Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785."— Transkript prezentace:

1 Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Složeny z jedné monosacharidové jednotky;
Monosacharidy a disacharidy se nazývají také cukry; Jsou složkou téměř všech potravin; Do mnoha potravinářských výrobků se sacharidy přidávají pro zlepšení organoleptických vlastností výrobku; Vznikají v rostlinách při fotosyntéze.

3 Fotosyntéza je biochemický proces, při kterém se mění přijatá energie světelného záření na energii chemických vazeb; Z jednoduchých anorganických látek, tj. oxidu uhličitého a vody za využití světelného (slunečního záření) vznikají látky energeticky bohaté – cukry.

4 Fotosyntéza

5 Zástupci monosacharidů
Glukóza (hroznový cukr) Vyskytuje se společně s fruktózou v ovoci, v nektaru květů některých rostlin, v oddencích, lodyhách a kořenech a v krvi; Bílá krystalická látka, dobře rozpustná ve vodě; Roztok glukózy otáčí rovinu polarizovaného světla doprava (je tedy pravotočivá); Při teplotách vyšších než 146 °C karamelizuje.

6 Má poloviční sladivost než sacharóza;
Je lihově zkvasitelná; Je součástí nitrožilní výživy; Průmyslově se vyrábí ze škrobu.

7 Fruktóza Vyskytuje se v medu, ovoci – jahodách, ostružinách, borůvkách, zelenině – melounech, cibuli, kukuřici a dalších potravinách; Je 1/5x sladší než glukóza; Průmyslově se získává z cukrové třtiny, cukrové řepy, kukuřice.

8 Používá se v potravinářském průmyslu jako další alternativa cukru (sacharózy), nebo jako další možnost k umělým sladidlům jako je např. aspartam; Nadměrný dlouhodobý příjem fruktózy, která je mimo jiné v průmyslově upravovaných potravinách, je škodlivý.

9 Metabolismus sacharidů
Glukóza je nezbytná pro fungování lidského těla; Je základním a nejrychlejším zdrojem energie pro všechny tělesné tkáně; Pro některé lidské buňky (zejména mozku a červené krvinky) je glukóza jediným zdrojem energie; Glukóza se do krve (krevní plazmy) dostává ze zažívacího traktu nebo z jater ze vstřebané fruktózy a galaktózy.

10 Přeměny sacharidů v těle probíhají tak, aby v každém okamžiku bylo glukózy dostatek;
Glukóza je v krevní plazmě, odkud vstupuje do mezibuněčného prostoru a do buněk; V játrech se vytváří rezerva glukózy v podobě glykogenu; Štěpením jaterního glykogenu dochází průběžně k vyrovnání hladiny glukózy v plazmě.

11 Glykogen se tvoří i ve svalech (energetický zdroj pro svalovou práci);
Oxidací glykogenu ve svalech vzniká kyselina mléčná; Kyselina mléčná přechází ze svalů do krve a játra z ní vytvářejí glykogen; Nadbytečná glukóza se v tukové tkáni, ale i v játrech může měnit v tuk; Při cukrovce (diabetes melitus) se glukóza vylučuje močí.

12 Zdroje KUNDEROVÁ, LIBUŠE. Nauka o výživě pro střední hotelové školy a veřejnost. 1. vyd. Praha: nakl. Fortuna, s. ISBN str. 72–74. Obrazový materiál: Pajast. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Krzysztof P. Jasiutowicz. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < charles. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <


Stáhnout ppt "Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785."

Podobné prezentace


Reklamy Google