Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Plochy a pozemky veřejných prostranství

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Plochy a pozemky veřejných prostranství"— Transkript prezentace:

1 Plochy a pozemky veřejných prostranství
Novela vyhlášky 501/2006 Sb., o obecných požadavcích na využívání území Mgr. Jindřich Felcman Krajský úřad Libereckého kraje Odbor územního plánování a stavebního řádu

2 Plocha veřejného prostranství
§ 7/2 vyhl. č. 501/2006 Sb., o obecných požadavcích na využívání území Plochy veřejných prostranství zahrnují zpravidla stávající a navrhované pozemky jednotlivých druhů veřejných prostranství a další pozemky související dopravní a technické infrastruktury a občanského vybavení, slučitelné s účelem veřejných prostranství. § 34 zák. č. 128/2000 Sb., o obcích Veřejným prostranstvím jsou všechna náměstí, ulice, tržiště, chodníky, veřejná zeleň, parky a další prostory přístupné každému bez omezení, tedy sloužící obecnému užívání, a to bez ohledu na vlastnictví k tomuto prostoru.

3 Novela od 26. srpna 2009 § 7/2 vyhl. č. 501/2006 Sb., o obecných požadavcích na využívání území – věta druhá: Pro každé dva hektary zastavitelné plochy bydlení, rekreace, občanského vybavení anebo smíšené obytné se vymezuje s touto zastavitelnou plochou související plocha veřejného prostranství o výměře nejméně m2; do této výměry se nezapočítávají pozemní komunikace.

4

5

6

7 Způsob aplikace této změny
U nově vymezených větších lokalit pro bydlení. Záleží na projektantovi zda zvolí: Zakreslení plochy (náves, park..). Formulace regulativu (5% z plochy lokality..,odstup parcel od komunikace..).

8 Pozemky veřejného prostranství
Vymezování ploch v územním plánu Vymezování pozemků územním rozhodnutím, územním souhlasem, regulačním plánem

9 § 22 vyhl. č. 501/2006 Sb. Pozemky veřejných prostranství
(1) Nejmenší šířka veřejného prostranství, jehož součástí je pozemní komunikace zpřístupňující pozemek bytového domu, je 12 m. Při jednosměrném provozu lze tuto šířku snížit až na 10,5 m. (2) Nejmenší šířka veřejného prostranství, jehož součástí je pozemní komunikace zpřístupňující pozemek rodinného domu, je 8 m. Při jednosměrném provozu lze tuto šířku snížit až na 6,5 m.

10 § 12 odst. 4 zákona č. 13/1997 Sb., o o pozemních komunikacích:
Pokud nejsou samostatnými místními komunikacemi, jsou součástmi místních komunikací též přilehlé chodníky, chodníky pod podloubími, veřejná parkoviště a obratiště, podchody a zařízení pro zajištění a zabezpečení přechodů pro chodce.


Stáhnout ppt "Plochy a pozemky veřejných prostranství"

Podobné prezentace


Reklamy Google