 CIECA-zpráva Mezinárodní komise pro zkoušky k udělení řidičských oprávnění.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NOVÁ MATURITA Stručná informace o průběhu a přípravě.
Advertisements

Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Kariérové poradenství
Výuka, výcvik a zkoušky motocyklistů. Stručný pohled do historie.
Psychologie pro manažery Projekt ESF v Opatření 3.3 Rozvoj celoživotního učení Registrační číslo projektu: CZ / /0018.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Dokumentace k zajištění BOZP
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
Nové právní předpisy v oblasti rostlinolékařského vzdělávání Seminář MZe
Specializační vzdělávání na lékařských fakultách Pavel Dlouhý.
Mgr. Bc. Tereza Daňková Mgr. Bc. Václav Jarý
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ŽŠ Komenského 495, Slavkov u Brna Číslo a název oblasti podpory:
Celostátní síť pro venkov
Inspekce kvality sociálních služeb
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
Informace o implementaci směrnice EP a Rady 2005/36/ES
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB.
Novela zákona č. 361/2000 Sb. a zákona č. 247/2000 Sb.
Zvyšování kvality služeb pracovníků v přímé obslužné péči prostřednictvím vzdělávání.
Odborné vzdělávání v Evropě Základ: Vzdělávací systémy v jednotlivých státech EU se vzhledem k různorodým rámcovým podmínkám po desetiletí rozvíjelnezávisle.
P5b1 Význam některých v současné době používaných termínů v metrologii a zkušebnictví.
Kvalita a bezpečnost zdravotních služeb -současná priorita MZ
Akreditační systém v ČR – kvalita produktů IT
MUDr.Dana Kuklová, CSc. Státní zdravotní ústav Praha
Státní informační politika ve vzdělávání SIPVZ w w w. e - g r a m. c z Financování rozvoje, obměny a provozu ICT ve školách a školských zařízeních SIPVZ.
Integrationsfachdienst Integrační odborné vzdělávání Asistence při odborné přípravě.
Česká asociace adiktologů
„Regionální nedostatek kvalifikovaných sil … Evropské koncepty“
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Statistika RF, výroční zpráva, kontrola plnění RF Vít RICHTER Národní knihovna ČR 23. dubna 2002 Brno.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
1)Získání odborné způsobilosti v kurzech V-40. 2)Možnost získání odborné způsobilosti v kurzu V-40 formou e-learningu. 16 hod. výuky pomocí prezentací.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření20.
VÝKON STÁTNÍHO POŽÁRNÍHO DOZORU
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov Číslo.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: Základní škola Bučovice, Školní 711 Číslo a název operačního.
Valná hromada ČESKÁ SPOLEČNOST AKTUÁRŮ.
Aktivita č. 6 Návrh a zavedení systému řízení kvality Workshop Výsledky analytického šetření.
Registrace poskytovatelů sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví MHMP.
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
Příprava České republiky na výkon předsednictví v Radě Evropské unie leden – červen 2009.
EURES – vaše práce v Evropě
Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, ph.d.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Management jakosti jako úhelný kámen provozu klinické laboratoře
Helga Doležalová A-Z COMPUTER SERVICE s.r.o.
Systém kontrolní činnosti SEI
Systém kontrolní činnosti SEI
Program semináře: 1)Úvod, obecné informace o JPD 2 a výzvách (Mgr. Jakub Benda) 2)Změny ve 4. Výzvě (Mgr. Jakub Benda) 3)Informace o Prioritě 1 (Ing. Johana.
Dokumentace k zajištění BOZP
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
ODDĚLENÍ VZDĚLÁVÁNÍ Rok 2012 ODDĚLENÍ VZDĚLÁVÁNÍ Rok 2012.
1 Novela zákona o pedagogických pracovnících. 2 Hlavní cíle změn Zvýšit prostupnost kvalifikací pro jednotlivé druhy a stupně škol Zrušení některých zbytečných.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
ŠVÝCARSKÝ SYSTÉM VZDĚLÁVÁNÍ A MOŽNÉ INSPIRACE Z NĚJ PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ ZŘIZOVANÝCH LIBERECKÝM KRAJEM
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Meath Local Sports Partnership - Committed to the development of sport in Meath Místní sportovní partnerství Meath.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Plzeň, 23. dubna 2007 Meziregionální spolupráce INTERREG IIIC, INTERREG IVC.
Ing. Veronika Vindemanová
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie
zřízen Upraven : - zákonem č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích - zákon č. 406/2000.
Výbor pro audit ing. Bohuslav Poduška, CIA, CRMA
Finanční kontrola v příspěvkových organizacích kraje
Mabistrát hlavního města Prahy
Setkání kariérových poradců
Transkript prezentace:

 CIECA-zpráva Mezinárodní komise pro zkoušky k udělení řidičských oprávnění

 Představení CIECA  znamená: Mezinárodní organizace zkušebních organizací k udělení řidičských oprávnění  Členem je 35 zkušebních organizací ze 30 států  CIECA byla založena před více než 50 lety, v roce 1956, a v 90. letech se změnila z organizace s nezávaznou výměnou interních zkušeností na  organizaci zabývající se mezinárodním vývojem zkoušek k získání řidičských oprávnění  poradní grémium pro EU-generální ředitelství pro transport a energii

 Poslání organizace Činnost v následujících oblastech: - bezpečnost dopravy díky kvalifikovaným řidičům; - harmonizace zkoušek k udělení řidičských oprávnění; - odborná poradenská činnost EU-komise. Cíle: Vývoj kvalitativně hodnotných norem pro zkoušky k získání řidičského oprávnění a podpora jízdního výcviku v členských zemích bez povinnosti výcviku. Různé aktivity: -interní a veřejné workshopy s odbornou tématikou; -mezinárodní management projektů; -platforma pro mezinárodní výměnu zkušeností.

 Členské státy/organizace

 Aktivity CIECA se zabývá různými aktivitami: Každoroční zasedání a kongresy - projednávají se strategické otázky organizace Valné shromáždění - Usnesení a volby příslušného statusu Interní a veřejné akce - Výměna praktických informací, osvědčených praktik, formulace doporučení Veřejné akce - Pro širokou odbornou veřejnost k vylíčení výsledků CIECA a k výměně zkušeností

 CIECA-projekty -The Guide on Driver Licensing (příručka) – CIECA -SUPRIME (Best practice pro bezpečnost dopravy) - CIECA a Rakousko -MEDRIL (medicínské požadavky) -HERMES (Coaching pro odborné školitele) – EU-komise -Teoretický test na PC (nové interaktivní formáty) - CIECA

 Interní aktivity 1.Expert Advisory Group - Best practice prostřednictvím návštěv expertů různých členských organizací. např Česká republika - kontaktní osoba pro specifické problémy země 2.Interní workshopy prosinec 2006 – doprovodná jízda březne 2007 – 3. EU-směrnice Annex IV v Bruselu prosinec 2007 – samostatná jízda při zkoušce Termín otevřen EuroTra-CIECA-seminář „EU-směrnice pro řidiče z povolání“

 CIECA-Informace ke zkušebním systémům

 Zvláštnosti zkoušek k získání řidičského oprávnění v jednotlivých zemích Je nutno analyzovat, zda dnešní zkušební systémy v jednotlivých státech budou vyhovovat také vysokým nárokům na evropskou bezpečnost silničního provozu a zda pomohou snížit riziko nehod u začátečníků. V chartě EU jsou pevně stanovena opatření k tomu, aby se počet úmrtí snížil do roku 2010 na polovinu. Počet úmrtí v dopravě od 1995 do 2004 I (58 mil. obyvatel) (82 mil. obyvatel) D (72 mil. obyvatel) F (60 mil. obyvatel) GB CZ(10 mil. obyvatel)13.704

 Mezinárodní srovnání zkušebních systémů V mezinárodním srovnání s členskými státy CIECA se CIECA snaží o harmonizaci zkušebních požadavků. Již v 70. letech započatý a pokračující vývoj EU-směrnic ovlivňuje také východoevropské a mimoevropské státy. Oproti tomu je ovšem nutno vidět velkou diferenciaci ve vzdělání, neboť ne všude tato povinnost existuje a tak je možno absolvovat i laické vyškolení. Zkoušky jsou prováděny jak státními zařízeními, tak také organizacemi z pověření státu. V této citlivé oblasti ovšem neexistuje konkurence v žádném státě. BDGBNLSF Státy s privatizovanými zkušebními organizacemi : NIR

 Struktura zkušebního systému ve východním Německu v roce 1990  Cíl: - přiměřeně kvalitní zkouška pro vysokou bezpečnost dopravy - dostatečná kapacita s krátkou čekací dobou (2 týdny)  Prostředky: - privátní zkušební organizace jako „registrovaný spolek“ - provádění vybraného úkolu „zkouška způsobilosti“ - převzetí nejlepších zkoušejících ze stavu roku přijímací pohovor před přijetím do zkušební organizace

 Struktura 1990 ve východním Německu Průběh postupu:  Další vzdělávání a přezkoušení odborným znalcem  Úřední uznání prostřednictvím kontrolního úřadu ministerstva dopravy  Využití na regionálním pracovišti FE-zkušebny  Mzda podle počtu provedených zkoušek Normálně: 5 dnů/týden 11 zkoušek kategorie B po 0,75 hod. Pracovní doba podle přání  Zkouška v motorových vozidlech autoškoly ve zkušebních centrech

 Dohled nejvyšších orgánů nad zkušební organizací Nejvyšší orgán zkoušející oznámení dozor pověření uznání Zkušební úkoly (dozorčí úřad ) (uznávací orgán) Zkušební organizace pro zemi nebo region vedoucí zástupce zkoušející

 Zajištění kvality prostřednictvím systému managementu kvality (QM-System) 1.Osoba pověřená managementem kvality -Osoba pověřená managementem kvality objednává u předsedy -spolku; - Auditoři kontrolují na místě 2. Regionální vedoucí pracovníci -Provádění auditů v teorii a praxi -Kontrola zkušebních podkladů

 - Akreditace zkušební organizace odborným grémiem ministerstva dopravy; - Požadavky na akreditaci jsou stanoveny; -Státní auditoři kontrolují na místě teoretickou a praktickou zkoušku; -K rozsahu kontroly patří: Záznamy o kvalitě Personál Pracovní doba Ochrana údajů Spokojenost zákazníků Zajištění kvality prostřednictvím akreditovaných metod

 Zajištění kvality prostřednictvím zvyšování kvalifikace Povinné zvyšování kvalifikace všech zkoušejících v pracovní době -Celkem 5 dnů za rok -2 dny na různá témata jako centrální učební kurzy (téma zvolí zkoušející nebo vedoucí) -3 dny formou měsíční výměny zkušeností na každém regionálním pracovišti Doklady o zvyšování kvalifikace budou dozorčímu útvaru předány ke kontrole.

 Opatření v případě kvalitativních nedostatků - Zavázání zkoušejících k nápravným a preventivním opatřením nebo k povinnému zvyšování kvalifikace -Odnětí úředního uznání zkoušejícího nadřízeným úřadem a tudíž zákaz činnosti jako zkoušející -V případě závažného pochybení zkušební organizace může tato přijít o svou akreditaci a tím pádem také o uznání jako zkušební organizace.

 3. EU-směrnice Annex IV Profesní přístup Minimální věk: 23 let  po studiu a speciálním vzdělání žádný problém Vlastnictví řidičského průkazu tř.B:  nové, musí být při žádosti dodrženo. po dobu 3 let Berufsausbildung Stufe 3  žádný problém im Sinne 85/368 EWG Postupný přístup v povolání  nové nejdříve jen pro tř. B nad 3 roky

 3. EU-směrnice Annex IV Základní kvalifikace a zkouška Novinky Úpravy Didaktické a sociální  záznam v životopisu a ve znalosti zkušební směrnici pro zkoušející Kvalita služeb  záznam v životopisu Řízení vozidla v každé  vysoké výdaje na vzdělání třídě s trvale vysokou úrovní řízení

 3. EU-směrnice Annex IV Další vzdělávání - zvláštnosti Novinky Úpravy Didaktické a sociální  záznam v programu dalšího vzdělávání schopnosti Systém zajištění kvality, který Pro každého zkoušejícího poskytuje  elektronická evidence údajů nutná údaje o potřebě jeho vzdělávání. Audit - 4 hod na zkoušejícího  nové: prodloužení auditu každých 5 let s konkrétním obsahem Rozsah teorie  4 dny ve 2 letech Rozsah praxe  5 dnů v 5 letech