Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH06/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PŘÍRODNÍ LÁTKY Autor: Mgr. Eva Vrtišková Předmět: ChemieTřída: 9. Tematický okruh: PŘÍRODNÍ LÁTKY Téma: DISACHARIDY Druh výukového materiálu: prezentace Použití ICT: interaktivní tabule, prezentace v.ppt, interaktivita Didaktické, metodické poznámky (popis použití výukového materiálu ve výuce): výklad Použité zdroje: - Chemie, učebnice pro ZŠ a víceletá gymnázia. FRAUS, Wikipedia, otevřená encyklopedie. Dostupná online na: - Učebnice chemie pro 9. ročník. Dostupná online na:
PŘÍRODNÍ LÁTKY DISACHARIDY Mgr. Eva Vrtišková
Co jsou disacharidy? Přírodní sloučeniny, jejichž molekuly jsou složeny ze dvou jednotek monosacharidů S většinou z nich se denně setkáváme Čím sladíme??? – Látka SACHARÓZA – Podle zdroje, ze kterého se získává se označuje jako řepný nebo třtinový cukr U nás tradičně z cukrové řepy V teplých krajích z cukrové třtiny
Vlastnosti sacharózy Bílá krystalická látka Dobře rozpustná ve vodě Výrazně sladká chuť Nejčastěji používané sladidlo V rostlinách se vytváří z molekul glukózy a fruktózy vzniklých při fotosyntéze glukóza + fruktóza sacharóza + voda
Vlastnosti sacharózy (2) Zahříváním se mění na hnědý karamel, který se používá jako hnědé barvivo pod označením E150 (nápoje, ocet, …) Disacharidy reagují v kyselém nebo zásaditém prostředí s vodou – hydrolýza (dochází k rozpadu na základní monosacharidy)
Výroba cukru
Maltóza = cukr sladový Krystalická látka Dobře rozpustná ve vodě Méně sladká Stejná energetická hodnota jako sacharóza Vzniká působením enzymu při klíčení ječmene v obilných klíčcích Je složena ze dvou glukózových jednotek
Výroba piva Naklíčený ječmenný slad, v němž se vyskytuje maltóza, je hlavní surovinou pro výrobu piva Kvašením sladu s chmelovými výtažky, kvasinkami a jinými přísadami se v pivovarech pivo vyrábí
Laktóza = cukr mléčný Pouze v mateřském mléce savců Lidském mléko 1l = 6,7g Skládá se z molekuly glukózy a galaktózy Pomocná látka při výrobě tablet léků a vitaminových přípravků
Sladivost sacharidů Fruktóza Sacharóza Glukóza Maltóza Laktóza Umělé sladidlo „sacharin“ je cca 400× sladší než fruktóza a téměř 700× sladší než sacharóza Nadměrná konzumace sacharidů => zubní kaz
Procvičování Nehodící se škrtněte – Disacharidy jsou tvořeny dvěma cukernými jednotkami, mezi které patří například sacharóza, glukóza, laktóza, fruktóza, maltóza – Sacharóza je sladší než glukóza, fruktóza a maltóza Přiřaďte Laktózacukr sladový Maltózacukr mléčný Laktózaglukóza + fruktóza Sacharózaglukóza + galaktóza
Zdroje 286abdd495d95c /images/sacharosa.JPG 286abdd495d95c /images/sacharosa.JPG G G Environ/FUNDAMNT/maltose.gif Environ/FUNDAMNT/maltose.gif Piva-original.jpg Piva-original.jpg ory/weleda/laktoza.jpg ory/weleda/laktoza.jpg content/uploads/2012/03/119.jpg content/uploads/2012/03/119.jpg