Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/54.0055 www.kvalitaskoly.cz/podnikavost.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kalkulace plných a variabilních nákladů
Advertisements

Vliv ocenění vytvořených výkonů na měření zisku
DPH Vypočítej sazbu DPH.
Příklady způsobu stanovení ceny
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_UCE_SA_2_09.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Náklady VY_32_INOVACE_ při výrobě, obchodování, dopravě apod. dochází k spotřebě či opotřebení výrobních faktorů - pokud tuto spotřebu či opotřebení.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Jak v praxi využít analýzu bodu zvratu?
EKONOMICKÝ A FINANČNÍ KOMENTÁŘ KOLOBĚHU I. Hodnota a)interní - celková hodnota nákladů b) externí - cena získaná za prodané výrobky a zboží
Objem a struktura trhu. Průmyslový řetězec Skládá se ze všech sektorů průmyslu, které jsou zapojeny do realizace výrobku Proces od získávání surovin přes.
Informační nástroje pro řízení po linii výkonu
Metoda standardních nákladů a výnosů a analýza odchylek
Kalkulace plných a variabilních nákladů
Financování stavební zakázky
Kalkulační třídění nákladů Technická univerzita v Liberci
Ing. Jana Korytárová, Ph.D.
Holínská, Eva: Základy účetnictví BIVŠ LS 2009/ Stručný obsah 7. přednášky účetní zobrazení koloběhu aktiv a pasiv na rozvahových účtech (tzv. jednořadově)
CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_62_INOVACE_01_12 Zpracoval(a):RNDr. Lucie Cabicarová.
Financování podniku Kalkulace – vyčíslení nákladů při výrobě
VY_32_INOVACE_EKO_15 CENA I. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova: typy cen, stanovení.
Úvod do podnikových financí
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Daň z přidané hodnoty a její účtování
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_UCE_PI_3_17.
nedokončená výroba a polotovary výrobky zvířata zboží
Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_MARKETINGOVÝ.
Financování podniku Kalkulace – vyčíslení nákladů při výrobě slouží k tvorbě ceny sleduje strukturu a výši nákladů na ni závisí,zda firma prodělá,nebo.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Ekonomická stránka činnosti podniku Vypracoval : Ing. Marcela Zlatníková Projekt Anglicky v odborných.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
MAJETEK PODNIKU září 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070106
TRH. Definice: -je místo střetu nabídky a poptávky. Směňují se zde výrobky a služby. Prostředkem směny jsou peníze.
Cena a cenová politika. množství peněz, které musíme na trhu zaplatit za výrobek nebo službu a je to jediný nástroj z 4P, který přináší příjmymnožství.
Kalkulace nákladů.
CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_62_INOVACE_01_15 Zpracoval(a):RNDr. Lucie Cabicarová.
MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ
Oceňování DM Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
NÁKLADY, VÝNOSY, HOSPODÁŘSKÝ VÝSLEDEK II.
HOSPODAŘENÍ PODNIKU listopad 2012 VY_32_INOVACE_EKO_060106
Didaktický rozbor vybraných okruhů učiva Kurz DEP 507.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Zásoby Účtování výrobků
Autor: Ing.Holenda Jiří
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Úvod do podnikových financí
Účtování zboží Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Označení materiálu:VY_32_INOVACE_EKO_1181 Ročník:3. Vzdělávací obor:Ekonomika Tematický okruh:Kalkulace Téma:Kalkulační metody. Prosté dělení Jméno autora:Ing.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO_1186 Ročník: 3. Vzdělávací obor:
MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ
Petr Machala. Kolik to stojí peněz? Hodinová mzda.
Kalkulace - učitel.
MARKETING. Marketing Metoda řízení, při níž se zaměřujeme na potřeby zákazníků 1. výběr vhodné cílové skupiny 2. výběr marketingových nástrojů.
Účtování DPH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Financování podniku. náklady přímé – stanoví se na jednotky (materiál, úkolová mzda, pojištění z úkol. mezd) přímé – stanoví se na jednotky (materiál,
FINANČNÍ GRAMOTNOST Hospodaření podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
FINANČNÍ GRAMOTNOST DANĚ ZŠ HejniceZ. Hyxa. DANĚ Daně a veřejné rozpočty daně jsou jedním ze zdrojů příjmů veřejných rozpočtů. Veřejné rozpočty jsou státní,
Vnitropodnikové účetnictví. Finanční účetnictví Normativně upraveno Sleduje aktiva, pasiva, náklady a výnosy účetní jednotky za celek Poskytuje souhrnné.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Rozpočty a kalkulace.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Ekonomické vzdělávání I. – III. r./Kuchař - číšník
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
Datum: od Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ÚČTOVÁNÍ VÝROBKŮ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
MAJETEK PODNIKU Kateřina dušáková.
Manažerské účetnictví a řízení po linii výrobků, prací a služeb
Transkript prezentace:

Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/

SŠ Bohumín, p. o. Ing. Ivana Mudrová a Mgr. Marcela Horváthová

 1. stanovení příjmů a výdajů (rozpočtu)  2. stanovení ceny  3. nástroj rozboru hospodaření  4. porovnání výsledků v čase  Kalkulace je soubor metod s cílem stanovit náklady podniku.

 Cena se stanoví tzv. kalkulací – podnik si zjistí náklady na výrobek nebo službu, k nim připočte dostatečnou výši zisku (marže) a za tuto cenu prodává.  Cena = náklady + zisk  K ceně se připočte DPH (21 a 15%)  Konečná podoba kalkulace je:  Cena = náklady + zisk + DPH

 Hlavní příjem státního rozpočtu (od nahradila daň z obratu).  Platí ji všichni při nákupu většiny zboží a služeb, říká se jí univerzální daň.  Princip DPH spočívá v odvedení daně pouze z rozdílu ceny mezi vstupy a výstupy, tedy z toho, o kolik se cena zboží u něho zvýší (kolik k hodnotě přidá).  Subjekt platí dodavatelům cenu včetně této daně a sám dostává zaplaceno za zboží včetně této daně.

 základní sazba – 21%  snížená sazba – 15% - např. potraviny, zvířata, rostliny, knihy, ubytovací služby  od roku 2015 nově – 10% sazba - na knihy, léky, dětskou výživu

 Obchodník koupí od dodavatele zboží za 1150 Kč,  z toho 1000 Kč tvoří cena zboží a 150 Kč tvoří DPH, kterou dodavatel odvede státu,  Obchodník zboží rozveze svým odběratelům a prodá za 1725 Kč  z toho 1500 Kč činí cena zboží a 225 Kč DPH.  Při vyčíslení daně obchodník od DPH na výstupu (225 Kč) odečte DPH na vstupu (150 Kč) a odvede rozdíl: 75 Kč.

 1. přímý materiál  2. přímé mzdy  3. výrobní režie – společné náklady na výrobu 4. Součet – vlastní náklady výroby  5. správní režie – náklady na správu  6. zásobovací režie – společné náklady v podniku 7. Součet – vlastní náklady výkonu  8. odbytové náklady - souvisí s prodejem 9. součet – úplné vlastní náklady

 Přímé náklady – stanoví se podle technickohospodářských norem (např. spotřeba materiálu).  Nepřímé náklady – zjistí se nejprve celkový objem (rozpočet) a vypočítá se podíl připadající na kalkulační jednici.

 Marže neboli rozpětí (cenové, ziskové, kurzové aj.) je rozdíl mezi cenou pořizovací a prodejní.  Marže je to, co si obchodník přidá k nákupní ceně a jsou v ní započítány nepřímé (režijní) náklady obchodníka a zároveň zisk.  Stanoví se obvykle v %.

 1. přímé náklady - jejich velikost můžeme stanovit přesně na jednotku - náklady na suroviny, polotovary, obaly, někdy i mzdy.  2. režijní náklady – nelze je stanovit přesně na jednotku (odpisy, náklady na administrativu, spotřeba drobného materiálu – šroubky,..)  NÁKLADY CELKEM  3. zisk (marže)  PRODEJNÍ CENA  4. DPH (21 nebo 15%)  PRODEJNÍ CENA S DANÍ

Při výrobě chlebíčků na 1 kus spotřebujeme salám za 4Kč, salát za 2Kč, okurku za 0,50 Kč a veku za 0,50 Kč. Předpokládejme, že chceme mít z každého chlebíčku 3 Kč zisku (marže). Cena pak činí:  4+2+0,50+0,50+3=10 Kč. Sazba DPH pro chlebíček bude 15%. Počítá se z ceny, teda z 10 Kč, což činí 1,50 Kč. Chlebíček tedy bude stát:  4+2+0,50+0,50+3+1,50 = 11,50 Kč.

Soukromý truhlář p. Holý vyrábí na zakázku nábytek pro Dům nábytku.Přímé náklady na 1 stěnu činí za dřevo, lak a ostatní materiál Kč, mzdové náklady (včetně soc. a zdr. poj.) 6000 Kč. Nepřímými náklady na 1 stěnu jsou odpisy zařízení dílny Kč a služby dodavatelů včetně finančních služeb 500 Kč. Ziskovou přirážku si truhlář stanovuje 10% ze součtu nákladů. Kalkulace bude vypadat takto:

 Přímé náklady: spotřeba materiálu Kč mzdové náklady Kč  Nepřímé náklady: odpisy Kč služby dodavatelů 500 Kč  Náklady celkem: Kč  Marže 10 % z celkových nákladů Kč  Prodejní cena bez daně Kč DPH 21% Kč  Prodejní cena s daní Kč

 Obchodní dům s nábytkem stanoví marži 30%, pak cena pro zákazníka je:  Nákupní cena bez DPH Kč  Marže 30% Kč Prodejní cena bez daně Kč  DPH 21% Kč Prodejní cena s daní Kč

 Klínský,P.: Ekonomická a finanční gramotnost pro střední školy  www. rvp.cz 