Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785. Provozuje.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785. Provozuje."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). Sacharidy

2 Významné přírodní látky přítomné ve všech rostlinných a živočišných buňkách; Zelené rostliny je produkují při fotosyntéze; Živočichové je musí přijímat v potravě (při jejich nedostatku jsou schopni si je krátkodobě syntetizovat z aminokyselin a glycerolu).

3 Stavební materiál těl organismů (celulóza, chitin); Zásobní látka (u živočichů – glykogen, u rostlin škrob, inulin); Zdroj energie – pokryjí 50–75 % veškeré energetické potřeby člověka; Pro člověka jsou důležitým chuťovým faktorem; Příznivě působí na peristaltiku střev; Mají vliv na vhodné složení střevní mikroflóry. Funkce sacharidů v organismu

4 Způsobuje kazivost zubů; Zvyšuje nároky na spotřebu vitamínu B 1 ; Zvyšuje glykémii a hladinu inzulinu; Mění se na tuk a způsobuje obezitu; Je rizikovým faktorem kardiovaskulárních chorob; Kvašení nadbytečných sacharidů způsobuje v tlustém střevě nadýmání. Nadbytek sacharidů ve stravě

5 Monosacharidy – 1 monosacharidová jednotka (glukóza, fruktóza); Oligosacharidy – 2–10 monosacharidových jednotek (sacharóza, maltóza, laktóza); Polysacharidy – více než 10 monosacharidových jednotek (škrob, glykogen, inulin, celulóza); Rozdělení sacharidů

6 Pro člověka jsou stravitelné monosacharidy, disacharidy a polysacharidy; Potřeba sacharidů záleží na věku, pohlaví a fyzické zátěži (u dospělých se pohybuje v rozmezí 265–550 g/den).

7 Glukóza (hroznový cukr) –bílá, sladká, krystalická látka; –je obsažena v ovoci, včelím medu a v krvi; –při námaze se rychle vstřebává, je rychlým zdrojem energie pro organismus; –je základní součástí mnoha oligosacharidů a polysacharidů; –glykémie udává množství glukózy v krvi, která se pohybuje u zdravého člověka 3,3–5,6 mmol/l. Zástupci sacharidů

8 Fruktóza (ovocný cukr ) –je sladší než glukóza; –je obsažena v ovoci a včelím medu; –je součástí sacharózy.

9 Sacharóza –skládá se z glukózy a fruktózy; –vyrábí se z cukrové řepy nebo cukrové třtiny; –nachází se v ovoci a zelenině; –působením tepla vzniká karamel, po delším působení tepla vzniká kulér (má tmavší barvu než karamel, používá se na přibarvování masových šťáv).

10 Maltóza (sladový cukr) –je složena ze dvou molekul glukóz; –má o 2/3 menší sladivost než sacharóza; –vzniká při výrobě sladu působením enzymů v klíčících semenech ječmene.

11 Laktóza (mléčný cukr) –je složena z galaktózy a glukózy; –působením bakterií mléčného kvašení se mění na kyselinu mléčnou.

12 Celulóza –patří mezi polysacharidy; –je hlavní složkou buněčných stěn vyšších rostlin; –pro člověka je nestravitelná; –tvoří důležitou součást potravy jako složka tzv. vlákniny.

13 Glykogen –je živočišný polysacharid; –skládá se z glukózy; –vyskytuje se v játrech a svalech.

14 Inulin –je složen z fruktózy; –tvoří rezervní polysacharid v hlízách topinambur, kořenech čekanky, v artyčokách, černém kořeni a chřestu; –pro lidský organismus je nevyužitelný, vylučuje se téměř beze změny ; –používá se ve stravě diabetiků.

15 Škrob –zásobní látka rostlin, skládá se z velkého množství molekul glukózy; –je tvořen z 20 % amylózou a z 80 % amylopektinu; –vyskytuje se v mouce, pečivu, obilovinách, luštěninách atd.; –působením suchého tepla vzniká dextrin, který se dále může přeměňovat na maltózu a dále na glukózu; –škrob se vyrábí z brambor, pšenice, kukuřice, rýže a jiných surovin.

16 Vláknina (celulóza) –patří mezi nestravitelné, nevyužitelné sacharidy a neposkytuje řádnou energii; –v organizmu působí jako prevence závažných civilizačních chorob; –zvětšuje objem potravy a tím vyvolává pocit nasycení; –urychluje pohyb střev; –ovlivňuje vyprazdňování; –chrání před chronickou zácpou; –urychluje vylučování tuků a cholesterolu; –reguluje i hladinu cukru v krvi.

17 Mgr. BENEŠOVÁ, Marie. Mgr. SATRAPOVÁ, Hana.: Odmaturuj z chemie. 1. vyd. Brno: nakl. DIDAKTIS, spol. s. r. o., 2002. 208 s. ISBN 80-86285-56-1. str. 164–172. Obrazový materiál: NEUROtiker. [cit. 2013-07-02]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Alpha-D-Glucopyranose.svg Yikrazuul. [cit. 2013-07-02]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fructose-1,6-bisphosphate.svg NEUROtiker. [cit. 2013-07-02]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Saccharose2.svg Lauri Andler (Phantom). [cit. 2013-07-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sugar_2xmacro.jpg NEUROtiker. [cit. 2013-07-02]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Maltose_Haworth.svg Zdroje

18 NEUROtiker. [cit. 2013-07-02]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lactose_Haworth.svg NEUROtiker. [cit. 2013-07-02]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cellulose_Haworth.svg Okram. [cit. 2013-07-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bulk_recycled_cellulose.jpg NEUROtiker. [cit. 2013-07-02]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Glykogen.svg NEUROtiker. [cit. 2013-07-02]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Inulin.svg Rik Schuiling / TropCrop - Tropical Crops Services. [cit. 2013-07-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:True_sago_palm_starch_product,p apeda,gata-gata%28Hatusua,W.Seram,Maluku,ID_thu01oct2009- 1324h%29.jpg lifar. [cit. 2013-07-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Table_fructose.JPG


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785. Provozuje."

Podobné prezentace


Reklamy Google