Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Sacharosa Mgr. Lenka Fasorová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Sacharosa Mgr. Lenka Fasorová."— Transkript prezentace:

1 Sacharosa Mgr. Lenka Fasorová

2 Sacharosa – cukr řepný, třtinový
patří mezi disacharidy sladká chuť nejpoužívanější cukr

3 Sacharosa bílá, krystalická látka dobře rozpustná ve vodě

4 Chemické složení sumární vzorec – C12H22O11
tvořena dvěma stavebními jednotkami glukosou a fruktosou O C H 2 + H2O + glukosa fruktosa sacharosa 2 C6H12O C12H22O H2O

5 Reakce sacharosy s Fehlingovým činidlem

6 Sacharosa – výskyt cukrová třtina – výroba cukru – několik tisíc let
cukrová řepa – průměrně 17% sacharosy 1747 – objev sacharosy v cukrové řepě berlínským chemikem Andreasem Sigismundem MARGRAFEM ( 1709 – 1782)

7 Výroba cukru výchozí surovina – cukrová řepa řízkování řepy
vyluhování cukerných řízků odpaření části vody čištění (rafinace) cukru vzniká cukerný sirup ochlazení a vyloučení krystalků cukru

8 Použití sacharosy nejběžnější sladidlo výroba cukrovinek
výroba umělého medu

9 Umělý med vyrábí se štěpením sacharosy
sacharosa se štěpí pomocí kyselin na glukosu a fruktosu vzniká umělý med tohoto postupu se používá na výrobu medu v potravinářském průmyslu

10 Působení H2SO4 na sacharosu

11 DÚ: Co je to kandys a karamel? Na co používá karamel?
Zjisti vědecký název pro cukrovou třtinu. Proč se doporučuje snížit množství cukrů ve stravě? Co je to melasa? Lze sacharosu dokázat Fehlingovým činidlem?


Stáhnout ppt "Sacharosa Mgr. Lenka Fasorová."

Podobné prezentace


Reklamy Google