ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE listopad 2010 Ing. arch. Naděžda Rozmanová Mikroregiony Mikroregiony v oblasti územního plánování v oblasti územního plánování Úspěšné.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ÚZEMNÍ ROZHODOVÁNÍ POSTUPY PŘI EXISTENCI RŮZNÝCH NÁSTROJŮ ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ A RŮZNÝCH TYPŮ ÚZEMÍ Ing. arch. Miriam Blažková ÚÚR Brno říjen 2006.
Advertisements

Územní plánování pracovní porada s ORP Vyhodnocování územního plánu a jeho změny - § 55 SZ Zpracoval: Martin Herzog 7. června 2013.
Evidence územně plánovací činnosti systém ILAS
Územně analytické podklady obce s rozšířenou působností Děčín
Územní plán Liberec.
Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Nástroje územního plánování
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
ÚZEMNÍ PLÁN OBCE A ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY OBCÍ
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
NOVÝ ÚZEMNÍ PLÁN LIBEREC
PORTÁL ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ
Územní plán Prahy: Jaká je situace? Martin Skalský / Vendula Zahumenská Praha  listopad 2013.
Stavební zákon a územní plánování
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Působnosti obcí na úseku územního plánování od setkání tajemníků obcí Karlovarského kraje KÚKK, ORR, odd. územního plánování, Jana.
Informační zdroje Ústavu územního rozvoje pro projektanty územních
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu
1 Evidence územně plánovací činnosti, ukládání a poskytování písemností Evidence územně plánovací činnosti, ukládání a poskytování písemností Krajský úřad.
Proces pořizování územně plánovací dokumentace
! Proces pořízení územního plánu
Územního plánování na obcích v roce 2007 setkání tajemníků obcí Karlovarského kraje KÚKK, ORR, odd. územního plánování, Jana Kaválková.
Zhodnocení potřeby vymezení nových zastavitelných ploch Bc. Josef Velíšek Odbor regionálního rozvoje KÚPK.
1 Zpráva o uplatňování územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
Veřejné projednávání PÚR ČR září  Byl zpracován na základě § 32 zákona č.183/2006 Sb. V souladu s tímto ustanovením: ◦ stanoví republikové.
1 Zadání územního plánu Zadání územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Plzeň, Krajský.
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
? Územní (prostorové) plánování ÚP
! Územní plán (ÚP) Management a Rozvoj Obcí Nástroje – listopad
Novela stavebního zákona
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
Správa stavební 2 Filip Dienstbier, 2010 Nástroje územního plánování Územně plánovací podklady Politika územního rozvoje.
Správní právo 3 Přednáška č. 6 JUDr. Veronika Vlčková
Uplatnění správního řádu (zákon č. 500/2004 Sb.) v režimu stavebního zákona (zákon č. 183/2006 Sb.) Petr Průcha listopad 2009.
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní inženýrství a ÚPD a doprava Podklady ke cvičení Převzato a upraveno dle Zákonů.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
NOVELA ZÁKONA Č. 334/1992 SB., O OCHRANĚ ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNÍHO FONDU
Vodní režim krajiny v územním plánování Petr Birklen AOPK ČR.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Tomáš Sklenář Územně plánovací dokumentace a její aktualizace.
1 Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního.
Koordinace územních plánů a pozemkových úprav Ing. Jan Kaiser – Státní pozemkový úřad – Pobočka Domažlice.
Územně plánovací dokumentace Vybrané problémy pořizování a zpracování ve vztahu k DO.
Územní studie Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Kraje Vysočina
Lhůta pro pořízení územní studie
Pozemkové úpravy v okrese Opava role SPÚ
Umisťování staveb.
odbor politiky bydlení
mapový aplikační server
Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje
ZÚR JMK zásady pro aplikaci Krajský úřad Jihomoravského kraje seminář
Plochy a pozemky veřejných prostranství
Ing. Roman Vodný, Ph.D. ředitel odboru územního plánování MMR
ZÚR JMK a ÚP seminář pro projektanty a pořizovatele
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Setkání se starosty obcí Karlovarského kraje Téma: Novela stavebního zákona v oblasti územního plánování s účinností od VÝBĚR.
územního plánování na obcích v roce 2007
Územní plán Liberec.
Vybrané aktuální metodiky MMR a ÚÚR
Závazné stanovisko orgánu územního plánování
Územní opatření o stavební uzávěře
Územně analytické podklady
Regenerace sídlišť Regenerace sídlišť Úprava veřejných prostranství
Transkript prezentace:

ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE listopad 2010 Ing. arch. Naděžda Rozmanová Mikroregiony Mikroregiony v oblasti územního plánování v oblasti územního plánování Úspěšné řešení prostoru obce Úspěšné řešení prostoru obce a územní plánování a územní plánování

Úspěšné řešení prostoru obce Úspěšné řešení prostoru obce a územní plánování a územní plánování 2

3 Jedním z předpokladů úspěšného řešení prostoru obce je územní plán

O čem si řekneme co je územní plánco je územní plán právní předpisy k územnímu plánování právní předpisy k územnímu plánování platnost územních plánů platnost územních plánů pořízení územního plánu pořízení územního plánu možnosti regulace v území možnosti regulace v území veřejná prostranství veřejná prostranství kde hledat další informacekde hledat další informace 4

Co je územní plán Územní plán je dokumentace, která stanoví zejména  koncepci rozvoje  ochranu hodnot území obce Vymezuje zastavěné území, zastavitelné plochy, plochy přestavby, veřejně prospěšné stavby a veřejně prospěšná opatření, plochy pro územní rezervy a stanovuje podmínky využití těchto ploch. Dále řeší koncepci dopravní a technické infrastruktury, koncepci využití krajiny. Územní plán je z hlediska obce a jejích občanů nejdůležitějším nástrojem územního plánování. Územní plán se vydává pro celé území obce. 5

Ukázka grafické části ÚP – hlavní výkres 6

Právní předpisy 7  Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu, (stavební zákon), ve znění pozdějších předpisů  vyhláška č. 500/2006 Sb., o územně analytických podkladech, územně plánovací dokumentaci a způsobu evidence územně plánovací činnosti  vyhláška č. 501/2006 Sb., o obecných požadavcích na využívání území, ve znění vyhlášky č. 269/2009 Sb. a vyhlášky č. 22/2010 Sb. Tyto právní předpisy nabyly účinnosti dne

Platnost územních plánů Platnost územních plánů 8 Záměr výstavby, změny stavby, využití ploch apod., který obec nebo občan zamýšlí provést, musí být v souladu s platným územním plánem. To je podmínkou pro přiznání dotací z vládních programů nebo z programů EU. Platnost územních plánů:  územní plán sídelního útvaru schválený před byl platný do ,  územní plán sídelního útvaru schválený po nebo územní plán obce schválený před a opatřený schvalovací doložkou - jsou platné max. do ,  územní plán vydaný po a opatřený záznamem o účinnosti je platný.

Krok k platnému územnímu plánu 9 Do je třeba územní plán sídelního útvaru / územní plán obce buď upravit, v rozsahu provedené úpravy projednat a vydat, jinak pozbývá platnosti, nebo jej nahradit novým územním plánem. Bez platného územního plánu nelze v obci vymezit zastavitelné plochy, tj. plochy pro novou výstavbu. !! Poskytování prostředků z veřejných rozpočtů nesmí být v rozporu s územním plánem. O pořízení územního plánu rozhoduje zastupitelstvo obce. Současně se schválením rozhodnutí o pořízení ÚP je určen člen zastupitelstva (určený zastupitel), který bude při pořizování územního plánu spolupracovat s pořizovatelem – zpravidla úřadem územního plánování obce s rozšířenou působností. Náklady na zpracování územního plánu hradí obec.

Pořízení územního plánu Pořízení územního plánu 10 Vznik územního plánu má tyto hlavní fáze pořízení: Rozhodnutí o pořízení 1. Doplňující průzkumy a rozbory 2. Zadání ÚP (sousední obce podávají podněty v SZ dané lhůtě) 3. Koncept ÚP – není vždy 4. Návrh ÚP (sousední obce podávají připomínky v rámci společného jednání v SZ dané lhůtě) Řízení o ÚP, vydání ÚP, nabytí účinnosti ÚP Náležitostmi územního plánu se zabývají zejména § 43 – § 57 stavebního zákona. Vymezení zastavěného území - § 59 stavebního zákona.

Územní plán vymezuje plochy s rozdílným způsobem využití 11 Plochy v územním plánu dle vyhlášky č. 501/2006 Sb.: o bydlení o občanského vybavení o veřejných prostranství o rekreace o dopravní infrastruktury o technické infrastruktury o výroby a skladování o zemědělské o lesní o vodní a vodohospodářské a další

Míra regulace v územním plánu 12 Je třeba přistupovat k území individuálně, volit podmínky dle potřebnosti ochrany území, nespoléhat na paušální řešení. Vymezit v rámci stanovení podmínek pro využití ploch především to, co je nepřípustné, pokud je nebezpečí, že by taková aktivita mohla nastat a poškodila by konkrétní část řešeného území (zdroj záměrů např. ÚAPo a ÚAPk). Důraz klást na vymezení hodnotného území, které vyžaduje zvýšenou ochranu a rozvoj hodnot. Využívat možnost požadovat územním plánem – regulační plán – územní studii

Veřejná prostranství 13 Návrhy ploch a pozemků veřejných prostranství § 34 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích + § 7 a § 22 vyhl. č. 501/2006 Sb. stávající plochy x navržené plochy min. šířka komunikace zpřístupňující rodinné domy je 8 m (při jednosměrném provozu 6,5 m) Požadavek: o umístění inženýrských sítí dle platných předpisů o dopravní obslužnosti (vč. svozu odpadu, zimní údržby) o přístupu požární techniky a zdravotnické záchranné služby o pro každé dva hektary zastavitelné plochy – min m 2 veřejného prostranství (Do uvedené výměry se nezapočítávají pozemní komunikace.)

Zásady řešení veřejného prostranství 14 Koncepční vazby – poloha plochy v obci, účel využití Komunikační vazby – chodníky, trávníky, rozptylové plochy, parkování, komunikace, inženýrské sítě Volba materiálů – dlažby, užití kamene, dřeva, kovu, keramických materiálů Výsadba – listnaté a jehličnaté stromy, keře, květinové záhony Vodní plochy – rybníčky a požární nádrže Drobná architektura – sochy, pomníky, lavičky, stojany, pítka odpadkové koše, veřejné osvětlení Možnost údržby – vhodné řešení detailů, zahradní technika, zajištění pracovníka údržby Doporučená literatura: PhDr. L. Kašparová, Ing. arch. E. Rozehnalová a kol. Nové stavby pro venkov

Další informace k územnímu plánu 15 na adrese Ústavu územního rozvoje práce s mikroregiony Například problémové okruhy: Mikroregiony ČR Indikátory strategie regionálního rozvoje ČR

Další informace k územnímu plánu 16 metodiky v sekci Územní plánování/Konzultační středisko/Stanoviska a metodiky/Územně plánovací dokumentace letáky Obec a územní plánování Občan a územní plánování

Další informace k územnímu plánu 17 portály Portál územního plánování Slovník územního plánování otázek ke stavebnímu zákonu

ÚÚR přeje mnoho úspěchů a krásné obce

Děkuji za pozornost Ústav územního rozvoje Kontakt:Ústav územního rozvoje Jakubské nám Brno Česká republika Tel.: Fax: Internet: Zpracováno: V Brně, listopad 2010