Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:"— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu: VY_32_INOVACE_8_PRAVO_15 Manželské majetkové právo Téma sady: Právo Obor, ročník: Veřejnosprávní činnost, 1.ročník Datum vytvoření: květen 2013 Anotace: Pojem manželské majetkové právo, příspěvky na domácnost, majetkové vztahy mezi manžely, pojem společné jmění, vyživovací povinnost. Metodický obsah: Výklad nového učiva, vysvětlení základních pojmů manželského majetkového práva a vyživovací povinnosti, přiřazování pojmů k příkladům z praxe.

2 MANŽELSKÉ MAJETKOVÉ PRÁVO
Upraveno v novém občanském zákoníku v oblasti vztahující se k rodinnému právu. SPOLEČNÉ JMĚNÍ MANŽELŮ - POJEM Upravuje co manželům náleží, má majetkovou hodnotu a není vyloučeno z právních poměrů. Vzniká mezi manžely ode dne uzavření sňatku – majetek získaný za trvání manželství. Úkol : Do jakého právního odvětví patří rodinné právo?

3 SPOLEČNÉ JMĚNÍ MANŽELŮ
SPOLEČNÉ JMĚNÍ MANŽELŮ TVOŘÍ Majetek a dluhy získané za doby manželství. SPOLEČNÉ JMĚNÍ MANŽELŮ NETVOŘÍ Věci k osobní spotřebě, majetek získaný darem, děděním, náhradou za svůj majetek. Dluhy spojené s majetkem pouze jednoho z manželů, převzaté bez souhlasu druhého manžela. Úkol: Je rozhodující, kdo z manželů majetek pořídil? Obr.1 Majetek (1)

4 MAJETKOVÉ VZTAHY MEZI MANŽELI
ZÁKONNÝ A SMLUVENÝ MAJETKOVÝ REŽIM Zákonný majetkový režim - ustanovení občanského zákoníku o společném vlastnictví. Smluvený majetkový režim - manželé se dohodnou o oddělení, rozšíření nebo zúžení společného jmění (např. předmanželská smlouva). REŽIM ZALOŽENÝ SOUDNÍM ROZHODNUTÍM Zrušení či zúžení společného vlastnictví - uplatnění jen z vážných důvodů (např. jeden z manželů hazardní hráč).

5 ZÁNIK SPOLEČNÉHO JMĚNÍ
SPOLEČNÉ JMĚNÍ ZANIKÁ Ukončením manželství Pravomocným odsouzením jednoho z manželů v trestním řízení k trestu propadnutí majetku. ZRUŠENÍ SPOLEČNÉHO JMĚNÍ Vypořádá se rozdělením majetku dohodou nebo rozhodnutím soudu nebo ze zákona. K vypořádání ze zákona vždy do 3 let od zúžení, zrušení nebo zániku společného jmění.

6 PŘÍSPĚVKY NA DOMÁCNOST
PLATÍ Každý z manželů má právo být informován o příjmech a stavu majetku druhého manžela. SPOLEČNÁ DOMÁCNOST MANŽELŮ - PRAVIDLA Povinnost obou manželů přispívat na potřeby rodiny tak, aby životní úroveň všech členů byla srovnatelná. K nakládání s věcí, která je součástí obvyklého vybavení domácnosti – vždy souhlas obou manželů. ÚKOL: Co je součástí obvyklého vybavení domácnosti?

7 Právo na výživné se nepromlčuje.
VYŽIVOVACÍ POVINNOST VYŽIVOVACÍ POVINNOST Placení výživného. Péče o vyživovanou osobu. PLATÍ Rodičů vůči dětem, dětí vůči rodičům, mezi manžely, mezi ostatními příbuznými, příspěvek na výživu rozvedeného manžela, příspěvek na výživu a úhradu některých nákladů neprovdané matce. Právo na výživné se nepromlčuje. Obr. 2 Děti (2)

8 VYŽIVOVACÍ POVINNOST DRUHY
Vyživovací povinnost rodičů vůči dítěti - trvá od jeho narození do doby, kdy je dítě schopno se samo živit. Vyživovací povinnost dětí vůči rodičům – v situacích, kdy to rodiče potřebují. Vyživovací povinnost mezi manželi – dodržení principu solidarity – zachování stejné životní úrovně manželů. Vyživovací povinnost mezi ostatními příbuznými - jen výjimečně (např. dědečkem a vnukem) . Příspěvek na výživu rozvedeného manžela, který není schopen sám se živit. 8

9 Co je obsahem manželských majetkových práv?
KONTROLNÍ OTÁZKY Co je obsahem manželských majetkových práv? Jak byste definovali společné jmění manželů? Víte, co spadá do společného jmění manželů? Co to je předmanželská smlouva? Jak zaniká společné jmění manželů? Jaké jsou formy vypořádání společného jmění? Co to je vyživovací povinnost? Co vše do vyživovací povinnosti spadá? Charakterizujte rozdíl mezi vyživovací povinností rodičů vůči dětem a dětí vůči rodičům. Kdy o výživném rozhoduje soud?

10 ZDROJE OBRÁZKŮ Obr.1 [online]. [cit ]. Dostupné z: Obr.2 [online]. [cit ]. Dostupné z:

11 AUTORSKÁ PRÁVA A CITACE
Kolektiv autorů. Právo pro každého: učebnice programu "Právo pro každý den - Street Law" [online]. Vyd. 4. se zapracovanými změnami v zákonech Praha: Partners Czech, 2010, 1 CD-ROM [cit ]. ISBN MINISTERSTVO SPRAVEDLNOSTI ČR. Nový občanský zákoník. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: RYSKA, Radovan; PUŠKINOVÁ, Monika. Právo pro střední školy. 7. vyd. Praha: Eduko první, přepracované, 2012, 88 s. ISBN ŠÍMA, Alexander a Milan SUK. Základy práva pro střední a vyšší odborné školy. 12., dopl. vyd. Praha: C.H. Beck, 2012, xviii, 406 s. ISBN Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Tato prezentace je autorským dílem.


Stáhnout ppt "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google