Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt LABEL LABE-ELBE – Adaptace na povodňové riziko v povodí Labe

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt LABEL LABE-ELBE – Adaptace na povodňové riziko v povodí Labe"— Transkript prezentace:

1 Projekt LABEL LABE-ELBE – Adaptace na povodňové riziko v povodí Labe

2 Vedoucí partner: Saské ministerstvo vnitra.
Cíle projektu: rozvoj strategie krizového managementu při povodních, implementace postupů a činností vedoucích ke snižování rizik při povodních na řece Labi a jejích přítocích. Trvání projektu: 09/2008 – 02/2012. 20 projektových partnerů ze Spolkové republiky Německo, České republiky, Rakouska a Maďarska. Vedoucí partner: Saské ministerstvo vnitra. Celkový rozpočet projektu: ,00 €.

3

4 LABEL navazuje na projekt ELLA (realizace v letech , Operační program INTERREG IIIB – nadnárodní spolupráce). Projekt ELLA se zabýval územním plánováním a vodním managementem v nadnárodním měřítku. Odborná část projektu LABEL se dělí na dvě hlavní části – povodňová rizika (pracovní skupina RISK) a jejich adaptace do územního plánování (pracovní skupina ADAPT) v rámci společné strategie.

5

6 Projekt LABEL je realizován v rámci Operačního programu Nadnárodní spolupráce Střední Evropa (Central Europe). Priorita 3: Odpovědné užívání životního prostředí. OP Nadnárodní spolupráce je součástí Cíle 3 – Evropská územní spolupráce politiky strukturálních fondů (navazuje na INTERREG IIIB). OPNS 4 tématické oblasti a pro období k dispozici 246 mil. €.

7 Rozpočet Ústeckého kraje v projektu LABEL: 141.220,00 €.
Projekt je financován z Evropského fondu regionálního rozvoje (ERDF) z 85%, 15% tvoří spoluúčast Ústeckého kraje. Vynaložené náklady za dané období (6 měsíců) se předkládají Centru pro regionální rozvoj ČR. CRR ověřuje legalitu a oprávněnost výdajů vykazovaných každým příjemcem dotace.

8 Výstupy ÚK v rámci projektu LABEL
Pilotní aktivita: Regionální protipovodňové opatření v obci Chodouny-Lounky. V rámci pilotní aktivity příprava nezbytných kroků k ochraně obce před staletou povodní. Obec Chodouny-Lounky byla v posledních letech vícekrát postižena velkou vodou. V rámci protipovodňového opatření plánována v severní části obce stavba železobetonové stěny, v jižní části obce stavba sypané hráze a železobetonové stěny + mobilní prvky. Součástí akce získání územního rozhodnutí.

9 Výstupy ÚK v rámci projektu LABEL
Studie oblastí vzniku povodní v Krušných horách. Posouzení srážko-odtokových charakteristik Krušných hor ve východní části. Hodnocení území z hlediska povodňového nebezpečí: letní regionální, jarní a zimní povodně, také letní „bleskové“ povodně. Charakteristika hlavních odtokových směrů, posouzení nebezpečí eroze. Navržení míst vhodných pro protipovodňovou ochranu a protierozní opatření.

10 Výstupy ÚK v rámci projektu LABEL
Analýza splavnosti Labe v úseku Ústí n.L. – státní hranice a zhodnocení plavebního stupně Děčín ve vazbě na udržitelný rozvoj území. Celoroční splavnost tohoto úseku nožná pouze s plánovanou výstavbou plavební komory v Děčíně. Záměr dosud zkoumán pouze s ohledem na zatížení ŽP. Ve studii záměr analyzován v souvislosti s ochranou před povodněmi. Zkoumány urbanistické souvislosti vzhledem k infrastruktuře a hospodářskému potenciálu vodní cesty.


Stáhnout ppt "Projekt LABEL LABE-ELBE – Adaptace na povodňové riziko v povodí Labe"

Podobné prezentace


Reklamy Google