„MĚSTO ZELENĚ“ Jilemnice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Řízení motorových vozidel
Advertisements

1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Zákon č. 266/1994 o dráhách zákon upravuje
Písemka č. II.  jméno, kruh, varianta 1, 2  Odpověď – 1 a b, 2 b, 3 c a b  6 x 50 sekund opisování 
Písemka č. II  jméno, kruh, varianta 3, 4  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a b c  6 x 50 sekund opisování 
Dopravní infrastruktura a její hodnocení
Obecná územní ochrana přírody a krajiny podle zák.č.114/1992 Sb.
ZÁKLADNÍ POJMY DRUHY DOPRAVY ZPŮSOBY VEDENÍ TRASY V ÚZEMÍ
MAS Krajina srdce …a péče o krajinu.  Fiche č. 3: Zlepšení estetického vzhledu obcí  Podpořeno 23 projektů v intravilánu obcí  Zaměření projektů: -
Obnova křížové cesty – poslední fáze lesnických prací.
Ekologický urbanismus zkušenosti z Úval JUDr. Ing. P. Petržílek, Ph.D. místostarosta Seminář pořádaný Ekologickou platformou při ČSSD a Masarykovou.
ZÁKLADNÍ POJMY DRUHY DOPRAVY ZPŮSOBY VEDENÍ TRASY V ÚZEMÍ
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Pozemní komunikace Zákon 13/1997Sb. o pozemních komunikacích (silniční z.), Vyhláška 104/1997 Sb. Zákon upravuje kategorizaci pozemních komunikací, jejich.
Pravomoc obecních (městských) úřadů při ochraně a povolování kácení dřevin rostoucích mimo les A. Co je lesní zeleň? B. Lesní porosty C. Ovocné dřeviny.
Stabilizace a rekonstrukce vegetačního doprovodu stezky Jedličky-Brodského Český Brod Treewalker, květen 2006.
OBEC ROSTOKLATY kraj :Středočeský okres :Kolín obec s rozšířenou působností : Český Brod počet obyvatel : 480.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky EIA Cesta k environmentálnímu stavitelství (průběh)
Pravomoc obecních (městských) úřadů při ochraně a povolování kácení dřevin rostoucích mimo les A. Co je lesní zeleň? B.Lesní porosty C.Ovocné dřeviny.
I.1.4 Pozemkové úpravy ÚZPI dne 18. října Charakteristika opatření  prostřednictvím tohoto opatření je řešena problematika vlastnických vztahů.
II. TÉMA Platné právní předpisy na ochranu dřevin rostoucích mimo les a povolování kácení (metodiky, ČSN, dohody)
Regenerace a revitalizace Masarykova náměstí v Jilemnici
Hospodářská úprava lesa Legislativa
ZÁKON O POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH
ZÁKLADY DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ
LISTNATÉ STROMY A KEŘE V OKOLÍ ŠKOLY
Ochrana přírody v ČR. Historie první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV. první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV Hojná voda v Nov.
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Písemka č. 4  jméno, kruh, varianta 5, 6  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a c b  6 x 50 sekund opisování 
Právo životního prostředí II. Úvodní přednáška
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Realizace společných zařízení Krajský pozemkový úřad pro Královéhradecký kraj.
1 ÚZEMNÍ PLÁN RYCHVALD AKTUÁLNÍ STAV POŘIZOVÁNÍ ZASTUPITELSTVO MĚSTA
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
Bezpečnost silniční a železniční dopravy Přednáška METODIKA BEZPEČNOSTNÍ INSPEKCE 2 Doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D. Katedra dopravního stavitelství, Fakulta.
Nejlepší realizovaná společná zařízení v Karlovarském kraji 1.
Výsadba dřevin Návrh výboru pro životní prostředí září 2015.
Česká inspekce životního prostředí – Údržba silniční zeleně Příklady z praxe Mgr. Jana Cháberová Ing. Pavel Korábek , Jihlava.
PRÁVA A POVINNOSTI VLASTNÍKA MÍSTNÍCH KOMUNIKACÍ (dle zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, v platném znění)
Společná realizovaná zařízení KPÚ pro Plzeňský kraj 1.
Pozemkové úpravy nástroj pro obnovu a ochranu krajiny.
Polní cesty HPC 18 a HPC 35 v k. ú. Pavlíkov Pobočka Rakovník 1.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č. 115/2000 Sb. Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Setkání členů Rady Libereckého kraje se starosty měst a obcí úterý
Důležitou část přírody tvoří stromy a keře. Strom má tyto části:
Povolení kácení dřevin rostoucích mimo les
Obnovy alejí na území RP Jižní Morava
Rozumné a dosažitelné návrhy prvků společných zařízení
VY_32_INOVACE_Sib_III_16 Dřeviny
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Odbor životního prostředí MHMP
Zeleň ve volné krajině a v sídlech
Územní studie silnice II/416 Žatčany – Slavkov u Brna
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
AOPK ČR – Regionální pracoviště Správa CHKO Slavkovský les
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Pořizovatelská praxe Poznámky k pořizování územně plánovací dokumentace: Problematika zastavěnosti pozemku, indexu zastavěnosti Územní studie – konzultace,
LISTNATÉ DŘEVINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č
Právní režim ochrany přírody a krajiny
Obnova veřejné zeleně Libčice nad Vltavou
Právní problematika břehových porostů
Obec Sibřina Plán investičních a provozních záměrů obce 2018 – 2022
Ochrana a péče o přírodu a krajinu Seminář MAS Sokolovsko o.p.s.
4.4.1: Revitalizace funkčních ploch a prvků
Informace o vyhlášených výzvách
Projekt „Klimatická zeleň“ pro obnovu krajiny
Transkript prezentace:

„MĚSTO ZELENĚ“ Jilemnice Bc. Ivana Maryšková – referent odboru životního prostředí

Význam zeleně u komunikací a v krajině Bioklimatický - tlumení dopravního hluku, zachycování splodin, životní prostor pro faunu aj. Estetické hledisko - nenásilné začlení komunikací a cest do krajiny Zvýšení bezpečnosti dopravy - stromořadí u komunikace poskytuje zástin, usnadňuje orientaci v mlze, za tmy, při sněhové pokrývce, naznačuje průběh silnice za horizontem atd..

Umístění stromů u komunikací mimo silniční těleso - za příkop – tj. 3 - 4 m od vozovky pravidelné odstupy - vhodné u stromořadí při vyústění silnice do města nebo mezi lesními úseky nepravidelný odstup či skupinky s keři - vhodné pro volnou krajinu

Volba dřevin Hlavní komunikace Místní komunikace Meze, remízy - vysoké mohutné stromy s vysoko nasazenými korunami (buk, jeřáb, lípa, jasan, jilm) Místní komunikace - nižší dřeviny, ovocné stromy - hrušně, švestky, jabloně, třešně (pro komunikace s nízkou frekvencí provozu, náročná údržba), břízy. Meze, remízy střídání jednotlivých stromů se skupinami stromů a keři Vhodná výsadbová vzdálenost u komunikací je 4-5 m, aby během doby došlo k vytřídění jedinců na konečný spon 8-10m.

Nevhodné druhy Z hlediska obhospodařování zemědělské půdy lemující většinu komunikací - široko kořenící stromy (topol bílý, osika, trnovník, topol černý, ořešák vlašský) Z hlediska bezpečného provozu - dřeviny krátkověké s lámavými větvemi na nichž ulpívá sníh (topoly, douglaska..) a s velkým listem (javor, platan). Z hlediska náročnosti údržby - ovocné s plody (nutná údržba proti chorobám, sběr nevyužitelných plodů, nebezpečnost při česání)

Kdo je vlastníkem dřevin ? V krajině Komunikace I. II. a III. třídy – KSS LK, p.o. - vlastníkem dřevin rostoucích před příkopem (na krajnici, na náspu) je vlastník pozemní komunikace Vlastník uvedený v katastru nemovitostí – P.O. nebo F.O. - stromy za příkopem resp. patou náspu V intravilánu obce ( za obrubami chodníků) Obvykle obec nebo jiný vlastník uvedený v KN

Kácení dožilých stromů ze stromořadí Stromy na silničních pozemcích - bude vydáno povolení po dohodě orgánu ochrany přírody a silničního správního úřadu OOP vydá povolení ke kácení - pouze ze závažných důvodů po vyhodnocení funkčního a estetického významu dřevin. Bude posuzováno: - význam pro danou lokalitu - schopnost jedince zlepšovat klima i mikroklima - provozní bezpečnost - schopnost poskytovat útočiště dalším organismům - schopnost esteticky zhodnocovat okolí

„Aleje a podmínky pro novou výsadbu“ Jeden z pilířů projektu „Jilemnice Město zeleně“ Náplň Revitalizace přestárlých ovocných alejí - zhodnocení stávajícího stavu a navržení jejich dosadby Obnova stromořadí na cestách z města - zhodnocení stavu a zpracování studie pro vybrané úseky Návrat Jilmů do Jilemnice - prověření vhodných lokalit pro výsadbu erbovního stromu v Jilemnici, zmapování stavu již vysazených jilmů a výsadba jilmů v rámci Dne Země

Cíle projektu Spolu s veřejností vybrat nejvhodnější lokality pro revitalizace stromořadí Spolu s veřejností vytipovat dřeviny pro provedení dendrologických posudků (omezené množství 20-30 ks). Získat perspektivní řešení pro umístění smysluplných náhradních výsadeb pro žadatele o povolení kácení dřevin rostoucích mimo les.

Obnovit původní aleje a tím i původní charakter krajiny ve městě i jeho okolí a zpříjemnit životní prostředí. Napomoci v budování ekologické stability v území formou propojení interačkních prvků – meze, stromořadí v krajině aj. (fungující ÚSES)

Jak to vypadá nyní? Dožívající fragmenty stromořadí Odstraněné rizikové exempláře resp. celá stromořadí Zrušené a rozorané meze v zemědělské krajině

Výhled budoucích tří let Posouzení zdravotního stavu stávajících dřevin Vyprojektování stromořadí u vybraných úseků v jejich konečné podobě Postupná obnova resp. založení nových alejí (na základě projektů) prostřednictvím ze zákona předepsané náhradní výsadby

Navržené úseky pro revitalizaci Kumunikace II/286 – Jilemnice – Mříčná - jedná se o úsek cca 800 m - fragmenty ovocné aleje (jabloně) - hustota dopravy a na ní vázané emise vylučují využití ovoce, z tohoto důvodu by byl uvažován jiný vhodnější druh - ovocné stromy v doprovodu komunikace budou vyhrazeny k silnicím s klidným provozem Komunikace III/28619 - Ul. K břízkám – silnice zadem do Mříčné

II/286 III/28619

Komunikace III/28411 Silnice z Jilemnice na Roztoky u Jilemnice - letos bylo povoleno kácení přestárlých a provozně nebezpečných jasanů – byla nařízena náhradní výsadba stejného druhu Komunikace III/2936 Silnice z Jilemnice na Horní Brannou

III/2936 III/28411

Místní a účelové komunikace Ulice Skautská ( Nad lomem) Cesta za nemocnicí Doplnění interakčních prvků a prvků ÚSES dle ÚP Jilemnice

Skautská

Navržené interakční prvky v krajině – světle zeleně

Uvítáme Vaše návrhy a připomínky Dotazy. Náměty exemplářů dřevin pro dendrologické posouzení. Které aleje by jste rádi viděli obnovené? Atd…