Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt „Klimatická zeleň“ pro obnovu krajiny

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt „Klimatická zeleň“ pro obnovu krajiny"— Transkript prezentace:

1 Projekt „Klimatická zeleň“ pro obnovu krajiny
(KLIMAGRÜN) INTERREG V-A RAKOUSKO-ČESKÁ REPUBLIKA Projektový manažer: Mgr. Vít Hrdoušek Administrativní pracovník : Bc. Jan Prokeš

2 Hlavní cíl projektu Navázání spolupráce mezi partnerskými zeměmi
Přenos know-how mezi partnery Rozvinutí povědomí o ekosystémových službách zeleně Uplatnění modelových výsadeb zeleně do krajiny Vytvoření metodických postupů pro místní samosprávy Projekt bude sbírat a vybranou formou šířit informace, které budou sloužit pro vzdělávání široké veřejnosti.

3 Termíny a důležitá data projektu
Zahájení projektu Ukončení projektu (délka 30 měsíců) - Termíny podání zpráv za partnera každých 6 měsíců, vždy k 30.3 a 30.9

4 Hlavní výstupy projektu na území JMK
Realizace seminářů pod vedením JMK 18 MAS v každé 3 semináře :jaro 2018, podzim 2018, jaro 2019 celkem 54 seminářů Následná komunitní příprava (do ) a výsadba (do ) pod vedením KS MAS JMK 1000 ovocných stromů do škol a obecních sadů 750 ovocných i neovocných druhů do zelených pásů podél cest 750 stromů a keřů do mezí v zemědělské krajině Výsadby budou založeny a sledovány ve vztahu ke klimatické změně v projektu do a v době udržitelnosti 5 let.

5 Příprava seminářů Nejméně 25 zúčastněných osob – alespoň 15 zástupců obcí a nejméně 10 dalších osob (ze zájmových skupin) Doba trvání , min 2 hodiny + diskuse Na jednotlivé semináře vyčleněna částka do Kč s DPH od partnera JMK na tyto služby : Pronájem prostor včetně prezenční techniky (projektor, laptop a plátno) Zajištění cateringu vč. přípravy a následného úklidu (nealko nápoje, regionální občerstvení) Přednášející odborníky platí JMK

6 Témata seminářů Jaro 2018: představení projektu v MAS
Ekosystémové služby zeleně, příklady z praxe Opatření OPŽP pro MAS, projednání zásobníku projektů v MAS Podzim 2018: Průběh a akce v projektu pro veřejnost v MAS Problémy s realizací zeleně v obcích, příklady z praxe Opatření OPŽP pro MAS Jaro 2019: Zhodnocení výsadeb v JMK a jejich údržba a rozvoj Přednášející odborníky platí JMK …..Možná průběžná podpora žadatelům o výsadby v MAS - zajištují MAS s podporu JMK.

7 Rozpis seminářů v území MAS JMK pro Jaro 2018:

8 Výsadbové pasporty Dokument pro 1-2 modelové výsadby vybrané ze zásobníku projektů na komunitním projednání v každé MAS (realizace od 3/2018 do 6/2018) Vybraný dodavatel (Průzkum trhu do ) – zajistí komunitní projednání, tvorbu zásobníku a zpracování Pasportu pro vybranou výsadbu - počty, složení, forma výsadby a navrhne formu údržby, vše včetně cenového rozpočtu. Výstup : Zásobník projektů výsadeb v každé MAS JMK Pasport pro1-2 modelové výsadby na území každé z 18 MAS v JMK (obsahující celkem max. 30 výsadeb o počtu cca. 20 – 120 stromů, celkem min 2500 stromů ve 3 typech výsadeb )

9 Výsadby a jejich sledování
Realizace samotných výsadeb a jejich údržba podle Pasportů v každé MAS Vybraný dodavatel ( ze tří – výběrové řízení na veřejnou zakázku) zajistí výsadbový materiál a zrealizuje komunitní výsadby v území ( od 6/2018 do ) Výstup: Komunitní výsadby a jejich údržba vč. sledování a srovnávacího výzkumu na jeden rok (do 3/2020), poté přebírá údržbu vlastník pozemku. Dodavatel také zajistí smluvní vztah mezi KS MAS a vlastníkem pozemku pro údržbu v udržitelnosti (do ).

10 Shrnutí výstupů aktivit:
Semináře - 3 vlny v 18 MAS: jaro 2018, podzim 2018, jaro 2019 Zásobníky výsadeb - v každé MAS; do Pasporty pro max 30 ploch v 18 MAS; do Komunitní výsadby v 18 MAS (min 2500 stromů a keřů); do Údržba a sledování; do Údržba a sledování vlastníkem pozemku; do ……… a následně další výsadby v OPŽP, v dotacích JMK (od 2019+)

11 Projektoví partneři Na tomto projektu spolupracují partneři z Rakouska a České republiky Řídícím partnerem projektu je země Dolnorakouská – Úřad Dolnorakouské zemské vlády Další partneři - Rakousko: Spolek – Příroda v zahradě (Verein - Natur im Garten) Dolnorakouský agrární okresní úřad – Oddělení zemského rozvoje/Odbor ochrany půdy a zemědělství (Fachabteilung Landentwicklung / Fachbereich Bodenschutz und Landschaftsgestaltung) Další partneři – Česká republika: Jihomoravský kraj Jihočeský kraj Krajské sdružení Národní sítě Místních akčních skupin ČR Jihomoravského kraje Krajské sdružení NS MAS ČR Jihočeského kraje Dobrovolný svazek obcí Mikroregionu Horňácko Přírodní zahrada, z.s.

12 Děkujeme za pozornost Projektový manažer: Mgr. Vít Hrdoušek,
Administrativní pracovník : Bc. Jan Prokeš


Stáhnout ppt "Projekt „Klimatická zeleň“ pro obnovu krajiny"

Podobné prezentace


Reklamy Google