Řád mše svaté.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uvedení do křesťanského života
Advertisements

Vítej na ministrantské schůzce
Co může být tohle? Dá se to nějak popsat? Co k tomu říct?
Liturgické knihy.
Liturgický rok.
Průlet liturgickým rokem
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Chléb náš vezdejší dej nám dnes
LITURGICKÁ ZNAMENÍ postoje a gesta
V čase církve Vyrobilo centrum pro katechezi v Olomouci 2013.
... hojně se syťte Božím slovem (z poselství Benedikta XVI. k SDM)
3. neděle adventní/část 2. Advent nás vybízí zastavit se v mlčení, abychom mohli vnímat Boží přítomnost zde na zemi. ADVENT JE DOBA PŘÍTOMNOSTI A OČEKÁVÁNÍ.
PROROCI Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Uvedení do křesťanského života
V ODA A JEJÍ ŽEHNÁNÍ Voda má pro život člověka mnoho významů, především umožňuje život a očišťuje.
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 V neděli jej kněz může nahradit obřadem svěcení vody a kropením lidu.
Velikonoce – přežít/prožít
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Bůh jako dobrý Otec nás sytí svým slovem a eucharistickým tělem,
Vítej na ministrantské schůzce
naslouchání Bohu.  Je naslouchání Bohu. Ježíš často také při své modlitbě mlčí naslouchá Otci. – naslouchá Otci.
Řád mše svaté P. Mariusz Roszewski
Ježíšova velekněžská modlitba I
Velikonoce – jen svátky jara?
Centrum pro katechezi, Olomouc 2014 JEŽÍŠOVA VELEKNĚŽSKÁ MODLITBA II.
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Prostředky Boží milosti Herľany Prostředky milosti „Ke Kristu nikdo nemůže přijít, pokud ho Otec nepřitáhne.... Nicméně Otec tak nechce.
MŠE SVATÁ. Vyznání víry, Přímluvy
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Bohoslužba oběti Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Od naslouchání ke skutkům Vzorem: poslední večeře.
Věřím v Boha, Syna.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal.
Průlet liturgickým rokem
Poselství starozákonní svatyně
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Každý vstup ke mši svaté je obřadním a slavnostním vstupem. Každé.
SVÁTOST OLTÁŘNÍ „Amen, amen, pravím vám, nebudete-li jíst tělo Syna člověka a pít jeho krev, nebudete mít v sobě život.“ (Jan 6, 53) Eucharistie je zdrojem.
Centrum pro katechezi v Olomouci o období hlubokého duchovního života; o liturgie součástí života křesťana; o důraz na osobní vztah k Bohu individualismus.
Centrum pro katechezi v Olomouci 2014 Příprava na mši svatou.
{  Zbav nás od zlého. Amen.. Zbav nás od zlého.
Eucharistie - svátost jednoty
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015Foto: morgueFile  starokřesťanský hymnus,  oslava Boha Otce a Syna.
MŠE SVATÁ. Příprava k bohoslužbě oběti
POSVĚŤ SE JMÉNO TVÉ Centrum pro katechezi Olomouc 2014.
1. Kristova krev a spravednost | je svatební můj šat a skvost, | jímž pro nebe se ustrojím | a před Bohem tak obstojím.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Bohoslužba oběti Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Chléb a víno – Tělo a Krev Kristova – reálný duchovní.
Věřím v Boha, Otce.... Věřím v Boha, Otce... Věřím v Boha, Otce... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista,
Vrchol a střed života církve. Základní pojmy: MŠE je z latinského slova MISA a to zase ze slova MISSIO. Mise neboli poslání. Původně mše končila slovy:
VELIKONOCE, LETNICE, PRVOTNÍ CÍRKEV
Lukášovo evangelium. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův spolupracovník - lékař - jeho popis Kristových uzdravení (např. 4:38-40, 5:15-25, 6:17-19, 7:11-15,
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Středem a vrcholem mše svaté je eucharistická modlitba. Eucharistická modlitba Centrum pro katechezi.
Skutky apoštolské. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův osobní lékař - spolupracovník na díle evangelia - očitý svědek některých událostí - 3 x v Písmu.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Kněz:nebo: Modlitba na závěr přinášení darů Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Modleme se, aby Bůh přijal.
Centrum pro katechezi v Olomouci 2014 Foto:morguefile.com.
Příprava k přijetí svátosti biřmování
KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Křesťanství B. Trojanová. Křesťanství Monoteistické náboženství Vznik v 1. století n.l., původ v učení Ježíše Krista Vyvinulo se z judaismu, ale na.
Křesťanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Liturgický rok. každý rok si připomínáme všechny události z Ježíšova života také si připomínáme svaté, kteří ukázali, jakými různými způsoby můžeme následovat.
Jsem katolík. Jak a čím se liším od ostatních?
KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Křesťanství B. Trojanová.
Řád mše svaté.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
MŠE SVATÁ. Doxologie, obřady svatého přijímání
Ročník:  3. Vzdělávací obor:  Občanská nauka Tematický okruh:
Křesťanství – pojmy, VY_32_INOVACE_
... hojně se syťte Božím slovem (z poselství Benedikta XVI. k SDM)
Ve škole liturgie Pavel Ambros, ak. rok 2018–2019,
Smrt ukončuje život člověka. Smrt ukončuje život člověka.
KSV/LVM Liturgie – vzor modlitby (lex credendi a lex orandi)
Transkript prezentace:

Řád mše svaté

Mše svatá Jedna ze 7 svátostí Vrchol života církve Ustanovena Ježíšem na Zelený čtvrtek Dochází při ní k proměnění chleba a vína v tělo a krev Ježíše Krista

Mše svatá Z latinského slova poslat („Jděte ve jménu Páně“) Další názvy: Eucharistie (řecky „vzdávání díků“) Nejsvětější oběť (připomínka oběti, která se uskutečnila na kříži)

Mše svatá Dnešní podoba mše svaté pochází z 2. vatikánského koncilu (1962 – 1965) Hlavní změny po 2. vatikánském koncilu: Lid získal při liturgii „aktivní roli“ Umožněn národní jazyk při liturgii

Struktura mše svaté 2 hlavní části: Bohoslužba slova Bohoslužba oběti Na začátku mše svaté vstupní a na konci závěrečné obřady

Vstupní obřady 1) Příchod kněze (s ministranty) 2) Pozdravení oltáře doprovázen vstupním zpěvem 2) Pozdravení oltáře kněz pozdraví oltář políbením (úcta k tomu, co se bude odehrávat) 3) Znamení kříže 4) Pozdravení lidu „Pán s Vámi. I s tebou…“ krátké úvodní slovo do mše (nemusí být)

Vstupní obřady 5) Úkon kajícnosti 2) „Smiluj se nad námi Pane…“ Vyjádření naší slabosti 3 možnosti: 1) „Vyznávám se všemohoucímu Bohu…“ 2) „Smiluj se nad námi Pane…“ 3) Dialog mezi knězem a lidem (lid odpovídá: „Pane, smiluj se nad námi“) 6) Pane, smiluj se (Kyrie eleison) tento zpěv odpadá při 3. úkonu kajícnosti

Vstupní obřady 7) Sláva na výsostech Bohu (Gloria in excelsis Deo) tento chvalozpěv se zpívá ve svátky, slavnosti a neděle (mimo dobu adventní a postní) 8) Vstupní modlitba začíná slovy „Modleme se“ končí slovem „Amen“ = tak jest, staň se

Bohoslužba slova 1. čtení (v neděli ze SZ, v době Velikonoční ze Sk) Žalm (responsoriální – refrén) 2. čtení (neděle a slavnosti – z NZ) Zpěv před evangeliem

Bohoslužba slova Pokud je přítomen jáhen, čte jáhen Evangelium Homilie (kázání) Vyznání víry (Credo) O nedělích a slavnostech Přímluvy

Bohoslužba oběti Příprava darů Modlitba nad dary Přinášení chleba a vína, ale také peněz Modlitba kněze, lití vína a vody do kalichu, mytí rukou, … Chléb z pšeničné mouky, žádné přídavky Víno z hroznů, mešní (bez přídavků) Modlitba nad dary

Bohoslužba oběti Eucharistická modlitba Dialog mezi knězem a věřícími („Pán s vámi…) Preface Svatý, Svatý, Svatý Jedna ze 4 anafor Proměňování (nemění se vlastnosti chleba a vína × není to chleba a víno, nýbrž tělo a krev Krista!!!) Tajemství víry (to významné, hluboké) Konec: „Skrze něho a s ním a v něm…“

Bohoslužba oběti Otče náš Pozdravení pokoje Beránku Boží Svaté přijímání Modlitba po přijímání

Závěrečné obřady Ohlášky (nemusí být) Požehnání Propuštění lidu „Jděte ve jménu Páně“ Odchod kněze (s ministranty)