Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

LISTNATÉ DŘEVINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "LISTNATÉ DŘEVINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504."— Transkript prezentace:

1 LISTNATÉ DŘEVINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_524 Tématický celek :ROZMANITOST V PŘÍRODĚ I. Autor: Mgr. Zdenka Zavičáková Anotace: Ukázka tvorby DUMu v Powerpointu seznamuje žáky s částmi stromů, charakteristickými rysy listnatých stromů, . . . Práce je ukončena kvízem.

2 LISTNATÉ DŘEVINY PŘÍRODOVĚDA – 4. ROČNÍK

3 Stavba stromu koruna stromu kmen kořenová soustava
v koruně stromů hnízdí ptáci koruna stromu listy stromů jsou zelené a zachytávají světlo kmenem proudí voda do listů kmen kořenová soustava kořeny čerpají z půdy vodu s organickými látkami

4 Stromy v průběhu roku jaro léto zima podzim
Listnaté dřeviny, které rostou v mírném podnebném pásmu, se přizpůsobily ročním obdobím. Mění se během roku. Na jaře kvetou. V letě zrají plody. Na podzim se zbavují listí. Zimu přežívají ve vegetačním pokoji. jaro léto zima podzim

5 Dub letní Buk lesní – listnatý strom, který dorůstá do výšky až 30 m
– listnatý strom, který roste velmi pomalu - les „doubrava“ - má široce klenutou korunu - plody jsou žaludy Buk lesní – listnatý strom, který dorůstá do výšky až 30 m - les „bučina“ - světle šedá kmen - plody jsou bukvice

6 Bříza bělokorá Javor mleč - Léčivý a nenáročný strom
- Má nápadně bílou kůru, která se odlupuje v tenkých papírový plátcích. - Plody – malé jehnědy - Měkké dřevo – dobře hoří Javor mleč - Listnatý strom s kulovitou korunou - Má tmavě hnědý kmen a laločnaté listy. - Plody jsou křídlaté. - Dřevo je vhodné pro vodní stavby.

7 Lípa srdčitá Jírovec maďal
- Lípa je mohutný strom s košatou korunou, vysoký až 25 m - Je náš národní strom - Dožívá se stáří i několia stovek let - Sběr pro léčivé účinky Jírovec maďal - Pěstuje se jako okrasná dřevina vhodná do uličního stromořadí nebo v lesích pro zvěř - Kvete v květnu, červnu - pupeny jsou velké a lepkavé - Dřevo je využíváno ve stavebnictví a k výrobě nábytku

8 Co už víme Listnaté dřeviny (buk, dub, bříza, habr, olše, topol a jiné) mění svůj vzhled v průběhu roka, to souvisí se střídáním ročních období. Na jaře rozkvetou, v létě zrají plody, na podzim se zbavují listí. Zimu přežívají ve vegetačním pokoji. Mnohé listnaté dřeviny majú hospodářský význam.

9 Víš...? 1. Čím se odlišují v průběhu roku jehličnaté dřeviny od listnatých? 2. Které listnaté dřeviny mají největší hospodářský význam? 3. Které plody listnatých dřevin poskytují potravu pro lesní zvěř?

10 Poznáš...? lípa, javor, bříza, kaštan, dub, buk

11 Zdroje: [cit. 2011-02-15]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:
< [cit ].Dostupný pod licencí Public domain na WWW: >. < < >. Klipart : Office Microsoft PowerPoint Ilustrace :

12 Mgr. Zdenka Zavičáková MŠ a ZŠ Valašské Meziříčí, Poličná
Konec Mgr. Zdenka Zavičáková MŠ a ZŠ Valašské Meziříčí, Poličná


Stáhnout ppt "LISTNATÉ DŘEVINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504."

Podobné prezentace


Reklamy Google