Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obnova veřejné zeleně Libčice nad Vltavou

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obnova veřejné zeleně Libčice nad Vltavou"— Transkript prezentace:

1 Obnova veřejné zeleně Libčice nad Vltavou

2 Popis lokality a projektu:
Toto město leží 25 km severně od Prahy. Počet obyvatel Projektování trvalo 2 roky. Tato obnova stála cca Kč. Zeleň byla obnovena na hlavních ulicích Chýnovská, Letecká, náměstí Svobody a 5.května. Tyto ulice protínají celé město.

3 Před:

4 A další…

5 Podmínkou existence plně funkčních stromů jsou:
● výběr vhodného taxonu ● zabezpečení příznivých stanovištních podmínek ● kvalitní výsadbový materiál, správná výsadba a následná péče. Nejsou-li všechny tři předpoklady splněny, nelze v tomto extrémním prostředí očekávat uspokojivé výsledky Při výběru vhodných dřevin je třeba vzít do úvahy (1) stanovištní podmínky, (2) funkce a cíle výsadby (včetně případných nežádoucích účinků dřevin).(3) hledisko pěstitelské, (4) ekonomické hledisko.

6 Výsadba: vychází z předpokladu přiměřených velikostí stromových mís nebo pruhů (mísy min. 6m2, pokud možno 16m2, pruhy 3 až 3,5 m široké) a z průměrných vlastností půdy rozhodující pro určení vhodnosti taxonů jsou kritéria funkční, pěstitelská a především vhodnost pro dané stanoviště.

7 Analýza stanoviště: Poznat, pokud možno, všechny složky (ekologické faktory) stanoviště; Údaje o stanovišti poskytnou: (1) terénní průzkum (vždy nezbytný!), (2) mapové a textové podklady o území: (a) pro jednotlivé složky prostředí (především klimatické, geologické, pedologické a hydrologické poměry atd.), (b) syntetické, obsahující či integrující informace o více složkách prostředí (např. bonitované půdně ekologické jednotky, lesní typy, geobotanická klasifikace vegetace a geobiocenologická klasifikace stanoviště

8 Výběr dřevin: Navazuje na charakteristiku stanoviště a je (měl by být) prováděn na základě (1) vlastních znalostí dřevin, (2) zhodnocení stavu stávajících dřevin na stanovišti nebo v jeho blízkém okolí, případně (3) i využitím pomůcek pro výběr dřevin; jejich údaje je nutno chápat jen jako orientační!. Stanovištní podmínky dřevin ve městě se výrazně liší od podmínek na jejich přirozených stanovištích, a to v důsledku: (1) změn půdních podmínek, (2) změn klimatických podmínek, (3) speciálních antropických vlivů, snižující vitalitu dřevin. Uvedené faktory se v různých zónách města uplatňují s různou intenzitou (okrajová až centrální zóna). Příčiny stresu působící na stromy jsou (1) chyby při výsadbě - nedostatečná úprava stanoviště a nevhodný taxon, (2) dodatečný výskyt stresových faktorů – zhutnění půdy, její překrytí neprodyšnými materiály atd. Zhutnění městských půd a z toho vyplývající nedostatek vzduchu je velmi často rozhodujícím faktorem snižujícím vitalitu dřevin. Dochází k němu především v důsledku sešlapávání, dopravy (přejíždění, parkování, vibrace z okolních komunikací) a je to také jeden z následků zasolení půdy.

9 A potom…

10

11


Stáhnout ppt "Obnova veřejné zeleně Libčice nad Vltavou"

Podobné prezentace


Reklamy Google