Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nikola Borovková 9.třída

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nikola Borovková 9.třída"— Transkript prezentace:

1 Nikola Borovková 9.třída
VÝROBA CUKRU Nikola Borovková 9.třída

2 HISTORIE V polovině 19. století bylo na území Čech, Moravy a Slezska asi 400 cukrovarů. Mezi nejznámější patřil cukrovar v Židlochovicích, kde byla vynalezena difuze (rozptylování částic v prostoru), a cukrovar v Dačicích, kde vznikl kostkový cukr.

3 CUKR …. ….. je přírodní sladidlo, sladká poživatina. Chemicky je to sacharóza, tedy disacharid složený z jedné molekuly glukózy a jedné molekuly fruktózy. Vyrábí se v cukrovarech, hlavně z cukrové třtiny a z cukrové řepy a dodává se na trh v krystalech, prášku, kostkách atd. Světová produkce cukru činí kolem 160 milionů tun ročně a cukr je tak hospodářsky velmi významná komodita.

4 Výroba cukru Řepa se nejprve v mechanické pračce zbavuje nečistot a poté se váží. Takto připravené bulvy se krájí na tenké hranoly, tzv. řízky, které se extrahují vodou při zvýšené teplotě. Získaná šťáva se čistí přídavkem vápenného mléka tzv. čiřením. Tak se získá lehká šťáva a z ní odpařením části vody zahuštěná těžká šťáva, která obsahuje 61-67 % sacharózy. Těžká šťáva se zahřívá na bod krystalizace, tedy na stav, kdy se po skončení varu vylučují krystaly cukru. Opakovanou krystalizací se získá surový cukr, který obsahuje 96 % sacharózy. Dále se čistí rafinací (bělením). Teprve teď se balí a dostává na trh.

5

6 Použití cukru … Potravinářství - sladidlo
Biotechnologie – výroba ethanolu Farmacie- regulátor chuti

7 Děkuji Vám za pozornost !
Použité zdroje :


Stáhnout ppt "Nikola Borovková 9.třída"

Podobné prezentace


Reklamy Google