Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Jméno autora Mgr. Veronika Káňová Datum: Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Chemie Tematický okruh: Opakování základních pojmů Téma: Sacharidy Metodický list/Anotace Shrnutí základních vlastností sacharidů Zdroje: Obrázek: Obrázky: Obrázek: obrázky: Obrázek:

2 Sacharidy

3 Sacharidy V molekulách jsou : Obsaženy prvky – C, H, O
Jedna karbonylová skupina Více hydroxylových skupin

4 Rostliny vytvářejí sacharidy při fotosyntéze a ukládají je jako zásobní látky.
Obrázek: Chemická rovnice fotosyntézy: Sluneční záření 6 CO H2O C6H12O O2 Chlorofyl

5 Živočichové přijímají sacharidy v potravě.
Slouží jako: zdroj energie zásobní látky Obrázky: Člověk využívá sacharidy i v průmyslu: výroba papíru textilu

6 Dělení sacharidů: Monosacharidy – jednoduché sacharidy
- bílé, sladké krystalické látky - rozpustné ve vodě Disacharidy – vznikají spojením dvou molekul monosacharidů C6H12O C6H12O C12H22O H2O Polysacharidy – vznikají spojením velkého počtu molekul monosacharidů

7 Monosacharidy Glukóza = hroznový cukr Vzniká při fotosyntéze
Obsažena v ovoci – hlavně hroznech Okamžitý zdroj energie Roztok glukózy = umělá výživa v infuzích Stavební jednotka složitějších sacharidů Fruktóza = ovocný cukr v medu a ovoci Nejsladší cukr Používá se jako sladidlo při cukrovce Obrázek:

8 Disacharidy Sacharóza = řepný, třtinový cukr
- v řepě cukrovce a cukrové třtině - bílá krystalická látka, rozpustná ve vodě - používá se jako sladidlo - karamel = potravinářské barvivo (E150) obrázky: Karamel Bílý a surový cukr

9 Disacharidy Laktóza = mléčný cukr - v mateřském mléce savců
Maltóza = sladový cukr - slad – naklíčené obilky ječmene - vzniká rozkladem škrobu v klíčících obilkách - výroba piva Obrázek:

10 Polysacharidy Zásobní : Stavební: Škrob Glykogen Celulóza
Zásobní látka rostlin Rýže, obilí, brambory Bílá práškovitá látka Výroba lepidel, škrobení textilu, potravinářství Glykogen Živočišný škrob Zásobní látka živočichů Játra a svaly Celulóza Stavební materiál rostlin Součást buněčných stěn Zdroj celulózy – dřevo, bavlna, konopí, len Využití – výroba papíru, buničiny, celofánu, textilní průmysl, Celulóza tvoří vlákninu – podporuje činnost střev, je důležitou součástí potravy

11 Přiřaďte k sobě: glukóza vláknina sacharóza v játrech hroznový cukr
škrob mléčný cukr maltóza ovocný cukr celulóza zásobní u rostlin fruktóza řepný cukr laktóza sladový cukr glykogen


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google