Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín"— Transkript prezentace:

1 ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
AUTOR: Mgr. Eva Cigániková NÁZEV: VY_32_INOVACE_OV,8,9_15_DĚTI A PARAGRAFY TEMA: Děti a paragrafy ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

2 Výukový materiál: EUPŠ _OP VK_Cigániková_OV,8,9_17_Děti a paragrafy Šablona: III/2 Sada: OV,8,9 Autor: Mgr. Eva Cigániková Vytvořeno: únor 2013 Ověřeno: – IX.třída Ročník: 9 Druh učebního materiálu: Prezentace Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Občanská výchova Tematický okruh: PRÁVNÍ OCHRANA Téma: Děti a paragrafy Anotace: Připomenutím významu rodiny pochopit rozdíl mezi základní a plnou trestní odpovědnosti, nutnost dodržování pravidel a přijmout odpovědnost za své chování. Poznámky:

3 Děti a paragrafy, rodina
ochranná emotivní (citová) reprodukční (biologická) ekonomická (materiální) výchovná

4 Děti a paragrafy Trestní odpovědnost občanů státu České republiky :
bez trestní odpovědnosti - nezletilí ( do 15 let ) základní ( let ) - mladiství plná ( od 18 let ) – dospělí dle zákona Trestní řízení mladistvých : probíhá vždy …………….. trestní sazba pro mladistvé je ………………. ze soudní síně je vyloučena ………………… mladistvý musí mít vždy …………………….. někdy nemusí být u soudu …………………… Odpovědi najdi v učebnici a zapiš do sešitu :

5 Druhy školských zařízení pro výkon ústavní a ochranné výchovy :
Ochranná výchova je ukládána soudem, pokud to vyžaduje situace a prostředí, v němž dítě či mladistvý žije. Trvá nejdéle do 18 roku, někdy do 19 roku věku. Druhy školských zařízení pro výkon ústavní a ochranné výchovy : dětský domov dětský výchovný ústav Dětský výchovný ústav se zvýšenou výchovnou péčí výchovný ústav pro mládež výchovný ústav pro mládež se zvýšenou výchovnou péčí výchovný ústav pro děti a mládež ústav a oddělení s výchovně léčebným režimem diagnostické ústavy

6 odpovědnost za své jednání.
Probační a mediační služba - usiluje o znovuzačlenění obviněného nebo pachatele do života společnosti. Hlavním smyslem trestního práva jako odvětví právního řádu České republiky je pro občany státu nutnost přijmout odpovědnost za své jednání.

7 Opakuj ve dvojici – odpovědi si zapiš do sešitu :
Kdo je to nezletilý obviněný ? Kdo je to mladistvý obviněný ? Jaký nejvyšší trest může být udělen v ČR ? Co znamená pojem probační a mediační služba ? Čím je typické trestní řízení pro mladistvé ? Jaký je rozdíl mezi přestupkem a trestním činem ? Vypiš soustavu českých soudů Co znamená presumpce neviny ? Jaké polehčující okolnosti bere trestní soud v úvahu ? 10. Jak dělíme trestní odpovědnost občanů ?


Stáhnout ppt "ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín"

Podobné prezentace


Reklamy Google