ILUP - POMORAVÍ projekt ILUP POMORAVÍ (Integrated LandUse Planning) Optimalizace faktorů trvale udržitelného rozvoje venkova v oblasti Horního Pomoraví.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VSETÍN a jeho snaha o pokrok v oblasti životního prostředí
Advertisements

Aktualizace ÚAP ORP Jaroměř
Územní dimenze a priority Olomouckého kraje
Podpora terénních prací v projektu NIKM - národní inventarizace kontaminovaných míst, automatizace úloh Roman Bukáček, Jiří Chroust, Petr Pala, Jiří Zvolánek,
Podpora dostupnosti a kvality sociálních služeb v Pardubickém kraji Úvodní seminář k projektu Pardubice
Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
ILUP - POMORAVÍ EU program INTERREG IIIB ILUP – POMORAVÍ český projekt ( ) Mezinárodní projekt ILUP integrované územní plánování enviroforum 19.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
Cvičení 1: Využití ploch. Zadání  Ve zvoleném území zhodnoťte změny vybraných typů využití ploch mezi lety 1896 a 2007  Ve zvoleném území zhodnoťte.
ÚZEMNÍ PLÁN OBCE A ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY OBCÍ
Evaluace Rámce podpory Společenství Evaluační jednotka strukturálních fondů.
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
1 Středočeské reality PRAKTICKÝ PŘÍNOS MINIS Loučeň Září 2008 Ing. arch. Vlasta Poláčková, Mgr. Josef Beneš, Ing. Jindřich Poláček.
1. Ochrana kulturního dědictví Obnova a rozvoj vesnic Občanské vybavení a služby Investice do lesů 2.
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Působnosti obcí na úseku územního plánování od setkání tajemníků obcí Karlovarského kraje KÚKK, ORR, odd. územního plánování, Jana.
ReStEP – Základní informace Plný název: ReStEP – Regional Sustainable Energy Policy based on the Interactive Map of Sources (Regionální udržitelná energetická.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Eva Měráková, Lenka Jandová
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE 2014+
Metodika zpracování části D plánů oblastí povodí KPOV, Praha, Dr.Ing. Antonín Tůma
STUDIE PROVEDITELNOSTI FARSKÉHO A BORECKÉHO POTOKA MĚSTO PLANÁ NAD LUŽNICÍ strana 1 STUDIE PROVEDITELNOSTI PŘÍRODĚ BLÍZKÝCH PROTIPOVODŇOVÝCH OPATŘENÍ V.
Český statistický úřad a zpracované regionální analýzy o Královéhradeckém kraji Ing. Ivana Dušková Český statistický úřad, Hradec Králové,Oddělení regionálních.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Územního plánování na obcích v roce 2007 setkání tajemníků obcí Karlovarského kraje KÚKK, ORR, odd. územního plánování, Jana Kaválková.
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
Sítě 2000 Okresní úřad Hodonín geografický informační systém.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Půda – složka životního prostředí
DÚ I.1 Analýza podílu plošných a difúzních zdrojů na celkovém znečištění vod VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
Ing. Václav Jirásek Povodí Labe, státní podnik ELLA - INTERREG III.B - CADSES Královéhradecký kraj Aldis, Hradec Králové,
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Metody hodnocení vodní eroze pomocí GIS
Oddělení Evaluační jednotky SF Předběžné hodnocení programových dokumentů: Ex-ante evaluace NRP/NSRF - zpracováno: –Ex-ante hodnocení NRP –Pracovní.
Updating and maintenance of data models in ModelBuilder GIS Ostrava 2005 Dr. Ing. Jarmil Vyčítal Hydroprojekt CZ, a.s.
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
Ekonomický rozvoj měst a regionů Projekty CityRegio a CityRegio II Seminář „Zapojení ČR do Nadnárodní spolupráce a zhodnocení programu Interreg IIIB CADSES“
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
Správa stavební 2 Filip Dienstbier, 2010 Nástroje územního plánování Územně plánovací podklady Politika územního rozvoje.
Obce a územně analytické podklady v procesu územního plánování ISSS 2007 – Hradec Králové Vojtěch Zvěřina.
RNDr. Jiří Kocián, RNDr. Josef Glos AGERIS s. r. o. Jeřábkova 5, Brno
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Portál územního plánování v praxi
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
Celostátní síť pro venkov.  Zřizovatelem je Ministerstvo zemědělství r  Sdílení zkušeností a poznatků a jejich předávání směrem k aktérům venkovského.
Vodní režim krajiny v územním plánování Petr Birklen AOPK ČR.
PROJEKT REGENERACE SÍDLIŠŤ Regenerace panelových sídlišť je dlouhodobý proces zaměřený na sociální, ekonomické, urbanistické, architektonické a technické.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí FAREMNÍ PLÁNOVÁNÍ plán péče o farmu Ing. Milan Kouřil DAPHNE ČR –
KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB NA DOBŘÍŠSKU A ZAPOJOVÁNÍ VEŘEJNOSTI
Projekt LABEL LABE-ELBE – Adaptace na povodňové riziko v povodí Labe
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
17 LET RÁMCOVÉ SMĚRNICE O VODĚ PŘÍNOS ANO NEBO NE?
Quo vadis, územní studie krajiny?
územního plánování na obcích v roce 2007
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
Územně analytické podklady
Transkript prezentace:

ILUP - POMORAVÍ projekt ILUP POMORAVÍ (Integrated LandUse Planning) Optimalizace faktorů trvale udržitelného rozvoje venkova v oblasti Horního Pomoraví v rámci programu INTERREG IIIB - CADSES Praha,

ILUP - POMORAVÍ

Leader Partner Project Partners BMLFUW (Austria) AUSTRIA BAVARIA GREECE HUNGARY CZECH REPUBLIC POMORAVÍ CZECH REPUBLIC POMORAVÍ VUT-FAST EKOTOXA OPAVA VÚZE ÚHÚL SZKT CHKO ÚP OL VITA

ILUP - POMORAVÍ celková plocha km2 zemědělská půda 47,4% orná půda ha TTP ha ostatní kultury ha velikost PD / 13 ha lesní plocha 37,5 % zastavěná plocha 15,1 % 526 kat. území 241 obcí a měst obyvatel NZO 21% LFA 37% Charakteristika území

ILUP - POMORAVÍ ČASOVÝ HARMONOGRAM 2002popis území, sběr dat 2003analýzy 2004návrhy řešení 2005syntézy a zpracování navržených výstupů 2006 aktualizace, implementace, publikace výsledků pro využití v praxi

ILUP - POMORAVÍ Etapa 01 Sběr dat, průzkum území (všichni řešitelé) Etapa 02 Tvorba základního GIS, GIS analýzy Ekotoxa PEDOLOGICKÁ MAPA

ILUP - POMORAVÍ Etapa 03 Zemědělské hospodaření (Jihočeská Universita ČB, Ekotoxa, VUZE Praha)

ILUP - POMORAVÍ Etapa 03 - Zemědělské hospodaření LPIS ČSÚ / FADN Primární data z terénu BPEJ / Pedologická mapa Klimatické údaje LFA DMVK Analýza území, produkční a ekologický potenciál území HP FARMA 4 NÁVRH MANAGEMENTU AEO NÁVRH MANAGEMENTU v okresech Doporučená změna struktury zeměděl. podniků Přehled změn z pohledu zemědělského hospodaření a ochrany přírody Přehled stavu zemědělského hospodaření Metodiky pro praxi VSTUPYVÝSTUPYPOSTUP ŘEŠENÍ

ILUP - POMORAVÍ Etapa 04 - Lesnické hospodaření (ÚHÚL Olomouc, Lesoprojekt) LESNÍ VEGETAČNÍ STUPNĚ

ILUP - POMORAVÍ VÝSTUPY: - Tvorba podkladů pro oblastní plány rozvoje lesa - Teoretický i praktický návod na způsoby výuky pedagogiky v lese - Hledání a návrhy cest podpory drobných a středních podnikatelů v lese - Posouzení využití biomasy z lesa Etapa 04 – Lesnické hospodaření

ILUP - POMORAVÍ ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY – VYUŽITÍ: tvorba územně plánovací dokumentace VÝKRESOVÁ DOKUMENTACE – VÝKRES HODNOT

ILUP - POMORAVÍ Etapa 05 - Vodní režim v krajině (VUT-FAST Brno) Vyhodnocení odtokových a erozních poměrů v území a retenční vodní kapacity krajiny Výpočty a modelování základních hydrologických charakteristik a erozní ohroženosti půdy a transportu splavenin Návrhy komplexní ochrany a organizace povodí Optimalizace ochrany a organizace povodí Území Horního Pomoraví - dílčí povodí

ILUP - POMORAVÍ Erozní analýzy v dílčím povodí Moravské Třebové

ILUP - POMORAVÍ Priorita řešení protierozních opatření v k.ú. - povodí Moravské Třebové

ILUP - POMORAVÍ Návrh protierozní a protipovodňové ochrany v 3D

ILUP - POMORAVÍ VYUŽITÍ - Návrhy komplexní ochrany a organizace povodí - Návrhy retenčních prostor nebo nádrží - Metodická příručka pro projektanty i správce v území - Opatření v ploše povodí se zaměřením na krajinu - Sumarizované množství potřebných návrhů finančně i věcně zahrnutých do přehledných seřazení území podle naléhavosti řešení při protipovodňové a protierozní ochraně

ILUP - POMORAVÍ Etapa 06 – Rozvoj krajiny (Ing. Igor Kyselka, CSc., Ekotoxa) VYUŽITÍ: Příprava metodických pokynů pro zpracování rámcových krajinných plánů pro obvody ORP a Regulačních plánů nezastavěných území v souladu s Evropskou úmluvou o krajině

ILUP - POMORAVÍ DIGITÁLNÍ MAPA VENKOVSKÉ KRAJINY VYUŽITÍ: Územní plánování, Komplexní pozemkové úpravy, IACS, administrace a kontrola EAFRD opatření, Analýzy využití krajiny, Data pro informační systémy veřejné správy, Zpřesnění datových vrstev NATURA 2000, OPRL, GIS podklad pro strategické koncepce na úrovni KÚ a resortů

ILUP - POMORAVÍ Etapa 07 – Ochrana a řízení přírodních zdrojů (Ekotoxa, Ing.Ivo Machar) VYUŽITÍ -zajišťování vazeb na agro- environmentální programy - návrh nových způsobů propojení zemědělských činností a ochrany přírody a zhodnocení rizik nařušení přírodních zdrojů ze zanedbávané péče o krajinu

ILUP - POMORAVÍ Etapa 08 – Řízení lidských zdrojů (Ekotoxa, J.Mikšaník) Využití výstupů: VEŘEJNÁ SPRÁVA -stanovení objektivních kritérií při rozdělování financí na rozvoj obcí, určení oblastí podpory -využití shromážděných dat (příp. analýz) při přípravě rozvojových projektů obcí a regionů INVESTOŘI, PODNIKATELÉ -analýza dostupnosti pracovní síly určité kvalifikace ODBORNÁ VEŘEJNOST -utříděné datové podklady pro nejrůznější ekonomické, demografické či rozvojové studie

ILUP - POMORAVÍ Etapa 08 – Udržitelný rozvoj venkova (Ekotoxa, Ing.Maříková) Socio-demografický průzkum : 1. „Pilotáž“ – 2004, rozhovory se starosty, podnikateli, dalšími obyvateli  zjištění stavu, hypotézy pro další šetření 2. Lidé – 2006, obyvatel venkova v HP 3. Starostové – 2006, starostové 64 vybraných obcí 4. Podnikatelé – 2006, 224 podnikatelů v HP

ILUP - POMORAVÍ VÝSTUPY šetření: -soubor indikátorů URV -datová matice, obsahující jak „tvrdá“ (statistická), tak i „měkká“ data (názory obyvatel) – SOC-DEMO, ENVI, EKONOM -zpráva o analýze datové matice (popis socio-demografických charakteristik a výsledků výzkumů) -faktorová analýza dat

ILUP - POMORAVÍ Etapa 09 – Vztahy s veřejností (Ekotoxa) - poskytování technických zpráv - tiskové materiály (letáky, brožura, příručky, web) - audio-video prezentace - aktivní spolupráce s odbornou veřejností

ILUP - POMORAVÍ Etapa 10 – Informační systém o území (Ekotoxa, Ostravská universita) Centrální datový skladMapový serverInternetové řešení

ILUP - POMORAVÍ Financování projektu ERDF České kofinancování - MMR Ostatní české zdroje Finanční spoluúčast: - MZe ČR, MMR ČR, - Olomoucký, Pardubický kraj - Lesy ČR s.p. - Města: Hanušovice, Litovel, Mohelnice, Zábřeh, Šumperk

ILUP - POMORAVÍ Děkuji za pozornost Ing. Jiří Krist Ekotoxa s.r.o. Kosmákova 28 Brno – Židenice ,