Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název."— Transkript prezentace:

1 ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.9.A.18_disacharidy Název: Disacharidy Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/21.1693 Název projektu: PRIMA ŠKOLA Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie Tematický okruh/téma: Přírodní látky/Disacharidy Vytvořeno: 1. 4. 2012

2  Skládají se ze 2 monosacharidových jednotek.  Vážou se přes glykosidickou vazbu C – O – C. Oligosacharidy  Sacharidy složené ze 2 až 10 monosacharidových jednotek.  Význam mají především disacharidy.

3  Nejpoužívanější sacharid.  Skládá se z molekuly glukózy a fruktózy.  Bílá krystalická látka, dobře rozpustná ve vodě.  Největšími zdroji je cukrová řepa a cukrová třtina. C 12 H 22 O 11

4  Řepu je potřeba zbavit nečistot, to se provádí proudem vody a následně praním.  Očištěná řepa se nařeže na tzv. sladké řízky.  Řízky se nechají louhovat v horké vodě s kyselinou sírovou.  Ze sladké šťávy se odpařuje voda.  Poté probíhá rafinace (bělení cukru) a konečné sušení.  Zahříváním cukru vzniká karamel.

5  Největší využití má sacharóza v potravinářském průmyslu.  Cukr se upravuje rafinací, kdy je zbaven veškerých minerálních látek a důležitých vitamínů.  Třtinový cukr tímto procesem neprochází.  Zbytkem výroby cukru je melasa.  Obsahuje velké množství stopových prvků, organických látek a enzymů.

6  Skládá ze dvou molekul glukosy.  Krystalická látka, dobře rozpustná ve vodě.  Získává se ze škrobu, při klíčení ječmene.  Jak se nazývají naklíčená semena ječmene? Kvašením sladu s kvasinkami a jinými přísadami se vyrábí pivo.

7  Je složena z galaktózy a glukózy.  Obsahuje ji mléko savců.  Používá se při výrobě potravy pro kojence nebo při výrobě léků.  intolerance laktózy (alergie na mléko) - nedostatečné množství enzymu laktázy potřebnému ke správnému strávení laktózy.

8  Nejprve charakterizujeme disacharidy.  Vyjmenujeme vlastnosti sacharózy, vysvětlíme zpracování cukrové řepy.  Upřesníme rozdíl mezi třtinovým a řepným cukrem.  Charakterizujeme další zástupce disacharidů.  U melasy se můžeme zmínit o výrobě piva.

9 Kliparty Office [online]. 2012 [cit. 2012-04-01]. Dostupné z www: http://office.microsoft.com/cs-cz/ http://office.microsoft.com/cs-cz/ Uvedené zdroje [cit. 2012-04-01]. Dostupné pod licencí Wikimedia Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Saccharose2.svg Uvedené zdroje [cit. 2012-04-01]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: MarkusHagenlocher, http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Zuckerr%C3%BCbe.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Zuckerr%C3%BCbe.jpg JuandevJuandev, http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hromada_%C5%99epy_u_zem% C4%9Bd%C4%9Blsk%C3%A9ho_dru%C5%BEstva_Dru%C5%BEba.JPG


Stáhnout ppt "ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název."

Podobné prezentace


Reklamy Google