Velikonoce – přežít/prožít

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uvedení do křesťanského života
Advertisements

ROK Rok, to je koloběh událostí, které se opakují
Křesťanství Křesťanství je soustředěno kolem života a učení Ježíše z Nazaretu. Křesťanství vzniklo z židovství na území Palestiny, kde Ježíš působil.
Liturgické knihy.
Liturgický rok.
Průlet liturgickým rokem
Krátký film TRUTNOV a.s. Uvádí.
V čase církve Vyrobilo centrum pro katechezi v Olomouci 2013.
Uvedení do křesťanského života
V ODA A JEJÍ ŽEHNÁNÍ Voda má pro život člověka mnoho významů, především umožňuje život a očišťuje.
Symboly v obřadech křesťanské iniciace
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 V neděli jej kněz může nahradit obřadem svěcení vody a kropením lidu.
Křesťanství.
Centrum pro katechezi v Olomouci Křesťané přestávají být pronásledováni a křesťanství se naopak stává se privilegovaným náboženstvím. Křesťané přestávají.
Zpřítomnění Kristova vykupitelského poslání
Řád mše svaté.
Řád mše svaté P. Mariusz Roszewski
Ježíšova velekněžská modlitba I
Velikonoce – jen svátky jara?
Velikonoce.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Kalendář - duben Petr Machala.
1. Přemohl Ježíš smrti noc, | z hrobu vstal na úsvitu. | Jeho je sláva čest i moc | a on nám kráčí na pomoc, | na pomoc svému lidu.
Název Velikonoce, pašijový týden
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
MŠE SVATÁ. Vyznání víry, Přímluvy
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Bohoslužba oběti Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Od naslouchání ke skutkům Vzorem: poslední večeře.
Věřím v Boha, Syna.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal.
Průlet liturgickým rokem
1. Přišel na zem konat dílo spásy a lidem bídným s láskou pomáhal,
Přišel na zem 1. Přišel na zem konat dílo spásy a lidem bídným s láskou pomáhal ke svobodě zval zotročené hříchem, můj Pán. Světem šel a lidskou nesl.
Vypracoval: Jakub Moravec
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Každý vstup ke mši svaté je obřadním a slavnostním vstupem. Každé.
Eucharistie - svátost jednoty
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015Foto: morgueFile  starokřesťanský hymnus,  oslava Boha Otce a Syna.
MŠE SVATÁ. Příprava k bohoslužbě oběti
Tradice Velikonoc.
Věřím v Boha, Otce.... Věřím v Boha, Otce... Věřím v Boha, Otce... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista,
VELIKONOCE, LETNICE, PRVOTNÍ CÍRKEV
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Středem a vrcholem mše svaté je eucharistická modlitba. Eucharistická modlitba Centrum pro katechezi.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Kněz:nebo: Modlitba na závěr přinášení darů Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Modleme se, aby Bůh přijal.
Centrum pro katechezi v Olomouci 2014 Foto:morguefile.com.
Příprava k přijetí svátosti biřmování
VELIKONOCE.  jsou nejvýznamnější křesťanský svátek, který je oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista. K tomu podle křesťanské víry došlo třetího dne po.
Velikonoce u nás a v jiných zemích Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Věra Holotová. Dostupné z Metodického portálu.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_ Jaro Název sady: Člověk a jeho svět 2.ročník Číslo projektu:
Velikonoce – historický původ Nejvýznamnější svátek křesťanské církve; vrchol křesťanského liturgického kalendáře. Svátky jara, oslava jara. Spojené s.
KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_III.Vu_VELIKONOČNÍ.
Křesťanství B. Trojanová. Křesťanství Monoteistické náboženství Vznik v 1. století n.l., původ v učení Ježíše Krista Vyvinulo se z judaismu, ale na.
Liturgický rok. každý rok si připomínáme všechny události z Ježíšova života také si připomínáme svaté, kteří ukázali, jakými různými způsoby můžeme následovat.
Velikonoce Velikonoce jsou důležité křesťanské svátky. Oslavují zmrtvýchvstání Ježíše Krista.
KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Velikonoce Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Křesťanství B. Trojanová.
Velikonoce.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Řád mše svaté.
Digitální učební materiál
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Velikonoce VY_32_INOVACE_1B_08 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Křesťanství – pojmy, VY_32_INOVACE_
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Zvyky a tradice Čechů.
Člověk a jeho svět, 2 Název školy, adresa:
Transkript prezentace:

Velikonoce – přežít/prožít Aleš Opatrný Katolická teologická fakulta Univerzity Karlovy v Praze

Velikonoce Svátky jara „Pokřťené“ pohanské svátky Památka smrti a vzkříšení Páně Dny volna (škoda, že ne i Velký pátek?!)

Doba postní Každoroční prožívání postní doby je příhodný čas pro vystoupení na posvátnou horu velikonoc Postní doba svou dvojí povahou připravuje věřící i katechumeny na slavení velikonočního tajemství

Charakter postní doby Postní doba má svůj kající charakter.V katechezi je třeba věřícím ukázat následky hříchu ve společnosti, zdůraznit vlastní povahu pokání a vzbudit odpor k hříchu, protože je urážkou Boha.

Svatý týden Ve Svatém týdnu slaví církev tajemství spásy, která Kristus vykonal v poslední dny svého života. Svatý týden začíná Květnou nedělí, která spojuje Kristův královský triumf a oslavu jeho utrpení (slavnostní vstup – pašije)

Velikonoční triduum začíná večerní mší na památku Večeře Páně na zelený čtvrtek , pokračuje na Velký pátek a Bílou sobotu, vrcholí velikonoční vigílií, končí v nešporami neděle Zmrtvýchvstání Páně

Obsah tridua Toto časové rozmezí se nazývá triduum ukřižovaného, pohřbeného a vzkříšeného Pána, nebo se mu také říká velikonoční triduum, protože se v něm zpřítomňuje a koná velikonoční tajemství, to je přechod Pána z tohoto světa k Otci. Církev tak slaví tajemství vykoupení lidstva

Zelený čtvrtek Dopoledne – mše svěcení olejů Večer – mše na památku Večeře Páně: Všechna pozornost má být obrácena k tajemstvím, která se ve mši připomínají: - ustanovení eucharistie - svátost kněžství - přikázání Páně o bratrské lásce

Velký pátek V tento den, kdy náš Velikonoční Beránek - Kristus - je obětován, církev uvažuje o umučení svého Pána a Ženicha, uctívá kříž, připomíná si své zrození z Kristova boku, když umíral na kříži, a modlí se za všechny lidi.

Bílá sobota Na Bílou sobotu trvá církev na modlitbách u Kristova hrobu a uvažuje o jeho umučení a smrti, a také o jeho sestoupení mezi mrtvé. Očekává v modlitbě a postu jeho vzkříšení. Je to den modliteb a tichého očekávání bez vší slavnostnosti.

Velikonoční vigilie svaté noci Z prastaré tradice je tato noc zasvěcena Pánu. Vigilie, která se v ní slaví, připomíná svatou noc, kdy Pán vstal z mrtvých, a je považována za „matku posvátných vigilií“. V ní církev s bdělostí očekává vzkříšení Pána a slaví svátosti uvádějící do křesťanského života.

Ve slavnosti vigilie církev slaví vzkříšeného Pána v symbolu velikonoční svíce a zpívá chvalozpěv uvažuje o podivuhodných skutcích, která činil Pán svému lidu přijímá ve křtu znovuzrozené a obnovuje křestní rozhodnutí ostatních zve ke stolu, který připravil její Pán na památku své smrti a vzkříšení, dokud nepřijde.

Prvky prvé části slavnosti: Oheň (hranice, velikonoční svíce - paškál) přemáhá tmu, osvěcuje noc. Je to symbol vzkříšení. Světlo se šíří jako zvěst o vzkříšení Exsultet - velikonoční chvalozpěv - velmi stará zpívaná báseň o velikonočním tajemství

Prvky druhé části slavnosti: Starozákonní čtení: ukazují na dějinami postupující Boží dílo s člověkem Čtení z listu Římanům – uvádí do souvislosti náš křest a vzkříšení Slavné aleluja – vlastní zpěv Velikonoc Evangelium – hlásá, že Ježíš vstal z mrtvých

Prvky třetí části slavnosti: Křestní bohoslužba, sestávající z : litanií ke všem svatým svěcení křestní vody; vyznání víry a udělení iniciačních svátostí katechumenům; obnovy křestního slibu ostatních pokropení křestní vodou přímluv

Prvky čtvrté části slavnosti: Čtvrtou částí vigilie je slavení eucharistie. Je to zároveň její vyvrcholení, protože v plném významu je eucharistie svátost velikonoční, totiž památka oběti na kříži a přítomnosti Krista vzkříšeného. Dovršuje uvedení do křesťanského života a dává okusit prožívání věčných velikonoc.

V den slavnosti – Hod Boží Mše velikonoční neděle má být slavena co nejslavněji. Jako úkon kajícnosti ať se použije kropení vodou posvěcenou o velikonoční vigilii. Touto vodou ať se také naplní kropenky u vchodu do kostela.

Velikonoční doba Velikonoční doba je pokračováním slavení velikonoc. Padesát dní od neděle Zmrtvýchvstání Páně do neděle Seslání Ducha svatého se slaví s radostným jásotem jako jeden sváteční den, jako „velký den Páně“.

Texty podle Litterae circulares de festis paschalibus praeparandis et celebrandis V roce 1988 vydala Congregatio pro cultu divino, český překlad Česká liturgická komise 1991

Nezapomeňte se do kostelů teple obléct! Přeji Vám požehnané a obohacující prožití liturgie velikonoc. Nezapomeňte se do kostelů teple obléct!