchově vlastních dětí soukromým právem, pak se klade legitimní otázka kdy a jak musí či může stát intervenovat. Veřejná sféra může intervenovat jen, dovolí-li jí to zákon Stát může intervenovat jen ve dvou případech: –Podporou na ochranu a podporu plného rozvoje rodin, projeví-li o to zájem –Intervenuje mocí, dojde-li ke střetů více osobních práv Mezi právem na rodinu a základním zájmem dítěte Při dysfunkcích v rodině - např. závislosti nebo násilí v rodině Při ohrožení, zanedbání, opuštění nebo osiření dítěte Společnost (nestátní organizace) může intervenovat –Na základě smlouvy –V rámci záchranných akci v krizových situacích a pokud neintervenuje stát Intervence se souhrnně označují jako veřejnoprávní rodinná politika

(c) Igor Tomeš, Veřejnoprávní podpora funkční rodiny : Právo rodiny na právní, sociální a hospodářskou ochranu Evropská sociální charta, 1961, Čl. 17. …smluvní strany se zavazují přijmout všechna vhodná a potřebná opatření k tomuto cíli, včetně zřizování nebo provozování vhodných institucí nebo služeb. Pakt o hospodářských, sociálních a kulturních právech, 1966 čl. 10: Zvláštní ochrana … matkám v průběhu přiměřeného období před a po narození dítěte. … měla být poskytnuta placená dovolená nebo dovolená s odpovídajícími požitky ze sociálního zabezpečení. Povinnost státu: –Podpora dávkami v mateřství, při ošetřování dítěte a rodičovský příspěvek, rodinné přídavky, porodné, pohřebné –Přiměřené zdravotní a sociální služby

(c) Igor Tomeš, Role veřejných institucí ve státní rodinné politice Podporovat ekonomickou, právní a sociální ochranu rodinného života takovými prostředky, jako jsou –rodinné dávky, –daňová opatření, –poskytováním bydlení pro rodiny, –dávek novomanželům a –jinými vhodnými prostředky. Práva matek a dětí na sociální a hospodářskou ochranu … přijmout všechna vhodná a potřebná opatření …, včetně zřizování nebo provozování vhodných institucí nebo služeb. Vytvářet rovné šance a nediskriminovat skupiny děti Intervenovat do práva rodin jen v krajních případech –Dysfunkčních rodin –Při zániku rodiny, tedy péče o opuštěné, osiřelé atd. dětí

(c) Igor Tomeš, Intervence, přestane-li rodina plnit své funkce (dysfunkční rodiny) Úmluva o právech dítěte 1989 čl. 9 Státy, … zajistí, aby dítě nemohlo být odděleno od svých rodičů proti jejich vůli, ledaže … na základě soudního rozhodnutí … v některém konkrétním případě, např.jde-li o zneužívání nebo zanedbávání dítěte rodiči nebo žijí-li rodiče odděleně a je třeba rozhodnout o místě pobytu dítěte. Státy, …, uznávají právo dítěte odděleného od jednoho nebo obou rodičů udržovat pravidelné osobní kontakty s oběma rodiči, ledaže by to bylo v rozporu se zájmy dítěte. Stát: chrání zájem dítěte, respektuje právo na biologické rodiče, proto nejprve pokus o sanaci a pak teprve postup podle zákona o sociálněprávní ochraně dítěte

(c) Igor Tomeš, Intervence jen na ochranu základního zájmu dítěte Státní rodinná politika je koneckonců o dětech o právu dítěte na biologické rodiče –nemůže být odděleno od svých rodičů proti jejich vůli, ledaže by o tom rozhodl soud v jeho zájmu o rovných šancích v přípravě na život –Právo na podporu dětí z nízkopříjmových rodin o zdravém a intelektuálním rozvoji – zachování života a rozvoj dítěte – zachování totožnosti – právo na přiměřené vzdělání Úmluva o právech osob s postižením, 2007, čl. 7: Děti s postižením. … musí mít možnost plně využívat všechny práva a základní svobody jako mají zdravé děti

(c) Igor Tomeš, Intervence na ochranu dětí – úmluva o právech dítěte čl. 18: Státy, …, … uznána zásada, že oba rodiče mají společnou odpovědnost za výchovu a vývoj dítěte. Rodiče, nebo … zákonní zástupci, mají prvotní odpovědnost za výchovu a vývoj dítěte. Základním smyslem jejich péče musí přitom být zájem dítěte. čl. 16: Žádné dítě nesmí být vystaveno svévolnému zasahování do svého soukromého života, rodiny, domova nebo korespondence ani nezákonným útokům na svou čest a pověst. čl. 12: Státy, …, zabezpečují dítěti, které je schopno formulovat své vlastní názory, právo tyto názory svobodně vyjadřovat ve všech záležitostech, které se jej dotýkají, přičemž se názorům dítěte musí věnovat patřičná pozornost odpovídající jeho věku a úrovni. čl. 11: Státy, …, činí opatření k potírání nezákonného přemísťování dětí do zahraničí a jejich nenavracení zpět.

(c) Igor Tomeš, Deintitucionalizace Deklarace o právech dítěte, 1959: Zásada 6 Dítě potřebuje k plnému a harmonickému vývoji své osobnosti lásku a porozumění. … má vyrůstat v péči svých rodičů, kteří jsou za ně odpovědni, a v ovzduší přízně, morálního i materiálního zabezpečení; dítě v útlém věku může být odloučeno od své matky pouze za výjimečných okolností. Úmluva o právech dítěte, 1989: čl. 7: Každé dítě je … má od narození právo na jméno, … na státní příslušnost, a pokud to je možné, právo znát své rodiče a právo na jejich péči. Čl. 8: Státy… se zavazují respektovat právo dítěte na zachování jeho totožnosti, … znát jména a rodinné svazky …. čl. 9: Státy … zajistí, aby dítě nemohlo být odděleno od svých rodičů proti jejich vůli, ledaže příslušné úřady na základě soudního rozhodnutí a v souladu s platným právem a v příslušném řízení určí, že takové oddělení je potřebné v zájmu dítěte. Stát má povinnost -Sanovat dysfunkční rodiny a dočasně se postarat o ohrožení dítě -Pokud možno vrátit dítě biologickým rodičům -Nabídnout náhradní rodinnou péči simulující rodinu (virtuální rodina) -Ústavy až pro neumístnitelné nebo nezvládnutelné děti -Problémy s adopcí

(c) Igor Tomeš, Závěrečné zamyšlení nad současným veřejnoprávními sociálními soustavami na pomoc rodině Peněžité dávky cílit na nízkopříjmové rodiny Přídavky na děti – studenty do 26 let – přetvořit na jejich nárok na sociální stipendia Stát není dostatečně připraven a jeho činnosti koordinovány v úsilí o sanaci dysfunkčních rodin Chybí profesionální pěstounské rodiny s dočasnou péči po dobu asanace dysfunkční rodiny Má-li pěstounská rodina simulovat biologickou rodinu, musí mít oba „rodiče“ Příspěvek na péči je nesystémový, je nutné rozlišit –Pomoc rodině, která se chce starat o invalidní dítě –Právo volby poskytovatele sociální služby. Adopce a ústavní péče až ostatní možnosti vyčerpané