Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH06/12. 10. 2012, Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PŘÍRODNÍ LÁTKY Autor:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sacharidy.
Advertisements

M O N O S A C H A R I DY.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH16/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Kyseliny a zásady Autor:
29.1 Cukry a jiné příbuzné látky
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH18/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Určování pH roztoku.
Sacharosa Mgr. Lenka Fasorová.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
SACHARIDY Jsou organické sloučeniny, které obsahují atomy uhlíku, kyslíku a vodíku.
Název šablony: Inovace v chemii 52/CH22/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: ZÁKLADNÍ CHEMICKÉ VÝPOČTY.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH02/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: CHEMICKÉ LÁTKY A JEJICH.
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
Oligosacharidy.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
„EU peníze středním školám“
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH13/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: KYSELINY A ZÁSADY Autor:
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_15 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
SACHARIDY.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Opakování sacharidy, tuky, bílkoviny
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH07/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PŘÍRODNÍ LÁTKY Autor:
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Sacharidy.
SACHARIDY. SACHARIDY - CUKRY jsou přírodní látky většinou rostlinného původu v molekulách jsou obsaženy atomy C, H, O obsahují jednu karbonylovou skupinu.
Cukry Sacharidy, glycidy.
VY_32_INOVACE_05_PVP_246_Hol
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_119_Cukry AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9.,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH03/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PERIODICKÁ SOUSTAVA.
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Název šablony: Inovace v chemii52/CH28/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Autor: Mgr. Eva Vrtišková Předmět:
Název šablony: Inovace v chemii52/CH12/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Přírodní látky Autor: Mgr.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
CHEMIE 9. ROČNÍK SACHARIDY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
SACHARIDY CUKRY RZ
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
Název šablony: Inovace v chemii52/CH09/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: VODA Autor: Mgr. Eva Vrtišková.
Název šablony: Inovace v chemii52/CH25/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Uhlovodíky Autor: Mgr. Eva.
Příjemce podpory – škola:
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Sacharidy (z latiny saccharrum =„cukr“) Škrob Celulosa Glukosa Glykogen.
Ch_051_Sacharidy - monosacharidy Ch_051_Přírodní látky_Sacharidy - monosacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 20 Cukry TEMA: Chemie - cukry.
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/ch17/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a.
Ch_052_Sacharidy - disacharidy Ch_052_Přírodní látky_Sacharidy - disacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Ing. Minářová Pavlína Datum/období: podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
CUKRY = SACHARIDY.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
CHEMIE - Disacharidy Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
CHEMIE - Vlastnosti sacharidů
Sacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
KVAŠENÍ VY_32_INOVACE_08_26
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název vzdělávacího materiálu Cukry
KVÍZ - SACHARIDY.
Význam a výskyt sacharidů
Transkript prezentace:

Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH06/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PŘÍRODNÍ LÁTKY Autor: Mgr. Eva Vrtišková Předmět: ChemieTřída: 9. Tematický okruh: PŘÍRODNÍ LÁTKY Téma: DISACHARIDY Druh výukového materiálu: prezentace Použití ICT: interaktivní tabule, prezentace v.ppt, interaktivita Didaktické, metodické poznámky (popis použití výukového materiálu ve výuce): výklad Použité zdroje: - Chemie, učebnice pro ZŠ a víceletá gymnázia. FRAUS, Wikipedia, otevřená encyklopedie. Dostupná online na: - Učebnice chemie pro 9. ročník. Dostupná online na:

PŘÍRODNÍ LÁTKY DISACHARIDY Mgr. Eva Vrtišková

Co jsou disacharidy? Přírodní sloučeniny, jejichž molekuly jsou složeny ze dvou jednotek monosacharidů S většinou z nich se denně setkáváme Čím sladíme??? – Látka SACHARÓZA – Podle zdroje, ze kterého se získává se označuje jako řepný nebo třtinový cukr U nás tradičně z cukrové řepy V teplých krajích z cukrové třtiny

Vlastnosti sacharózy Bílá krystalická látka Dobře rozpustná ve vodě Výrazně sladká chuť Nejčastěji používané sladidlo V rostlinách se vytváří z molekul glukózy a fruktózy vzniklých při fotosyntéze glukóza + fruktóza sacharóza + voda

Vlastnosti sacharózy (2) Zahříváním se mění na hnědý karamel, který se používá jako hnědé barvivo pod označením E150 (nápoje, ocet, …) Disacharidy reagují v kyselém nebo zásaditém prostředí s vodou – hydrolýza (dochází k rozpadu na základní monosacharidy)

Výroba cukru

Maltóza = cukr sladový Krystalická látka Dobře rozpustná ve vodě Méně sladká Stejná energetická hodnota jako sacharóza Vzniká působením enzymu při klíčení ječmene v obilných klíčcích Je složena ze dvou glukózových jednotek

Výroba piva Naklíčený ječmenný slad, v němž se vyskytuje maltóza, je hlavní surovinou pro výrobu piva Kvašením sladu s chmelovými výtažky, kvasinkami a jinými přísadami se v pivovarech pivo vyrábí

Laktóza = cukr mléčný Pouze v mateřském mléce savců Lidském mléko 1l = 6,7g Skládá se z molekuly glukózy a galaktózy Pomocná látka při výrobě tablet léků a vitaminových přípravků

Sladivost sacharidů Fruktóza Sacharóza Glukóza Maltóza Laktóza Umělé sladidlo „sacharin“ je cca 400× sladší než fruktóza a téměř 700× sladší než sacharóza Nadměrná konzumace sacharidů => zubní kaz

Procvičování Nehodící se škrtněte – Disacharidy jsou tvořeny dvěma cukernými jednotkami, mezi které patří například sacharóza, glukóza, laktóza, fruktóza, maltóza – Sacharóza je sladší než glukóza, fruktóza a maltóza Přiřaďte Laktózacukr sladový Maltózacukr mléčný Laktózaglukóza + fruktóza Sacharózaglukóza + galaktóza

Zdroje 286abdd495d95c /images/sacharosa.JPG 286abdd495d95c /images/sacharosa.JPG G G Environ/FUNDAMNT/maltose.gif Environ/FUNDAMNT/maltose.gif Piva-original.jpg Piva-original.jpg ory/weleda/laktoza.jpg ory/weleda/laktoza.jpg content/uploads/2012/03/119.jpg content/uploads/2012/03/119.jpg