Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zákoucká Simona Polášková Lucie

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zákoucká Simona Polášková Lucie"— Transkript prezentace:

1 Zákoucká Simona Polášková Lucie
9.C ZŠ Chrastava Zákoucká Simona Polášková Lucie

2 Voda a lidský organismus
Podle specialistů při normálních životních podmínkách pro zpracování potravy náš organizmus potřebuje litrů vody za den. Z těla odejde močí (přibližně 2,5 litru), skrze plíce a kůži. Jen při dýchání člověk ztrácí za 24 hodin průměrně více než 300 ml vody. Určitě souhlasíte s tím, že nikdo nemůže vypít za 24 hodin 10 litrů vody. A to není ani třeba, protože voda je součástí všech produktů stravy. Toto nám dovoluje doplňovat přibližně půlku potřebného množství vody do organizmu. V některých případech – při zažívacích problémech, zvýšení teploty těla, ve velkém horku a velké fyzické námaze – se může zvětšit spotřeba vody. Ztráta vody může dosahovat až 5 litrů za 24 hodin.

3 Skuteční lidé potřebují skutečnou pomoc
Doma otočíme kohoutkem a teče z něj čistá voda. V Africe pro ni místní ženy a děti chodí kilometry daleko a ještě je tak špatná, že se po ní umírá. Podle OSN ročně připraví závadná voda a špatné hygienické podmínky o život skoro dva miliony dětí po celém světě. Chceme to změnit. Proto budujeme zdroje pitné vody v několika zemích světa a pomáháme zde zlepšit hygienické podmínky. Například v Afghánistánu kopeme a vrtáme studny pro celé vesnice. Podobně jsme v reakci na katastrofální sucho a hrozící hladomor začali opravovat zdroje vody v Etiopii.

4 Některé funkce vody v těle
-je rozpouštědlem mnoha látek, které přijímáme v potravě -významně se účastní látkové přeměny (metabolismu) -zajišťuje v těle přenos minerálů a dalších látek -odplavuje zplodiny látkové přeměny ve formě moči -zajišťuje ochlazování organismu, chrání tělo před přehřátím V běžných podmínkách vydá lidské tělo denně 2-2,5 litru vody, z toho: -vyloučí se 1-1,7 litru moči -pocením odchází asi 0,3 litru -při látkové přeměně se spotřebuje 0,3-0,4 litru

5 Ztráty vody během dne Voda se ztrácí z našeho těla nepřetržitě kůží i dýcháním - přibližně ml denně. 100 ml ztrácíme prostřednictvím exkrementů, 1,5 l močí a 300 ml normálním pocením. Takže pouhé žití a dýchání v prostředí s běžnou teplotou vyžaduje kolem 2,5 l denně. Tělesné aktivity a prostředí se zvýšenou teplotou zvyšují ztráty vody pocením a tím i požadavky na doplnění tekutin. Ztráty vody se rovněž podstatně zvyšují v průběhu nemocí, zvláště při průjmu.

6 Nedostatek vody je celosvětový problém
1.1,1 miliardy lidí v rozvojových zemích nemá dostatečný přístup k vodě a 2,6 miliardám lidí chybí alespoň základní hygienické zařízení. 2. Za posledních 10 let zemřelo na průjmová onemocnění více dětí, než kolik činily veškeré lidské ztráty v ozbrojených konfliktech od konce druhé světové války. 3. Polovina lůžek v nemocnicích po celém světě je zaplněna pacienty, kteří trpí nemocemi souvisejícími se špatnou kvalitou vody. 4. Každý den umírá na průjmová onemocnění (včetně cholery) 1,8 milionu lidí; 88 % všech průjmových nemocí je připisováno dodávkám nekvalitní vody, nízké úrovni sanitárního vybavení a nedostatečné hygieně. milionů lidí je ohroženo zánětem spojivek, a v důsledku toho může být postiženo slepotou až 146 milionů lidí. 6. Tato onemocnění úzce souvisí s nedostatečným mytím obličeje, často v důsledku nedostatku blízkých zdrojů nezávadné vody. 7. Každý rok zemře 1,3 milionu lidí na malárii, 90 % z nich jsou děti mladší pěti let. 8. Průměrná vzdálenost, kterou musí ženy v Africe a Asii ujít, aby nabraly vodu, je šest kilometrů..

7 Nedostatek vody je celosvětový problém
9. Odhadem 25% lidí z měst v rozvojových zemích nakupuje vodu od obchodníků za mnohem vyšší cenu než vodu z vodovodu. V některých případech více než ¼ příjmů jejich domácnosti. 10. Člověk žijící v rozvojové zemi spotřebe za den v průměru téměř 10 litrů vody. Průměrná spotřeba vody ve Velké Británii činí 135 litrů za den a osobu. Průměrný Američan spotřebuje denně 375 až 660 litrů. 11. Zásoby vody se snižují, zatímco poptávka dramaticky roste neudržitelným tempem. Očekává se, že v příštích 20 letech průměrná celosvětová zásoba vody na osobu klesne o celou třetinu. 12. Odhady hovoří o tom, že 90 % odpadních vod v rozvojových státech je vypouštěno bez jakýchkoli úprav rovnou do řek a dalších vodních toků. 13. Každý dolar vynaložený na dostupnost vody a hygienu umožní ušetřit v průměru osm dolarů díky nižším výdajům a vyšší produktivitě. 14. Lidé v subsaharské Africe stráví každý rok nabíráním vody 40 miliard hodin, což je doba, která se rovná pracovní době více než 19 milionů zaměstnanců pracujících na plný úvazek. 15. Spotřeba vody na zavlažování se od roku 1960 zvýšila o 60 %. Asi 70 % veškeré dostupné sladké vody se využívá pro zemědělské zavlažování. Bohužel, kvůli neefektivním zavlažovacím systémům, zejména v rozvojových zemích, se 60 % této vody ztratí odpařováním, případně se vrací do řek či zásobníků podzemní vody.


Stáhnout ppt "Zákoucká Simona Polášková Lucie"

Podobné prezentace


Reklamy Google