Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338"— Transkript prezentace:

1 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Hradec Králové Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_13_B_08 Tematická oblast: Základy a technologie silniční dopravy Téma: Dopravní cesty v SD Autor: Ing. František Smitka Datum vytvoření: Listopad 2012

2 Metodický pokyn Anotace:
Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace s názornými obrázky doplněných textem podporujícím výklad učitele Metodický pokyn Materiál používá učitel při výkladu – pro větší názornost a atraktivnost výuky a zároveň jej mohou využívat žáci pro domácí přípravu na výuku. Pro možnost plného využití materiálu je potřebné být připojen k internetu.

3 DOPRAVNÍ CESTY V SILNIČNÍ DOPRAVĚ

4 Dopravní cesty v silniční dopravě jsou tvořeny pozemními komunikacemi.
V České republice nám pozemní komunikace rozděluje Zákon č. 13/1994 Sb., o pozemních komunikacích, na 4 kategorie. Kategorie pozemních komunikací: Dálnice Silnice Městské (místní) komunikace Účelová komunikace

5 DÁLNICE

6 Je pozemní komunikace určená pro rychlou dálkovou a mezistátní dopravu silničními motorovými vozidly, která je budována bez úrovňových křížení, s oddělenými místy napojení pro vjezd a výjezd a která má směrově oddělené jízdní pásy. Je přístupná pouze silničním motorovým vozidlům, která mají konstrukční rychlost větší než 80 Km/h. Jsou označeny písmenem velké D s číslem 1-99 (např. D11). Na silnicích jsou označeny červenou tabulkou s bílým číslem silnice. V České republice máme (budeme mít) 6 dálnic: D1, D2, D3, D5, D8, D11.

7 SILNICE

8 Veřejně přístupná pozemní komunikace určená k užití silničními a jinými vozidly a chodci.

9 1) Podle určení a dopravního významu
ROZDĚLENÍ SILNIC 1) Podle určení a dopravního významu SILNICE I. TŘÍDY jsou silnice státního a mezinárodního významu určené zejména pro dálkovou mezistátní dopravu navazující na silniční síť jiných států po těchto silnicích jsou vedeny mezinárodní tahy označené zelenou tabulkou s písmenem E a číslem např. E55 označují se 1 až 2 místným číslem s uvedením třídy silnice (např. I/35) patří sem i Rychlostní komunikace, označují písmenem R a1 až 2 místným číslem (např. R35) SILNICE II. TŘÍDY jsou silnice krajského významu určené k dopravě mezi kraji a okresy vesměs spojují významná města kraje označují se 3 místným číslem, např. 324 SILNICE III. TŘÍDY jsou určené k vzájemnému spojení obcí nebo jejich napojení na ostatní pozemní komunikace mají místní a okresní význam označují se 4 nebo 5 místným číslem, např. 5234 na silnicích jsou označeny modrou tabulkou s bílým číslem silnice ROZDÍLY MEZI DÁLNICEMI A RYCHLOSTNÍMI KOMUNIKACEMI

10 SHODNÉ ROZDÍLNÉ ZNAKY ZNAKY Z POHLEDU RYCHLOSTNÍ KOMUNIKACE
1) Směrové dělení - každý jízdní směr má minimálně 2 jízdní pruhy. 2) Všechny nájezdy a výjezdy jsou mimoúrovňové. 3) Povolená maximální rychlost 130 Km/h. 1) Má skromnější prostorové uspořádání (užší jízdní pruh). 2) Nižší nároky na poloměry křižovatkových větví. 3) Odbočování a připojovací pruhy u mimoúrovňových křižovatek jsou kratší nebo chybějí. 4) Nevyskytují se stoupací pruhy pro nákladní vozidla. 5) Výskyt autobusových zastávek na hlavní trase. (R10)

11 2) Podle účelového určení
MEZINÁRODNÍ DÁLKOVÉ RYCHLOSTNÍ OKRUŽNÍ REKREAČNÍ

12 3) Podle rozestupu dopravních směrů
SMĚROVĚ ROZDĚLENÉ SMĚROVĚ NEROZDĚLENÉ

13 4) Podle počtu dopravních směrů
JEDNO PRUHOVÉ DVOU PRUHOVÉ TŘÍ PRUHOVÉ ČTYŘ A VÍCE PRUHOVÉ

14 Místní (městské) komunikace

15 Jedná se o veřejně přístupné pozemní komunikace, které slouží místní (městské) dopravě.

16 DĚLÍME JE PODLE VÝZNAMU DO ČTYŘ TŘÍD
MÍSTNÍ KOMUNIKACE I. TŘÍDY RYCHLOSTNÍ Jedná se o rychlostní místní komunikace. Technicky vyhovují všem druhům dopravy. Je po nich vedena i veřejná hromadná doprava. Spojují okolní silniční síť s městem, tzn. mají napojení na D, R a silnice I. třídy. Mají jen funkci dopravní. Označují se velkým písmenem A s indexem 1 a 2 (A1, A2). MÍSTNÍ KOMUNIKACE II. TŘÍDY SBĚRNÉ Jedná se o dopravně významné sběrné komunikace s omezením přímého připojení sousedních nemovitostí Jsou to ostatní komunikace v obcích vyhovující provozu všech druhů motorových vozidel Připojují městské části na silniční síť silnic 2. a 3. Třídy Mají funkci dopravní a obslužnou Označují se velkým písmenem B s indexem 1 a 2 (B1, B2).

17 DĚLÍME JE PODLE VÝZNAMU DO ČTYŘ TŘÍD
MÍSTNÍ KOMUNIKACE III. TŘÍDY OBSLUŽNÉ Jedná se o obslužné, jsou částečně přístupné provozu motorových vozidel, např. omezení tonáže, zákaz vjezdu nákladním vozidlům, používají se jako doplňující komunikace ke komunikacím sběrným, zpřístupňujícím místní objekty a území, může se jednat i o městské trasy, mají jen funkci obslužnou, označují se velkým písmenem C s indexem 1, 2, 3 (C1, C2, C3). MÍSTNÍ KOMUNIKACE IV. TŘÍDY NEMOTORISTICKÉ Jedná se o komunikace nepřístupné provozu silničních motorových vozidel nebo na které je umožněn smíšený provoz, tzn. zklidněné komunikace (pěší zóny, obytné zóny), patří sem pěší zóny, obytné zóny, cyklistické stezky a stezky pro pěší, chodníky. označují se velkým písmenem D s indexem 1, 2, 3 (D1, D2, D3).

18 Účelová komunikace

19 Je pozemní komunikace, která slouží ke
spojení jednotlivých nemovitostí pro potřeby vlastníků těchto nemovitostí nebo ke spojení těchto nemovitostí s ostatními pozemními komunikacemi nebo k obhospodařování zemědělských a lesních pozemků.

20 ROZDĚLUJEME JE NA VEŘEJNĚ NEPŘÍSTUPNÉ VEŘEJNĚ PŘÍSTUPNÉ
polní cesty, lesní cesty, atd. VEŘEJNĚ NEPŘÍSTUPNÉ cesty k soukromým domům, atd.

21 Kontrolní otázky: 1. Jaký zákon dělí pozemní komunikace na kategorie?
2. Vyjmenuj kategorie pozemních komunikací? 3. Jak se dělí silnice? 4. Popiš dělení místních komunikací? 5. Popiš dělení účelových komunikací?

22 Použité zdroje: ŽEMLIČKA, Zdeněk; MYNAŘÍK, Jaroslav. Doprava a přeprava 1. díl. Praha: Nadatur, 2008, ISBN (BROŽ.). ŠIROKÝ, Jaromír. Základy technologie a řízení dopravy, Vyd. 1. Pardubice: Institut Jana Pernera, 2007, ISBN (BROŽ). Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.


Stáhnout ppt "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338"

Podobné prezentace


Reklamy Google