Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Rozpočty a kalkulace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Rozpočty a kalkulace."— Transkript prezentace:

1 Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín
Rozpočty a kalkulace

2 CZ.1.07/1.5.00/34.0266 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_ZiJ_UCS_4EL_13
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_ZiJ_UCS_4EL_13 Autor Ing. Jiří Žídek Tematický celek Rozpočty a kalkulace Ročník 4. Datum tvorby Anotace Prezentace slouží jako podpora při výuce v předmětu Seminář z účetnictví. Metodický pokyn Prezentace slouží jako podpora při výuce s použitím projektoru nebo programu typu Master Eye.

3 Manažerské účetnictví
Manažerské účetnictví sleduje hospodaření uvnitř podniku podle jednotlivých vnitropodnikových útvarů a v jejich rámci podle jednotlivých výkonů. Složkami manažerského účetnictví jsou: Rozpočetnictví Kalkulace Vnitropodnikové účetnictví

4 Hospodářská střediska
Pro sledování nákladů a výkonů podniku se zpravidla rozděluje evidence podniku na jednotlivé vnitropodnikové útvary – hospodářská střediska. Hospodářské středisko je relativně samostatně hospodařící vnitropodnikový útvar, který sleduje své náklady, výnosy a hospodářský výsledek.

5 Členění nákladů a výnosů
Pro účely sestavení rozpočtů a kalkulací dělíme náklady na přímé (jednicové) – dají se přímo a přesně stanovit na jednotku výkonu nebo kalkulační jednici nepřímé (režijní) – společné náklady, které slouží zajištění výrobního programu.

6 Přímé náklady Mezi přímé náklady patří: Přímý materiál Přímé mzdy
Ostatní přímé náklady Jsou stanoveny technicko-hospodářskými normami.

7 Nepřímé (režijní) náklady
Mezi nepřímé náklady patří například: Spotřeba režijního materiálu Režijní mzdy Odpisy Opravy a udržování Cestovné

8 Rozpočty hospodářských středisek
Pro každé hospodářské středisko se sestavuje rozpočet, ve kterém se stanoví předpokládané náklady a ocení jeho výkony. Rozpočty se sestavují na konkrétní časové období, například na měsíc, čtvrtletí nebo rok.

9 Rozpočty hospodářských středisek
Přímé náklady se stanoví z technicko-hospodářských norem a plánovaného objemu výroby. Nepřímé náklady nemají přímý vztah k objemu výroby, proto je jejich výpočet obtížnější. Používají se různé ekonomicko-statistické výpočty. Výkony se rozpočtují podle plánovaného objemu výroby a vnitropodnikových cen.

10 Kalkulace Kalkulace je předběžné stanovení nebo následné zjištění nákladů a ceny na kalkulační jednici. Kalkulační jednice je výkon, který je přesně obsahově vymezen, např ks šroubů, 1 hodina práce, 1 litr mléka

11 Kalkulace Kalkulace z hlediska času dělíme na:
Předběžnou – před zahájením činnosti nebo na začátku období. Náklady jsou předpokládané. Výslednou – po provedení výkonu nebo po skončení účetního období.

12 Použité zdroje PAVEL ŠTOHL. Učebnice účetnictví 3. díl. Nakladatelství Štohl Pavel Ing. – vzdělávací středisko Znojmo. Rok vydání ISBN


Stáhnout ppt "Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Rozpočty a kalkulace."

Podobné prezentace


Reklamy Google