Autor: Mgr. Radek Bílý Datum: 17.3.2009. 2 Naše voda. Náš život.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nedostatek pitné vody Autoři : Vošterová, Nováková, Petrák.
Advertisements

Energie pro vodu nejenom v domácnosti
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Poslání Intervenčního centra
Etická hlediska péče o staré občany
PROJEKT „ BEZ VODY NELZE ŽÍT“
Nástroje na podporu bydlení v ČR Ekonomika bydlení a technické infrastruktury.
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Hmotná nouze Mgr. Terezie Pemová.
VODA NA ZEMI Hydrosféra – vodní obal země.
„Aby peníze sloužily, nikoliv vládly“ Encyklika „Charitas in veritate“ jako reakce na finanční a ekonomickou krizi a proč se o ní u nás moc nemluví.
Problém hladu a podvýživy
Nedostatek potravy Jakub Průdek Kateřina Pužejová Adéla Chloubová
1 Promotion kampaň Národního orgánu pro koordinaci říjen / listopad 2008.
Veřejné zakázky: Nástroj nebo překážka místního rozvoje? Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České republiky Setkání.
VY_32_INOVACE_ 04 - Znečišťování vod
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
Nouzové přežití obyvatelstva a humanitární pomoc
Nástroj změny v místním prostředí
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Znečišťování ovzduší Karel Severa.
22.Března. VODA Dnes má totiž svátek voda - životodárná tekutina. Pro někoho samozřejmostí, pro jiné vzácnost. Přejeme vodě, aby si každý člověk denně.
1 Dotační řízení 2015 Středočeské fondy. 2 1.Základní informace pro žadatele 2.Struktura dotačních titulů Tematické zadání Rozpočty Středočeských.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
PRAHA PRO AFRIKU Projekt podpory rozvoje města a venkova v Etiopii.
Kontaminace (znečištění) vody
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
VZDĚLÁVÁNÍ ÚČASTNÍKŮ KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VE SPRÁVNÍCH OBVODECH HL. MĚSTA PRAHY.
1. SVĚTOVÁ VÁLKA.
Adopce na dálku Zpracovali: Natálie Panáková, Nicole Maťová.
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
EVROPSKá UNIE.
EURO a česká veřejnost Prezentace výsledků sociologických výzkumů PSP ČR dne 17. září 2008.
Operační program RYBÁŘSTVÍ
ÚVOD OD ROZVOJOVÝCH STUDIÍ I
HOSPODÁŘSKÉ PROBLÉMY SOUČASNÉHO SVĚTA
Zdroje financování – vybrané oblasti pro obce + Dispoziční fond Ing. Zdeňka Škarková, RRA Vysočina.
Je třeba se bát očkování ?
Bohatství versus chudoba
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Přijď království tvé… Kam?. Mnoho knih na téma manželství, výchova dětí Nakládání s majetkem je „Časovaná bomba“ v církvi i ve společnosti.
Problémy současné Afriky
Můžeme eradikovat očkováním pneumokokové infekce?
Charitativní projekt SOŠ Luhačovice
CHUDOBA.
Sociální politika 06 CHUDOBA.
PRROBLÉMY V AFRICE.
Helča Jedličková Kristy Mikulková Anička Filipcová
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Proč je voda důležitá? Život Každá živá hmota obsahuje vodu
Znečistěný vzduch, půda a voda
PODVÝŽIVA -CELOSVĚTOVÝ PROBLÉM. CO TO VLASTNĚ JE? Podvýživa je stav, který nastává v době, kdy organismus nedostává dostatečný přísun potravy. Projevuje.
Orientační spotřeba vody při splachování Lucie Drábková, P07233
Projekt dětská skupina MOTÝL
AFRICKÉ SLUMY SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ PROBLÉMY AFRIKY
Moldavsko. Základní informace Hl. město: Kišiněv Leží mezi Ukrajinou a Rumunskem. Počet obyvatel: Složení obyvatel: Moldavané, Rumuni, Ukrajinci,
 Voda Bílková Veronika ZŠ Chrastava. Č lov ě k a voda Voda je všude kolem nás - jsou jí plné řeky, přehrady, rybníky, často na nás padá z nebe. Ve vodě.
Afghánistán. Hlavní město: Kábul Obyvatelstvo: asi 30 milionů Rozdělení: Tádžikové, Paštunové, Uzbeci a Hazárové. Kultura: Mnoho historických památek.
Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov Autor: Mgr. Květuše Hurdová Název: VY_32_INOVACE_ZEMĚPIS_13.AFRICKÉ REGIONY Téma: AFRICKÉ REGIONY (Sahel.
Voda Věc,která nás všechny spojuje Daniel Kanaloš a Eliška Lhotáková, ZŠ CHRASTAVA.
FARNÍ CHARITA LITOMYŠL Sídlo: Bělidla 392, Litomyšl.
Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TÁBOR MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Miloslav Kodl Hana Pokorná Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci.
MUDr. Stanislav Wasserbauer
OSN.
Vsetín proti chudobě Vsetínské školy pro lepší svět Vsetín,
Zákoucká Simona Polášková Lucie
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
12. f Problémy s vodou Znečištění, Nedostatek vody, Vysychání toků,
Transkript prezentace:

Autor: Mgr. Radek Bílý Datum:

2 Naše voda. Náš život.

3 podle odhadů Světové zdravotnické organizace je příčinou 80% všech nemocí a více než třetiny všech úmrtí na jihu světa nedostatečné zásobování pitnou vodou z důvodu nedostatečné hygieny a špinavé vody zemře ročně 1,5 milionu dětí ve věku do pěti let. Znečištěná kontaminovaná voda je příčinou smrtelných průjmových onemocnění a rozšiřování cholery především africké země se potýkají s palčivým nedostatkem pitné vody. Přinášení zásob vody ze špinavých vodních toků představuje na africkém venkově každodenní náročné překonávání mnohakilometrové vzdálenosti především pro zdejší ženy a děti, které i proto zanedbávají školní docházku vysoká úmrtnost dětí a každodenní boj s nedostatkem pitné vody netrápí žádnou evropskou zemi dokonce ani v době celosvětové hospodářské krize, za to africké země, odkázané na pomoc světa, pociťují její důsledky o to drastičtěji

4 Naše voda. Náš život. projekt Vodní kapky má poskytnout pomoc konkrétním lidem v konkrétní oblasti, pomoci tedy těm nejpotřebnějším

5 Historie projektu

6 do roku 2003 sužovala Kongo občanská válka dodnes zde nemá 54% obyvatel přístup k pitné vodě každé desáté dítě umírá na nemoci způsobené špinavou vodou od roku 1987 začala v Demokratické republice Kongo v oblasti diecéze Kilwa-Kasenga, kde žije zhruba obyvatel, zajišťovat pomoc Caritas Rakousko při budování studní, zajištění čerpadel pro studny a odborném vyškolení místního obyvatelstva za tuto dobu se podařilo vybudovat přes 230 studní a vybavit je čerpadly, nicméně nyní, po letech fungování řada těchto čerpadel dosluhuje a vyžaduje značné opravy či výměnu v roce 2008 se zapojila také hornorakouská vodárenská společnost WDL GmbH koncernu Energie AG, která se zavázala odvádět ročně do humanitárního fondu částku 1 eur za každých m 3 vody dodané obyvatelstvu

7 Historie projektu v roce 2008 tak WDL GmbH věnovala do fondu eur, za které byly opraveny 3 studně zásobujících okolo obyvatel

8 Záštita projektu Vodní kapky Nad projektem Vodní kapky převzala záštitu náměstkyně hejtmana Jihočeského kraje paní Mgr. Ivana Stráská: „Nestává se často, aby se podniky spojovaly s humanitárními organizacemi za účelem řešení zcela konkrétních problémů a realizace projektů, zvláště jedná-li se o pomoc v zahraničí, pomoc na jiném kontinentě. Jsem ráda, že mohu podpořit myšlenku projektu Vodní kapky a zaštítit spolupráci příhraničních subjektů.“ Mgr. Ivana Stráská

9 Spolupráce Diecézní c harity Č. Budějovice a Energie AG Bohemia

10 Spolupráce Diecézní charity ČB a Energie AG Bohemia jako konkrétní krok k výročí Světového dne vody uzavřely Diecézní charita České Budějovice a Energie AG Bohemia s.r.o. spolupráci na projektu „Vodní kapky“ Hlavní cíle projektu: zajistit obyvatelům několika vesnic v diecézi Kilwa – Kasenga přístup k čisté pitné vodě snížit počet střevních a průjmových onemocnění způsobených špatnými hygienickými podmínkami snížit dětskou úmrtnost v oblasti zlepšit hygienické rámcové podmínky zlepšit školní docházku dětí a sociální situaci žen v dané oblasti

11 Spolupráce Diecézní charity ČB a Energie AG Bohemia Energie AG Bohemia se zavazuje přispět 1.haléřem ze svého zisku

12 Spolupráce Diecézní charity ČB a Energie AG Bohemia za každý prodaný 1m 3 vody v jednotlivých dceřiných vodárenských společnostech: celkový objem prodané vody byl v roce 2008: m 3

13 Spolupráce Diecézní charity ČB a Energie AG Bohemia Co lze za získané finance v Kongu pořídit? opravu 4 studní zásobujících – obyvatel nebo vybudování 2 nových studní pro až obyvatel nebo pořízení 4 nových čerpadel