Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zpracovala: Mgr. Z. Pavlů

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zpracovala: Mgr. Z. Pavlů"— Transkript prezentace:

1 Zpracovala: Mgr. Z. Pavlů
Listnaté stromy ICT III/2 PŘ 13 Pav 1. stupeň třída Zpracovala: Mgr. Z. Pavlů Anotace: - vytvořeno v programu PowerPoint -pomůcka určená pro 4. třídu, předmět PŘ- k procvičování učiva o listnatých stromech Zdroje: - pokud není jinak, autor textu je Mgr. Z. Pavlů

2 Listnaté stromy

3 Listnaté stromy patří mezi kvetoucí dřeviny.
Charakteristika Listnaté stromy patří mezi kvetoucí dřeviny. Části listnatých stromů jsou: kořeny, kmen, koruna, větve, listy, květy a plody.

4 KOŘENY jsou v podzemní části rostliny, upevňují rostlinu v půdě, přijímají vodu a živiny. Rozrůstají se do velkých vzdáleností. Růstem stromu rostou a mohutní i kořeny KMEN je dřevnatá, nadzemní část rostliny, nese větve, které tvoří korunu. Kmen je na povrchu pokrytý kůrou, pod ní jsou vrstvy lýka a dřeva.

5 LISTY zabezpečují dýchání a výživu rostliny
LISTY zabezpečují dýchání a výživu rostliny. Jsou na jaře zelené, na podzim žloutnou a opadávají. List se skládá z čepele (plochá část) a řapíku (stopkovitá část). Listy různých dřevin se liší tvarem a velikostí. Mohou být: a) jednoduché – čepel se skládá z jednoho listu (například: dub, buk, lípa…) b) složené – čepel se skládá z více listů (například: jírovec, ořešák…)

6 KVĚTY slouží k rozmnožování rostlin
KVĚTY slouží k rozmnožování rostlin. Liší se barvou, tvarem, velikostí a vůní. Po opylení a oplození se z květu vyvíjí plod. PLODY obsahují semena, ze kterých vyrůstají mladé stromky.

7 Buk lesní Výška až 45 metrů. Úzký dlouhý kmen.
Koruna vejcovitého tvaru. Listy jsou řapíkaté. Plodem je bukvice. Dřevo buku je vysoce ceněné, středně tvrdé, slouží v nábytkářství.

8 Dub letní Dorůstá výšky až 45 metrů. Roste v téměř jakémkoli typu půdy. Jeho koruna je mohutná, protáhlá směrem nahoru. Plodem je žalud. Stopka je 3-7 cm dlouhá. Je mimořádně odolný proti větru. Kůra dubu letního se využívá k léčení různých kožních onemocnění.

9 Bříza Bělokorá Kůra je v mládí hnědá, postupně se mění v bílou odlupující se. Listy jsou trojúhelníkovité. Plody jsou drobné nažky 2mm velké a lehké. Dřevo břízy je pevné, málo trvanlivé, kůra se používá ke snadnému rozdělávání ohně, sušené listy břízy se používají k výrobě čajů.

10 Javor mléč Listy vstříčně, řapíkaté, jednoduché, laločnaté.
Květy tvoří hrozny nebo chocholice. Plod je ze dvou křídlatých dvounažek. Až 30 metrů vysoký. Dřevo javoru je těžké a tvrdé, používá se v nábytkářství.

11 Jírovec maďal Dorůstá výšky až 36 metrů s kulovitou, mohutnou korunou a kmenem. Listy jsou vstřícné, jsou pěti- až sedmičetné. Plody jsou tobolky. Dřevina, která se používá do uličního stromořadí. Jeho plody - kaštany se používají v lidovém léčitelství.

12 Jeřáb obecný Teplomilná a světlomilná rostlina, odolná vůči suchu.
Výška 14 metrů. Listy střídavé, líc je lesklý a zelený, rub je šedobílý. Květy jsou bílé. Plod je tmavočervená kulovitá malvice. Tato odrůda má jedlé plody.

13 Habr obecný Statný strom dorůstající výšky asi 25 metrů.
Kmen je pokryt šedou hladkou kúrou, větve leskle hnědou. Listy jsou střídavé. Květy tvoří 3-5 cm dlouhé jehnědy. Plodem je oříšek. Je vysazován pro své kvalitní tvrdé dřevo vhodně pro výrobu různých nástrojů.

14 Jilm habrolistý Vysoký přibližně do 30 m.
Listy má střídavé, jednoduché, oválné, rýhované. Plodem je nažka. Květy jsou v chomáčcích a a beze stopek. Kůra je šedohnědá. Jilmové dřevo se dříve používalo pro svou pružnost a pevnost na výrobní techniky.

15 Lípa srdčitá Dorůstá do výšky 30 m. Koruna je vysoko klenutá.
Listy jsou řapíkaté, srdčité. Plodem je oříšek . Dřevo lípy je velmi měkké, slouží k výrobě nábytku. Květy se užívají k výrobě léčivého čaje. Český národní strom. Prezidentská standarta obsahuje listy lípy.

16 Topol osika Rychle rostoucí strom.
Listy jsou střídavé, dlouze řapíkaté. Květy jsou v květenstvích a jehnědách. Plod je tobolka, otvírá se chlopněmi. Dřevo topolu je velmi měkké a lehké, slouží k výrobě zápalek.

17 Ořešák královský Výška až 45 metrů.
Větve jsou nejprve zelenohnědé, pak šedé. Listy má složené z 5-9 lístků. Lístky jsou tmavozelené. Květy jsou jehnědy, jsou žluté až žlutozelené. Plodem je tzv. vlašský ořech. Z dospělého stromu lze sklízet až 50 kg ořechů.

18 Olše lepkavá Strom vysoký až 30 m.
Listy jsou střídavé, řapíkaté, okrouhlé. Květy jsou jehnědy ve svazku většinou po dvou až pěti. Mají hnědou barvu. Na podzim se listy nezbarvují, ale opadávají zelené. Plodem jsou ploché nažky. Olšové dřevo se používá při výrobě překližek, rámů, lišt a zápalek.

19 Použitá literatura ČÍŽKOVÁ, V. Přehledy živé přírody : pro ročník. 1. vyd. Všeň: Alter, s. ISBN  JURČÁK, J. a kol. Přírodověda : 4. ročník. 1. vyd. Olomouc : PRODOS, s. ISBN NOVÁK, J. Přírodou za stromy. Anna Skoumalová-Hadačová. 1. vyd. Praha: Brio, s. ISBN VĚTVIČKA, V. Stromy a keře. Vlasta Matoušová a Jan Mašek. 2. vyd. Praha : Aventinum, s. ISBN  AUTOR NEUVEDEN. stromyvcr.cz [online] [cit ] Dostupné na WWW: AUTOR NEUVEDEN. [cit ]Obrázky dostupné na WWW: JURČÁK, J. a kol. Přírodověda : 4. ročník, pracovní sešit. 1. vyd. Olomouc: PRODOS, ISBN Štiková, V. Člověk a jeho svět: přírodověda pro 4. ročník. 2. vyd. Brno: Nová škola, ©2011. ISBN


Stáhnout ppt "Zpracovala: Mgr. Z. Pavlů"

Podobné prezentace


Reklamy Google