Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Sacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Sacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785."— Transkript prezentace:

1 Sacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Významné přírodní látky přítomné ve všech rostlinných a živočišných buňkách;
Zelené rostliny je produkují při fotosyntéze; Živočichové je musí přijímat v potravě (při jejich nedostatku jsou schopni si je krátkodobě syntetizovat z aminokyselin a glycerolu).

3 Funkce sacharidů v organismu
Stavební materiál těl organismů (celulóza, chitin); Zásobní látka (u živočichů – glykogen, u rostlin škrob, inulin); Zdroj energie – pokryjí 50–75 % veškeré energetické potřeby člověka; Pro člověka jsou důležitým chuťovým faktorem; Příznivě působí na peristaltiku střev; Mají vliv na vhodné složení střevní mikroflóry.

4 Nadbytek sacharidů ve stravě
Způsobuje kazivost zubů; Zvyšuje nároky na spotřebu vitamínu B1; Zvyšuje glykémii a hladinu inzulinu; Mění se na tuk a způsobuje obezitu; Je rizikovým faktorem kardiovaskulárních chorob; Kvašení nadbytečných sacharidů způsobuje v tlustém střevě nadýmání.

5 Rozdělení sacharidů Monosacharidy – 1 monosacharidová jednotka (glukóza, fruktóza); Oligosacharidy – 2–10 monosacharidových jednotek (sacharóza, maltóza, laktóza); Polysacharidy – více než 10 monosacharidových jednotek (škrob, glykogen, inulin, celulóza).

6 Pro člověka jsou stravitelné monosacharidy, disacharidy a polysacharidy;
Potřeba sacharidů záleží na věku, pohlaví a fyzické zátěži (u dospělých se pohybuje v rozmezí 265–550 g/den).

7 Zástupci sacharidů Glukóza (hroznový cukr)
bílá, sladká, krystalická látka; je obsažena v ovoci, včelím medu a v krvi; při námaze se rychle vstřebává, je rychlým zdrojem energie pro organismus; je základní součástí mnoha oligosacharidů a polysacharidů; glykémie udává množství glukózy v krvi, která se pohybuje u zdravého člověka 3,3–5,6 mmol/l.

8 Fruktóza (ovocný cukr )
je sladší než glukóza; je obsažena v ovoci a včelím medu; je součástí sacharózy.

9 Sacharóza skládá se z glukózy a fruktózy; vyrábí se z cukrové řepy nebo cukrové třtiny; nachází se v ovoci a zelenině; působením tepla vzniká karamel, po delším působení tepla vzniká kulér (má tmavší barvu než karamel, používá se na přibarvování masových šťáv).

10 Maltóza (sladový cukr)
je složena ze dvou molekul glukóz; má o 2/3 menší sladivost než sacharóza; vzniká při výrobě sladu působením enzymů v klíčících semenech ječmene.

11 Laktóza (mléčný cukr) je složena z galaktózy a glukózy; působením bakterií mléčného kvašení se mění na kyselinu mléčnou.

12 Celulóza patří mezi polysacharidy; je hlavní složkou buněčných stěn vyšších rostlin; pro člověka je nestravitelná; tvoří důležitou součást potravy jako složka tzv. vlákniny.

13 Glykogen je živočišný polysacharid; skládá se z glukózy;
vyskytuje se v játrech a svalech.

14 Inulin je složen z fruktózy; tvoří rezervní polysacharid v hlízách topinambur, kořenech čekanky, v artyčokách, černém kořeni a chřestu; pro lidský organismus je nevyužitelný, vylučuje se téměř beze změny ; používá se ve stravě diabetiků.

15 Škrob zásobní látka rostlin, skládá se z velkého množství molekul glukózy; je tvořen z 20 % amylózou a z 80 % amylopektinu; vyskytuje se v mouce, pečivu, obilovinách, luštěninách atd.; působením suchého tepla vzniká dextrin, který se dále může přeměňovat na maltózu a dále na glukózu; škrob se vyrábí z brambor, pšenice, kukuřice, rýže a jiných surovin.

16 Vláknina (celulóza) patří mezi nestravitelné, nevyužitelné sacharidy a neposkytuje řádnou energii; v organizmu působí jako prevence závažných civilizačních chorob; zvětšuje objem potravy a tím vyvolává pocit nasycení; urychluje pohyb střev; ovlivňuje vyprazdňování; chrání před chronickou zácpou; urychluje vylučování tuků a cholesterolu; reguluje i hladinu cukru v krvi.

17 Zdroje Mgr. BENEŠOVÁ, Marie. Mgr. SATRAPOVÁ, Hana.: Odmaturuj z chemie vyd. Brno: nakl. DIDAKTIS, spol. s. r. o., s. ISBN str. 164–172. Obrazový materiál: NEUROtiker. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < Yikrazuul. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < NEUROtiker. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < Lauri Andler (Phantom). [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < NEUROtiker. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <

18 NEUROtiker. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < NEUROtiker. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < Okram. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < NEUROtiker. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < NEUROtiker. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < Rik Schuiling / TropCrop - Tropical Crops Services. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < da,gata-gata%28Hatusua,W.Seram,Maluku,ID_thu01oct h%29.jpg> lifar. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <


Stáhnout ppt "Sacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785."

Podobné prezentace


Reklamy Google