Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života."— Transkript prezentace:

1 Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života

2 Plzeňský kraj Plzeňský kraj je zřizovatelem 7 dětských domovů. Složitou situaci mladých lidí opouštějících dětské domovy jsme se snažili řešit, a proto vznikl projekt Šance pro budoucnost, jehož cílem bylo vytvořit komplexní regionální nástroj pro začlenění mládeže, která odchází z dětských domovů na trh práce a do společnosti, aby si tito lidé byli schopni najít práci, udržet si práci, obstarat si bydlení a naučit se samostatné existenci.

3 Potřeba vzniku projektu  pobyt dětí v ústavní péči je legislativně upraven  během pobytu v dětském domově se život dětí co nejvíce přibližuje běžné rodině, dětem nechybí zázemí  následná péče není právně upravena, řeší se pouze v rámci různých projektů  po opuštění dětského domova nastává změna – děti z běžných rodin mají zázemí, mladí lidé po opuštění dětského domova si náhle musí poradit se vším sami  nastává řešení problémů se zaměstnáním, bydlením, hospodařením, chybí blízká osoba, i když zaměstnanci dětských domovů se snaží pomoci  projekt byl zaměřen na skupinu dětí připravujících se na odchod z dětského domova v době, kdy do odchodu zbývá nejvýše půl roku  projekt probíhal od roku 2006 do roku 2008, v rámci udržitelnosti jsou nadále vykonávány činnosti pracovníků, kteří se dětem věnují v dětském domově a po odchodu z ústavní výchovy  projektu se zúčastnilo 94 dětí a mladých lidí připravujících se na samostatný život

4 Pracovníci projektu  Speciální pedagogický pracovník  příprava klientů na odchod do samostatného života, spolupráce s komunitním pracovníkem, realizuje část speciálních poradenských, motivačních a vzdělávacích programů s klienty v dětském domově  Komunitní pracovník  práce s klientem, spolupráce s úřadem práce, zaměstnavateli, dětským domovem, obcí, realizuje speciální poradenské, motivační a vzdělávací programy s klienty (v návaznosti na činnost spec. ped. prac. v DD), práce s rodinou klienta  Ostatní osoby zapojené do projektu  projektový manažer, finanční manažer, supervizor, externí pracovníci, odborní konzultanti, lektoři seminářů

5 Výběr partnerů  Příprava mladých lidí připravujících se na odchod z ústavní výchovy a po vstupu do samostatného života by měla být komplexní, proto se projektu zúčastnilo 25 partnerů, kromě ZČU budou stejní partneři zapojeni i v novém projektu Krok do života 1  dětské domovy – prostředí, ve kterém děti žijí, znají je tam a ví, jaké mají přání a potřeby  města a obce – disponují odborníky, podle možností poskytnou byty pro mladé lidi a prostory pro kanceláře komunitních pracovníků  úřady práce - zprostředkovává vhodné zaměstnání pro klienty a poskytuje poradenství, odborná pomoc při řešení pracovně právní problematiky  Západočeská univerzita v Plzni – podíl na vytvoření speciálních programů, v novém projektu bude na tuto pozici vypsáno výběrové řízení

6 Krok do života 1  Realizace speciálních vzdělávacích a poradenských programů.  Zpracovávání poznatků z praxe a přizpůsobení programů potřebám praxe.  Vytvoření a realizace speciálních rehabilitačních a poradenských programů pro mentálně postižené a sociálně zanedbané klienty.  Zapojení biologické rodiny klienta, pokud bude mít o zapojení zájem.  Šíření dobré praxe do ostatních krajů ČR.

7 Cíl projektu Cílem projektu Krok do života 1 je vytvoření metodiky pro přípravu mladých lidi opouštějících ústavní výchovu a předání získaných zkušeností jako podkladu pro vznik legislativní úpravy systému následné péče.


Stáhnout ppt "Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života."

Podobné prezentace


Reklamy Google