Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nouzové přežití obyvatelstva a humanitární pomoc

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nouzové přežití obyvatelstva a humanitární pomoc"— Transkript prezentace:

1 Nouzové přežití obyvatelstva a humanitární pomoc
Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje Odborná příprava členů jednotek sboru dobrovolných hasičů obce Nouzové přežití obyvatelstva a humanitární pomoc 2008

2 Nouzové přežití obyvatelstva
Jedná se o zajištění základních a životních potřeb obyvatelstva. Je obsaženo v Havarijním plánu kraje a zahrnuje: nouzové ubytování a stravování (evakuované osoby) nouzové zásobování potravinami nouzové zásobování pitnou vodou nouzové základní služby obyvatelstvu nouzové dodávky elektrické energie Plánuje se na centrální, krajské a místní úrovni.

3 Centrální úroveň Na centrální úrovni jsou připraveny pohotovostní kapacity pro postižených osob: 5 X 150 = 750 v působnosti HZS ČR, 5 x 450 = 2250 v působnosti MO ČR. Soupravy materiálu v jsou vytvářeny tak, aby umožňovaly nouzové ubytování, nouzové stravování a základní hygienu osob postižených MU nebo KS.

4 Dislokace skladů pro NP a HP

5 Další možnosti využití z centrální úrovně
Základna logistiky Olomouc = účelové zařízení MV–GŘ HZS ČR pro zabezpečení potřeb hasičských záchranných sborů v oblasti skladování materiálu a věcných prostředků, a pro zabezpečení třídění, evidenci, skladování a vyřazování materiálu civilní ochrany. Další činnosti: skladování materiálu pro nouzové přežití obyvatelstva, skladování materiálu pro záchranné a likvidační práce, skladování materiálu pro ostatní humanitární pomoc, skladování materiálu pohotovostních zásob SSHR, součinnost při odesílání humanitární pomoci do zahraničí, nakládání s nově pořizovaným majetkem, jeho skladování a distribuce, příjem zahraniční humanitární pomoci a její distribuce, poskytování skladovacích a garážových prostorů ve prospěch HZS krajů.

6 Dislokace skladů ZL

7 Dislokace skladů ZL – umístění materiálu SSHR - elektrocentrál

8 Dislokace skladů ZL – umístění materiálu SSHR – vysoušečů zdiva

9 Krajská úroveň V Libereckém kraji jsou vytvořeny zásoby pro nouzové přežití obyvatelstva při mimořádných událostech a to: Kontejner nouzového přežití HZS Libereckého kraje bude v roce 2009 pořizovat kontejner nouzového přežití. Bude určen jako zázemí pro odpočinek 25 – 50 osob. Lze jej zprovoznit do 1 hodiny a jeho vybavením je zajištěna soběstačnost na min. 24 hodin při teplotách od –30° do +50°C. Tyto kontejnery budou postupně u každého HZS kraje a jsou vzájemně kompatibilní.

10 Místní úroveň V Libereckém kraji jsou vytvořeny zásoby pro nouzové přežití obyvatelstva při mimořádných událostech a to: 9 souprav okamžitého použití – každá pro 20 osob, soupravy jsou umístěny na PS HZS LK 4 soupravy následného použití – každá pro 50 osob, soupravy jsou umístěny na ÚO HZS LK

11 Humanitární pomoc obsahem humanitární pomoci je především materiální, finanční, poradenská, duchovní a psychologická pomoc je poskytována bezplatně orgány státní správy a orgány územních samosprávných celků, právnickými osobami,podnikajícími fyzickými osobami,nevládními organizacemi,neziskovými organizacemi a sdruženími občanů,skupinami osob a jednotlivci na základě výzev nebo z vlastní iniciativy formou nabídek přehled nabídek a požadavků na humanitární pomoc vedou státní orgány,orgány územních samosprávných celků a humanitární organizace. sbírky v tuzemsku konají humanitární organizace

12 Humanitární organizace
Na celostátní úrovni je uzavřeno 5 smluv s nevládními organizacemi. Jedná se o organizace Charita česká republika, ADRA, Česká biskupská konference, Ekumenická rada církví a Český červený kříž. Spolupráce se projevuje hlavně ve vytváření týmů dobrovolníků, které jsou použitelné při odstraňování následků mimořádných událostí a krizových situací (např. týmy dobrovolníků pro přímou materiální pomoc, pracovní dobrovolné výpomoci a vytváření psychosociálních intervenčních týmů). Na krajské úrovni je uzavřeno 42 smluv s nevládními regionálními organizacemi, které by se na vyžádání podíleli na řešení mimořádné události.


Stáhnout ppt "Nouzové přežití obyvatelstva a humanitární pomoc"

Podobné prezentace


Reklamy Google