Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Děti se specifickými potřebami Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin Mgr. Marie Lukasová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Děti se specifickými potřebami Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin Mgr. Marie Lukasová."— Transkript prezentace:

1 Děti se specifickými potřebami Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin Mgr. Marie Lukasová

2 www.ochrance.cz 2  S dítětem musí být zacházeno v zájmu plného a harmonického rozvoje jeho osobnosti.  V rámci péče jsou dětem zajišťovány specifické výchovné a vzdělávací potřeby, a to odstupňovaně až do míry soustavné intenzivní individuální péče.  Ústavní výchova je jen jedna.  nezletilé matky s dětmi  dítě s duševní poruchou  děti-cizinci

3 www.ochrance.cz 3 Děti-cizinci  Nezletilé děti-cizinci by neměly být oddělovány ve specializovaném zařízení pouze z důvodu cizí státní příslušnosti.

4 www.ochrance.cz 4 Nezletilé matky s dětmi  Nezletilým matkám by mělo být umožněno zůstat spolu se svým dítětem v zařízení, kde dosud pobývaly. Pokud to není možné, nesmí umístěním do jiného zařízení dojít ke zpřetrhání kontaktů s jejich rodinou.

5 www.ochrance.cz 5 Dítě s duševní poruchou „… „… do zařízení jsou umísťovány i děti s mentálním, tělesným, smyslovým postižením, s vadami řeči, popřípadě s více vadami, pokud stupeň zdravotního postižení neodpovídá jejich umístění do zařízení sociálních služeb nebo do specializovaného zdravotnického zařízení. Pro tyto děti zařízení zajistí vhodné podmínky úpravou denního režimu a vybavenosti zařízení. Dále zajistí odpovídající vzdělávací, terapeutický a sociálně rehabilitační program…“ (§ 2 odst. 12 zákona o ústavní výchově)

6 www.ochrance.cz 6 Dítě s duševní poruchou – jak NE  rozdělení sourozenců  problémy ve škole – nevyužití potenciálu  kolování po zařízeních  hospitalizace namísto uzpůsobené péče  dítě = PROBLÉM

7 www.ochrance.cz 7 Dítě s duševní poruchou – jak ANO  Zařízení musí aktivně pracovat na zohlednění výchovných a zdravotních potřeb dítěte ve spolupráci s odborníky (ambulantní pedopsychiatr, diagnostický ústav, středisko výchovné péče).  Služby ambulantní (i lůžkové) psychiatrie musí být dětem a jejich rodinám dostupné. Dítě jako pojištěnec má právo na náležitou zdravotní péči, a pokud se mu jí nedostává (například z důvodu nedostupnosti), měly by být jak školským zařízením, tak i OSPOD hájeny jeho zájmy, a to formou požadavku směrem k příslušné zdravotní pojišťovně.  Nároky na péči vyplývající ze zdravotních specifik dětí musí být zohledňovány při personálním zajištění a při sestavení rodinných či výchovných skupin.

8 www.ochrance.cz 8 Dítě s duševní poruchou – jak ANO V resortu školství:  snížení počtu dětí ve skupině  posílení personálu  odborná podpora  využití sociální služby Odborná péče o děti, nad jejichž výchovou převzal odpovědnost stát, však zajištěna být musí.

9 www.ochrance.cz Zpráva z návštěv školských zařízení pro výkon ústavní výchovy a ochranné výchovy www.ochrance.cz lukasova@ochrance.cz


Stáhnout ppt "Děti se specifickými potřebami Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin Mgr. Marie Lukasová."

Podobné prezentace


Reklamy Google