Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_209_Náhradní rodinná péče Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_209_Náhradní rodinná péče Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_209_Náhradní rodinná péče Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace AutorMgr. Andrea Dejmková Průřezové témaČlověk a právo Tématický celekPrávo Ročník 2. Datum tvorby27. 9. 2013 Datum a místo ověření 21. 10. 2013, Občanská nauka 2. Za

2 Druh učebního materiálu Prezentace AnotaceUčební materiál je určen pro výklad nové látky, je také vhodný k samostudiu. Prezentace seznamuje žáky s možnostmi náhradní rodinné péče, popisuje jednotlivé druhy a jejich podmínky. Umožňuje názornější a přehlednější způsob vysvětlení učiva. Klíčová slovaadopce, pěstounská péče, poručnictví Metodický pokynPřipravit si třídu s projektorem. Učební materiál je možno použít pro výklad nového učiva i k samostudiu. Objasňuje formy náhradní rodinné péče. Dává prostor pro diskuzi se žáky. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

3 NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE

4 V ČR žije zhruba 1% dětí, které nemohou vyrůstat ve vlastní rodině. Pouze 2 % z této skupiny jsou úplní sirotci, ostatní svou vlastní rodinu mají, ale ta se o ně z nejrůznějších důvodů nemůže, nechce nebo neumí starat.

5 Možnosti péče o děti bez vlastní rodiny: ÚSTAVNÍ PÉČE (kojenecký ústav, dětský domov …) NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE - adopce - pěstounská péče - poručnictví

6 ADOPCE = OSVOJENÍ Nejlepší forma náhradní rodinné péče – nejvíce připomíná rodinu. Při osvojení přijímají manželé či jednotlivci opuštěné cizí dítě za vlastní a mají k němu stejné práva i povinnosti, jako by byli jeho rodiči.

7 Podmínky osvojení: ♠ osvojit lze jen nezletilé dítě a mezi osvojencem a osvojitelem musí být přiměřený věkový rozdíl; ♠ osvojit dítě může manželský pár nebo jeden z manželů, který žije v manželství s rodičem osvojovaného dítěte; ♠ osvojení musí být k prospěchu dítěte; ♠ dítě musí být právně volné (svolení rodičů nebo zbavení rodičovské zodpovědnosti)‏; ♠ Preadopční péče – umístění dítěte do rodiny 3 měsíce před osvojením.

8 PĚSTOUNSKÁ PÉČE Vhodná pro děti, které nesplňují podmínky pro osvojení. Je poskytována dětem, jejichž rodiče nejsou schopni na delší dobu zajistit výchovu. Vztahy k původní rodině zůstávají zachovány a rodičům zůstává vyživovací povinnost.

9 Zabezpečuje ji stát hmotnou podporou. Pěstoun může být jednotlivec nebo manželé. Základní povinností pěstouna je péče o dítě a jeho zastupování v běžných věcech – důležité rozhodnutí činí soud. Pokud nepominou důvody jejího vzniku dříve, končí zletilostí dítěte.

10 PORUČNICTVÍ Nahrazuje rodičovskou péči, pokud rodiče dítěte zemřou nebo se nemohou o dítě starat. Poručník je stanoven soudem, nezletilého vychovává, zastupuje a spravuje jeho majetek. Poručníkem se zpravidla ustanovuje blízký příbuzný.

11 Použité zdroje Česká republika. Zákon o rodině. In: zákon č. 94/1963 Sb. www.office.microsoft.com


Stáhnout ppt "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_209_Náhradní rodinná péče Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná."

Podobné prezentace


Reklamy Google