Stop sociálnímu vyloučení MEPCO 14.2.2006 1 Sociální vyloučení začíná v dětství Milena Černá, SKOK Seminář MEPCO 14.2.2006 Stop sociálnímu vyloučení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nové pohledy na péči o dítě a rodinu v Dětském centru Čtyřlístek
Advertisements

Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální služby SOZ.
VÝSLEDKY VÝZKUMU PODPOŘENÉHO NADAČNÍM FONDEM J&T
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Následné péče o mladé lidi odcházející z náhradní péče v České republice   Situační analýza Jan Folda (editor), Oldřich Matoušek, Hana Pazlarová, Anna.
Zákon o sociálních službách
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
Farní charita Litomyšl
Sociální důvody jako důvod pro umístění dětí do institucí?
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
„Jekhetanes“ aneb spolu Sophia Dvořáková. KDO JSME? Šance pro Tebe je nestátní nezisková organizace. Šance pro Tebe působí v Pardubickém kraji, sídlo.
Základní informace o projektu Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů NRP v ČR po novele zákona o sociálně-právní ochraně dětí v reflexi pracovníků NNO Projekt.
Potřeby dětí a jejich hodnocení v systému sociálně-právní ochrany dětí
Oddělení ústavní a ochranné výchovy - Činnost resortu vnitra v oblasti práce s rizikovými a ohroženými dětmi a mladými lidmi. - Pohled na téma v kontextu.
Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Vznik  jeden z výstupů projektu „Vytvoření střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Prostějově“  realizace byla zahájena  v pěti.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Životní podmínky osob s PAS – poznatky ochránce Petra Zdražilová, Praha, 6.listopadu 2014 Petra Zdražilová / 6. listopadu, © Copyright Veřejný ochránce.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Transformace systému práce s ohroženými dětmi a rodinami Tisková konference MPSV a MŠMT 30. dubna 2009.
Co znamená pro společnost bezdomovství?
ZD - změny, registrace Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
PŘEDSTAVUJEME Fond ohrožených dětí je občanské sdružení na pomoc týraným, zanedbávaným, zneužívaným opuštěným nebo jinak sociálně ohroženým dětem, s působností.
Děti se specifickými potřebami Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin Mgr. Marie Lukasová.
Sociální patologie SCPT SCPA
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Klíčová otázka č. 4 Jak uskutečňovat komplexní sociální, zdravotní a další služby lidem bez domova? Představení „balíčku služeb“ – co vše je třeba (tj.
Dětské centrum Brno příspěvková organizace Hlinky 132/136 Brno Voroněžská 5 Brno
SOS dětské vesničky.
Náhradní rodinná péče aneb „Děti patří domů“ Karel a Petra HENNHOFEROVI.
Je dnes dětství bezpečné. (Subjektivní zkušenost dět
Rodinné právo II Milana Reichlová.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Síť služeb pro ohrožené děti a rodiny
Metodický a supervizní seminář k praxi III. 4. září 2012.
Ústavní a ochranná výchova (ÚV, OV)
Náhradní rodinná péče -NRP
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Dítě se specifickými potřebami Doporučení a zjištění veřejné ochránkyně práv Marie Lukasová, Sepetná 2015 © Copyright Veřejný ochránce práv, 2015.
Ústavní péče o děti. pokud se rodiče neumí, nechtějí či nemohou postarat z důvodů na straně dítěte (postižení, chování) dnes je snaha nechat dítě v rodině,
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
Reforma systému péče o ohrožené děti 25. listopadu 2011 Miloslav Macela Odbor 21 rodiny a dávkových systémů MPSV.
Prezentace služeb Komunitní plánování Litomyšl
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
KONFERENCE Šance pro děti v ohrožení na Vysočině
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Aktivity centra v rámci práce s násilnou osobou Centrum J.J. Pestalozziho, o.p.s. Štěpánkova 108, Chrudim Mgr. Lucia Pechtorová.
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
Gender a (sociální) bydlení Linda Sokačová Platforma pro sociální bydlení Alternativa 50+, o.p.s.
Zdravotně znevýhodnění jako cílová skupina sociálních služeb.
Deinstitucionalizace ústavní péče očima ochránce 1. března 2011 Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora.
Domy na půli cesty. pobytové služby zpravidla pro osoby do 26 let věku, které po dosažení zletilosti opouštějí školská zařízení pro výkon ústavní nebo.
OB 21 – OBN NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE. ÚKOL ● ZKUSTE VLASTNÍMI SLOVY VYSVĚTLIT POJEM NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE.
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_01_Náhradní rodinná péče
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Když vlastní rodina chybí
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
DISKRIMINACE Z POHLEDU PEČUJÍCÍ RODINY
Úvodní přednáška pro 1. ročník
Rodičovství biologické a pěstounské
Transkript prezentace:

Stop sociálnímu vyloučení MEPCO Sociální vyloučení začíná v dětství Milena Černá, SKOK Seminář MEPCO Stop sociálnímu vyloučení

Stop sociálnímu vyloučení MEPCO Ohrožené děti  Děti v neúplných rodinách  Děti nezletilých rodičů  Děti s vážným zdravotním postižením  Děti rodičů s velmi nízkým stupněm vzdělání  Děti rodičů trestně stíhaných  Děti v rodinách alkoholiků a drogově závislých  Děti v ústavní péči

Stop sociálnímu vyloučení MEPCO Ústavní péče od 0 – 26 let  Kojenecké ústavy  Dětské domovy pro děti 1-3 let  Dětské domovy pro děti do 18 let  Diagnostické ústavy  Výchovné ústavy pro děti a mládež  Výchovné ústavy pro mladistvé delikventy  Ústavy sociální péče -pro tělesně postižené -pro mentálně postižené -pro smyslově postižené

Stop sociálnímu vyloučení MEPCO Východiska I  V České republice vyrůstá v současné době přibližně dětí v ústavní péči. Další poměrně početná skupina dětí vyrůstá v dysfunkčních rodinách, kde nejčastějším řešením potíží bývá umístění dítěte v ústavním zařízení. Mnohé z těchto rodin bývají označovány jako „sociálně slabé“, aniž je jim poskytnuta včasná a účinná podpora při řešení jejich problémů.

Stop sociálnímu vyloučení MEPCO Východiska II  Systém péče o dítě a rodinu netvoří jednotný funkční celek, jeho fungování se často omezuje na administrativní a represivní metody. Systém je nedostatečně koordinovaný, finančně náročný a neefektivní. V důsledku této situace jsou tisíce dětí a mladistvých vychovávány v prostředí nestálém, emočně neutrálním a mnoha dětem nesrozumitelném. Mnoho vědeckých studií a výzkumů prokazuje trvalé následky způsobené psychickou deprivací, doprovázené vytvářením negativních návyků.

Stop sociálnímu vyloučení MEPCO Východiska III  Chovanci dětských domovů, kteří je v 18 letech opouštějí, končí až v 90 % jako obyvatelé azylových domů, nezaměstnaní, potrestaní nebo jako klienti různých léčeben. Sociální služby orientované na cílovou skupinu „dětí“ opouštějících dětské domovy, mají obtížnou práci s mladými dospělými neschopnými samostatné existence.  Chovanci jiných ústavů, jejichž pobyt není časově omezen, mají takřka nulovou šanci na začlenění do společnosti.

Stop sociálnímu vyloučení MEPCO Cíle  Zvýšit počet dětí vyrůstajících v rodinném prostředí – v biologické nebo náhradní rodině.  Podpořit současnou náhradní rodinnou péči a vytvářet její nové, alternativní formy.  Provádět účinnou sanaci biologických rodin.  Posílit a podpořit síť terénních sociálních služeb pro ohrožené děti a jejich rodiny a jejich součinnost s dalšími odbornými službami.  Zkrátit a vymezit maximální délku doby pobytu dětí mimo vlastní rodinu, zvláště pak ve všech typech ústavní péče.

Stop sociálnímu vyloučení MEPCO Podmínky pro dosažení cílů  Ustanovit jeden odpovědný úřad, který bude mít celou oblast ochrany práv dítěte ve své kompetenci.  Vytvořit národní strategii a koncepci péče o dítě a rodinu s přihlédnutím k strategii sociálního začleňování a zakotvit ji v legislativě i v každodenní praxi.  Zavést moderní přístupy v oblasti sociálních služeb pro děti a rodinu a definovat závazné standardy jejich kvality.  Rozvíjet náhradní rodinnou péči tak, aby byla dostupná všem dětem vyrůstajícím mimo vlastní rodinu, a to bez rozdílu věku, etnické příslušnosti, zdravotního stavu či psychosociálních obtíží.  Využívat kontrolní pravomoci veřejného zastánce lidských práv.

Stop sociálnímu vyloučení MEPCO Když rodina selhává…  Klasické formy  Ústavní péče  Pěstounská rodina  Zvláštní zařízení pěstounské péče  Adopce  Nové formy  Sanace rodiny - doprovázení  Profesionální pěstouni  Domy na půli cesty  Podporované bydlení

Stop sociálnímu vyloučení MEPCO Co zde ještě chybí  Projekty pro děti, které selhávají ve škole a předčasně ji opouštějí  Projekty pro děti ulice, zanedbávané, zneužívané a týrané rodinou či skupinou  Posilování psychické odolnosti dětí

Stop sociálnímu vyloučení MEPCO Motto  „ V zájmu plného a harmonického rozvoje osobnosti musí děti vyrůstat v rodinném prostředí, v atmosféře štěstí, lásky a porozumění.“ (Preambule Úmluvy o právech dítěte)

Stop sociálnímu vyloučení MEPCO Děkuji Vám za pozornost    E-Bulletin: 