Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Sada: 2/3 Výstup: VY_32_INOVACE_2LE308 Ověření ve výuce: Právo Datum ověření: Třída: 2.VS

2 Rodinné právo Práva a povinnosti manželů
Předmět: Právo Ročník: 2. Klíčová slova: Práva a povinnosti, věrnost, respekt, NOZ, výživné, společná péče o děti Jméno autora Mgr. Zuzana Ležáková Škola – adresa: Soukromá střední odborná škola a Střední odborné učiliště s. r. o., Znojemská 1027, Třebíč

3 Anotace Cílem tohoto výukového materiálu je seznámit žáky s právy a povinnostmi manželů, které vznikají v souvislosti s uzavřením manželství. Naplnění průřezového tématu: CSP: Vést žáky k tomu, aby si uvědomovali odpovědnost za vlastní život ODS: Vážit si materiálních a duchovních hodnot a snažit se je uchránit a zachovat pro budoucí generace Druh učebního materiálu: prezentace

4 Práva a povinnosti Dnem uzavření manželství vzniká mezi manželi řada práv a povinností. Mohou být: osobního charakteru, majetkového charakteru. Základní princip související se vztahy mezi manželi, je zásada rovnosti manželů.

5 Práva a povinnosti osobního charakteru
Ctít jeden druhého, žít spolu, být si věrni, respektovat důstojnost, vzájemná podpora, udržování rodinného společenství, vytváření zdravého rodinného prostředí, společná péče o děti uspokojování potřeb rodiny, rozhodování o záležitostech rodiny, obstarávání záležitostí rodiny, vzájemné zastupování manželů, výživné mezi manžely.

6 NOZ nově upravuje: Manželé mají právo na to být informováni o příjmech, stavu jmění, stávajících a uvažovaných pracovních i studijních činnostech druhého manžela. Povinnost manžela brát zřetel na zájem rodiny, druhého manžela a nezletilého dítěte při volbě svých pracovních, studijních a podobných činností.

7 Povinnost žít spolu Nelze zúžit pouze na společné bydlení.
Jsou manželé, kteří spolu žijí, ale nebydlí a naopak. Společné bydlení je většinou pravidle pro vytvoření pevného citového svazku mezi mužem a ženou. Existence a prokázání faktické odluky má vliv na soudní rozhodnutí o rozvodu manželství.

8 Povinnost být si věrni Vychází ze samotné podstaty manželství,
manželství je založeno na monogamii, porušení této povinnosti může mít za následek rozvod manželství, soud přihlíží k nevěře, která zapříčinila rozvrat a může mít vliv na oblast výživného a dělení společného majetku.

9 Vzájemná podpora a vytváření zdravého rodinného prostředí
Vzájemná podpora by měla být chápána v co nejširším pojetí a měla by zasahovat do všech sfér života. Zdravé rodinné prostředí není vytvářeno pouze pro vztahy mezi manželi, ale také pro výchovu nezletilých dětí.

10 Společná péče o děti Tuto povinnost nelze zúžit pouze na péči o společné děti. Manželé mají povinnost společně zajišťovat péči i o děti manžela nebo děti svěřené do náhradní rodinné výchovy jednomu nebo oběma manželům.

11 Uspokojování potřeb rodiny
Každý z manželů musí přispívat na potřeby rodiny a celé domácnosti podle osobních a majetkových poměrů, schopností a možností. Snaha o to, aby úroveň jednotlivých členů rodiny byla srovnatelná. Majetková plnění mají stejný význam jako osobní péče o příslušníky rodiny.

12 Rozhodování o záležitostech rodiny
O všech záležitostech týkajících se rodiny se manželé mají dohodnout. V případě, že se manželé nedohodnout, lze podat návrh na soud, který může svých rozhodnutím nahradit souhlas jednoho z manželů.

13 Obstarávání záležitostí rodiny
Záležitosti týkající se rodiny obstarávají manželé společně nebo každý zvlášť. V běžných záležitostech: z jednání jednoho z manželů vznikají práva a povinnosti i druhému a to společně a nerozdílně. V ostatních záležitostech: je třeba souhlasu druhého z manželů; v případě nesouhlasu, lze podat návrh na soud o neplatnost takového jednání.

14 Výživné mezi manžely Manželé mají vzájemnou vyživovací povinnost.
Měla by být zajištěna stejná hmotná a kulturní úroveň.

15 Shrnutí – otázky opakování
Pojmenuj základní princip související se vztahy mezi manželi. Uveď 3 příklady práv a povinností osobního charakteru. Charakterizuj změny, které jsou zakotveny v NOZ. Co se rozumí pojmeme společné péče o děti? Jak se manželé podílejí na obstarávání záležitostí rodiny?

16 Použité zdroje Zákon č. 89/20012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů, v textu dále jen NOZ. HRUŠÁKOVÁ, Milana a Zdeňka KRÁLÍČKOVÁ. České rodinné právo. 3., přeprac. a dopl. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2006c1998, 398 s. ISBN Nový občanský zákoník: Obecně o občanském právu. In: Ministerstvo spravedlnosti [online]. [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google