Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem."— Transkript prezentace:

1 KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.www.rvp.cz

2 Víte, proč má týden sedm dní? http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/45/Luca s_Cranach_d._%C3%84._001.jpg/406px- Lucas_Cranach_d._%C3%84._001.jpg

3 „Na počátku všeho byla země pustá a prázdná, ale nad vodami se vznášel duch Boží…“ 1.den - Bůh stvořil světlo a oddělil je od tmy. 2.den - Vznikla nebesa. 3.den - Objevila se souš a moře, Bůh také stvořil rostlinstvo. 4.den - Bůh stvořil slunce, měsíc a hvězdy. 5.den - Země byla obydlena zvířaty všeho druhu. 6.den - Bůh stvořil lidstvo, muže a ženu. 7.den - Bůh požehnal a posvětil sedmý den, neděle je dnem odpočinku. CITACE: Biblí svatá. Praha: Synodní rady Českobratrské církve evangelické, 1940, s. 5 – 6.

4 ZNÁTE KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ? Křesťanská církev slaví jako svátky hlavní události Ježíšova života: ADVENT … začátek křesťanského nového roku a doba příprav na příchod Ježíše, čas zklidnění. Začíná čtvrtou nedělí před Štědrým dnem, v pravoslaví šestou. Každou neděli se zapaluje 1 svíčka adventního věnce. VÁNOCE PŮST … období duchovní disciplíny (post, abstinence a dnes také charita), vrcholí Velikonocemi. Začíná Popeleční středou 40 dní před Velikonocemi, na Východě pondělkem v 7. týdnu před Velikonocemi. CHCETE VĚDĚT VÍC? http://www.svet- bydleni.cz/bydleni/bydlime/zajimavosti/art_2 3252/kde-se-vzal-adventni- venec.aspx http://www.svet- bydleni.cz/bydleni/bydlime/zajimavosti/art_2 3252/kde-se-vzal-adventni- venec.aspx http://upload.wikimedia.org/wikipedia/comm ons/thumb/9/9d/Advent_wreath.jpg/793px- Advent_wreath.jpg

5 A další… VELIKONOCE NANEBEVSTOUPENÍ … oslava vstoupení Ježíše do nebes, koná se 40 dní po Velikonocích. SVATODUŠNÍ SVÁTKY … deset dní po Nanebevstoupení Páně se slaví seslání Ducha svatého na apoštoly, jinak se nazývají také Letnice. Který ze svátků je nejdůležitější? Vánoce, nebo Velikonoce?

6 O Vánocích si připomínáme Ježíšovo narození, ovšem nejdůležitějším svátkem křesťanského kalendáře jsou Velikonoce : KVĚTNÁ NEDĚLE … znamená konec půstu, Ježíšův vjezd do Jeruzaléma. Čtou se Pašije (příběh o Ježíšově umučení). VELKÝ PÁTEK … pátek před Božím hodem velikonočním. Ježíšovo ukřižování. Nekonají se bohoslužby, čte se z Bible a uctívá se kříž. BOŽÍ HOD VELIKONOČNÍ … oslava Ježíšova vzkříšení, vítězství nad smrtí – základní bod křesťanství. Z pohanských dob se zachovalo mnoho lidových zvyků, např. pletení pomlázky.


Stáhnout ppt "KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem."

Podobné prezentace


Reklamy Google