Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Příjemce podpory – škola:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Příjemce podpory – škola:"— Transkript prezentace:

1 Příjemce podpory – škola:
Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: ICT ve výuce Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název ověřovaného materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_145 Ročník: 1. Vzdělávací obor: 65-42-M/01 Hotelnictví Předmět: Základy přírodních věd Tematická oblast: Přírodní látky Téma: Sacharidy Jméno autora: Mgr. Eva Stammová Vytvořeno dne: Únor 2013 Metodický popis, (anotace) Učební materiál slouží k výkladu a osvojení poznatků o sacharidech.

2 Obr.1 SACHARIDY

3 SACHARID ( z lat. saccharum = cukr)
Obr.3 Obr.2 Nejrozšířenější přírodní látky rostlinného původu složené z molekul C, H, O Obr.5 Obr.4

4 VZNIK FOTOSYNTÉZOU v rostlinách glukóza celulóza škrob
Obr.6 FOTOSYNTÉZOU v rostlinách glukóza škrob zásobní látka celulóza růst potravou získáváme polysacharidy trávením se štěpí na glukózu  uvolňuje se energie + H2O + CO2

5 pro činnost svalů a mozku
FUNKCE Obr.7 zdroj energie pro činnost svalů a mozku množství energie v 1g 4 kcal = 17 kJ

6 ROZDĚLENÍ SACHARIDY JEDNODUCHÉ MONOSACHARIDY SLOŽENÉ OLIGO POLY

7 obsahují jednu cukernou jednotku
MONOSACHARIDY krystalické látky, sladká chuť, rozpustné ve vodě obsahují jednu cukernou jednotku Obr. 8 molekula uzavřená v kruhu, obsahuje 5 nebo 6 uhlíků pentóza (fruktóza) hexóza (glukóza)

8 Glukóza = hroznový cukr, krevní cukr
Obr. 9 výskyt: ovoce, med, krev živočichů zdroj energie (mozek, NS) C6H12O6 Obr.13 Obr.11 Obr.10 součást umělé výživy doplněk stravy (sportovci, manažeři,..) denní potřeba organizmu 140 g Obr 12

9 Fruktóza = ovocný cukr výskyt: zralé plody ovoce, med, ovocné šťávy
Obr.14 Fruktóza = ovocný cukr výskyt: zralé plody ovoce, med, ovocné šťávy v játrech přeměna na tuky a glukózu o 30% větší sladivost než řepný cukr - obezita Obr.15 použití: ovocné sirupy, marmelády, přislazování potravy pro diabetiky Obr.16

10 Galaktóza = mléčný cukr
Obr.17 výskyt : mléko savců nemá sladkou chuť Obr.18 u některých jedinců porucha trávení galaktózy – galaktosemie bezgalaktózová dieta

11 OLIGOSACHARIDY krystalické látky, rozpustné ve vodě sladká chuť
Obr.19 2 – 10 molekul sacharidů nejvýznamnější disacharidy

12 Sacharóza nejpoužívanější sacharid = cukr
Obr.20 Sacharóza C12H22O11 Obr.21 nejpoužívanější sacharid = cukr výskyt: cukrová řepa, cukrová třtina, ve všech plodech Obr.23 Obr.24 vznik: molekula Obr.22 zahříváním taje = karamel (E 150), hnědé potravinářské barvivo (ocet, rum, Coca Cola)

13 Maltóza = sladový cukr vznik: molekula glukózy + glukózy
Obr.27 vznik: molekula glukózy + glukózy vzniká ze škrobu působením enzymů v klíčících semenech ječmene (slad) Obr.25 Obr.26 stejná energetická hodnota jako sacharóza obsažena v pivovarském sladu, v pivu

14 Laktóza = mléčný cukr výskyt: pouze v mateřské mléko savců
kravské 4 - 5%; mateřské 5,5 - 7% Obr.28 vznik: molekula glukózy + galaktóza použití: výroba dětské výživy, pomocná látka při výrobě léků,vitaminů

15 nekrystalizují, špatně rozpustné ve vodě
POLYSACHARIDY makromolekulární látky více jak 10 molekul glukózy Obr. 29 nekrystalizují, špatně rozpustné ve vodě nejsou sladké

16 Škrob výskyt: zásobní látka rostlin (brambory 20%, obilí 70% škrobu)
Obr.30 Škrob výskyt: zásobní látka rostlin (brambory 20%, obilí 70% škrobu) ve vodě špatně rozpustný Obr.31 součást lidské potravy, zdroj energie použití: zahušťování pokrmů, pudink, přípravky na škrobení prádla, zásyp, tekutý pudr, lepidlo

17 Glykogen výskyt: živočišný škrob složení: 120 000 molekul glukózy
Obr 32 výskyt: živočišný škrob složení: molekul glukózy vznik: v játrech z jednoduchých cukrů obsažených v krvi uložen v játrech a svalech použití: pohotovostní zásoba energie - v případě potřeby  glukosa  do krve člověk má v zásobě 250 – 400 g

18 Celulóza – (buničina) výskyt: hlavní stavební materiál
Obr.34 výskyt: hlavní stavební materiál stěn rostlinných buněk složení: molekuly glukózy nestravitelná pro člověka (chybí enzymy) použití: výroba papíru, vaty, textilií, umělého hedvábí, celofánu, plnidlo při výrobě tablet (E460)

19 Vláknina tvoří ji celulóza a některé další polysacharidy
je rostlinného původu = nestravitelná pro člověka Obr.33 zachytává nestrávené zbytky potravy ve střevech spolu s vlákninou vylučovány z těla ven nulová energetická hodnota preventivně proti zácpě snižuje cholesterol v krvi

20 Onemocnění Glykémie – označení pro hladinu glukózy v krvi.
Hyperglykémie – zvýšené množství glukózy v krvi. Hypoglykémie – snížené množství glukózy v krvi. Cukrovka – diabetes mellitus Hlavním znakem cukrovky je zvýšená hladina cukru v krvi. Souvisí se špatnou funkcí slinivky břišní, která tvoří inzulín. Léčba – dodání inzulínu do těla injekčně.

21 Použité zdroje: Obr.1 ISIFA.CZ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: sacharidy-nejsou-totez/ Obr.2 NEZNÁMÝ.  [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.3 NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: content/uploads/2012/01/ovoce-sacharidy.jpg Obr.4 NEZNÁMÝ.  [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.5 NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.6 NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.7 NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: kariera/uspech/co-je-uspech-v-zivote/mozek-je-jako-sval Obr. 8 NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 9 NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.10 NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: p jpg Obr.11 NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr 12 NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: body.com/assets/images/nutri_savjeti/Fruktoza-vs-glukoza.jpg Obr.13 NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: svetik.jpg Obr.14 NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: body.com/assets/images/nutri_savjeti/zb/zabranjeno-voce-2.jpg Obr.15 NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.16 NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: dzem.jpg Obr.17 NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.18 NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.19 NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 13/detail-titulni.jpg Obr.20 NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

22 Literatura: Použité zdroje:
Obr.21 NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.22 NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.23 NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.24 NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.25 NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: piva.jpg Obr.26 NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.27 NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.28 NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 29 NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.30 NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.31 NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr 32 NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.33 NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: davka-vlakniny.jpg Obr.34 NEZNÁMÝ. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: barveny-bylinami/Cotton%20007.jpg Literatura: Chemie pro střední školy – doc. RNDr. Jiří Banýr , CSc. – doc. RNDr. Pavel Beneš, CSc. a kolektiv autorů, SPN – pedagogické nakladatelství, akciová společnost, 1999


Stáhnout ppt "Příjemce podpory – škola:"

Podobné prezentace


Reklamy Google