Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: 2/1 Sada: 2/1 Výstup: VY_32_INOVACE_2LE302 Ověření ve výuce: Právo Datum ověření: Třída: 2.VS

2 Rodinné právo Právo Předmět: Ročník: 2. Klíčová slova:
Pojem, zásady, prameny, manželství, rodiče a děti, vyživovací povinnost, osvojení, Nový občanský zákoník Jméno autora Mgr. Zuzana Ležáková Škola – adresa: Soukromá střední odborná škola a Střední odborné učiliště s. r. o., Znojemská 1027, Třebíč

3 Anotace Cílem tohoto výukového materiálu je seznámit studenty s rodinným právem obecně a s jednotlivými instituty. V důsledku přijetí NOZ, bude poukázáno i na změny, které sebou tento rekodifikace přináší.

4 Rodinné právo patří do odvětví práva soukromého,
do upraveno Zákonem o rodině, z. č. 94/1993 Sb., ve znění pozdějších předpisů, s účinností od nahrazen z. č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů.

5 Prameny rodinného práva
Do : Listina základních práv a svobod (zejm. čl. 32) Zákon o rodině Občanský zákoník Zákon o sociálně právní ochraně dětí Úmluva o právech dítěte a další Od : Listina základních práv a svobod (zejm. čl. 32) Nový občanský zákoník Zákon o sociálněprávní ochraně dětí Úmluva o právech dítěte a další

6 Rodinné právo Soubor právních norem, které upravují manželství a rodinné vztahy. Předmět je: Vztahy mezi manžely, Vztahy mezi rodiči a dětmi, Vztahy mezi dalšími příbuznými, Vztahy tzv. náhradní rodinné výchovy.

7 Definice Soubor právních norem, které upravují společenské vztahy mezi manžely, mezi rodiči a dětmi, dětmi a dalšími příbuznými a vztah náhradní rodinné výchovy.

8 Pojem rodina Není v českém právu nikde přesně definován,
malá skupina osob, která je propojena manželskými nebo příbuzenskými vazbami a společným způsobem života, součástí rodinných vztahů je péče o děti a přestárlé příbuzné.

9 Principy rodinného práva
Princip blaha dítěte Princip rovnosti subjektů Princip vzájemné pomoci Princip ochrany mateřství

10 Princip blaha dítěte Rodina je brána jako nejvhodnější výchovné prostředí, kde žije dítě s oběma rodiči, jež jsou spojeni trvalejším právním svazkem - manželstvím. Pojem blaho dítěte zná Deklarace práv dítěte z roku 1959 i Úmluva o právech dítěte z roku 1989. Tento pojem upravuje zákon o sociálně právní ochraně dítěte. V případě, že hrozí střet zájmů, je dítěti ustanoven opatrovník, aby jeho zájmy hájil.

11 Princip rovnosti subjektů
mezi manžely je metoda rovnosti zcela bezproblémová manželé mají rovné povinnosti a rovná práva ve směru ke "slabšímu subjektu" je rovnost subjektů v konkrétním právním vztahu doplňována a vyvažována jistou mírou kontroly a možností intervence ze strany státu a jeho orgánů

12 Princip vzájemné pomoci
subjekty RP své povinnosti plní v rámci svých schopností a možností manželé jsou si povinni vzájemnou úctou, jsou povinni žít spolu, být si věrni, vzájemně respektovat svou důstojnost, podporovat se, udržovat rodinné společenství, vytvářet zdravé rodinné prostředí a společně pečovat o děti

13 Subjekt rodinného práva
Fyzická osoba Právní osobnost: Vzniká narozením Svéprávnost: Vzniká dovršením 18 let Výjimka: na základě povolení soudu péče o nezletilé, lze přiznat způsobilost nezletilému staršímu 16 let (důvodem většinou bývá sňatek, resp. těhotenství) – tzv. sňatečná způsobilost.

14

15 Otázky k opakování Kam řadíme rodinné právo v rámci systému práva v ČR? Vysvětli pojem rodina. Uveď hlavní prameny rodinného práva. Vyjmenuj principy rodinného práva. Charakterizuj princip ochrany mateřství.

16 Zdroje Zákon č. 89/20012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů. HRUŠÁKOVÁ, Milana a Zdeňka KRÁLÍČKOVÁ. České rodinné právo. 3., přeprac. a dopl. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2006c1998, 398 s. ISBN Nový občanský zákoník: Obecně o občanském právu. In: Ministerstvo spravedlnosti [online]. [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google