Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

OB 21 – OBN NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE. ÚKOL............ ● ZKUSTE VLASTNÍMI SLOVY VYSVĚTLIT POJEM NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "OB 21 – OBN NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE. ÚKOL............ ● ZKUSTE VLASTNÍMI SLOVY VYSVĚTLIT POJEM NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE."— Transkript prezentace:

1 OB 21 – OBN NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE

2 ÚKOL............ ● ZKUSTE VLASTNÍMI SLOVY VYSVĚTLIT POJEM NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE

3 NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE ● je forma péče o děti, kdy je dítě vychováváno "náhradními rodiči" v prostředí, které se nejvíce podobá životu v přirozené rodině. Tou je u nás zejména adopce (osvojení) a pěstounská péče.

4 ● V České republice žije, podobně jako v jiných evropských zemích, 1% dětí (kolem 20 000), které nemohou vyrůstat ve vlastní rodině. Pouze 2 % z této skupiny jsou úplní sirotci, kdežto 98 % jich tedy svou vlastní rodinu má, ale ta se o ně z nejrůznějších důvodů nemůže, nechce nebo neumí starat.

5 FORMY NÁHRADNÍ RODINNÉ VÝCHOVY ● KOLEKTIVNÍ FORMY ● INDIVIDUÁLNÍ FORMY

6 KOLEKTIVNÍ FORMY ● ústavní výchova ● ochranná výchova

7 INDIVIDUÁLNÍ FORMY ● osvojení ( adopce ) ● pěstounská péče ● poručnictví ● ● svěření do výchovy jiného občana

8 ADOPCE ● Právní vymezení nacházíme v zákonu č. 94/1963 Sb., o rodině. ● Při osvojení přijímají manželé či jednotlivci opuštěné dítě za vlastní a mají k němu stejné práva i povinnosti, jako by byli jeho rodiči. ● Osvojit lze pouze dítě nezletilé. ● O osvojení rozhoduje soud a před jeho rozhodnutím musí uplynout nejméně tři měsíce, po které zájemce o dítě pečuje zcela na své náklady.

9 ÚKOL... JAKÝ JE VÁŠ NÁZOR NA ADOPCI?

10 PĚSTOUNSKÁ PÉČE ● Právní vymezení určuje zákon č. 94/1963 Sb., o rodině. ● Pěstounská péče je zvláštní formou státem řízené a kontrolované náhradní rodinné výchovy, která zajišťuje hmotné zabezpečení dítěte i přiměřenou odměnu těm, kteří se ho ujali. ● Pěstouni mají právo rozhodovat o běžných věcech dítěte, k výkonu mimořádných záležitostí žádají souhlas rodičů.

11 ÚKOL NA ZÁKLADĚ ZÍSKANÝCH INFORMACÍ VYMEZTE ZÁKLADNÍ ROZDÍL MEZI OSVOJENÍM A PĚSTOUNSKOU PÉČÍ...

12 ÚSTAVNÍ VÝCHOVA ● Je uskutečňována v dětských domovech či ve speciálních výchovných zařízeních pro děti a mládež s poruchami chování

13 ÚKOL..... POPŘEMÝŠLEJTE, ZDA – LI MÁTE VE SVÉM OKOLÍ DĚTSKÉ DOMOVY NEBO VÝCHOVNÁ ZAŘÍZENÍ

14 ÚKOL... ● JAK SI MYSLÍTE, ŽE PROBÍHÁ BĚŽDÝ DEN V DĚTSKÉM DOMOVĚ?

15 POUŽITÁ LITERATURA ● Valenta Milan : Občanská nauka pro střední odborná učiliště, SPN, Praha, 2002 ● Dudák Vladislav : Občanská nauka pro střední odborné školy a studijní obory SOU, SPN, Praha, 2005 ● www.google.cz www.google.cz


Stáhnout ppt "OB 21 – OBN NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE. ÚKOL............ ● ZKUSTE VLASTNÍMI SLOVY VYSVĚTLIT POJEM NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE."

Podobné prezentace


Reklamy Google