Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ekonomické vzdělávání I. – III. r./Kuchař - číšník

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ekonomické vzdělávání I. – III. r./Kuchař - číšník"— Transkript prezentace:

1 Ekonomické vzdělávání I. – III. r./Kuchař - číšník
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Ekonomika pro kuchaře Název vyučovací oblasti: Hospodaření podniku Ročník / obor studia: I. – III. r./Kuchař - číšník Vypracoval: Ing. Kovač Lukáš Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice (do – SŠHGS) Ověřeno : I. a II. pololetí šk. r. 2012/2013 DUM Klíčová slova:  Náklady, výnosy, hospodářský výsledek Anotace: Odborná prezentace pro podporu výkladu učitele s využitím praktického příkladu.

2 Hospodaření podniku

3 Hospodaření podniku Podnik je celek, ve kterém se některé vstupy přeměňují na výstupy. Vstupy podniku představují suroviny, materiál, práce, stroje. výstupy podniku jsou statky nebo služby. Spotřebované vstupy vyjádřené v peněžních jednotkách se nazývají náklady. Vyprodukované a prodané výstupy pro uspokojení lidských potřeb vyjádřené v penězích se nazývají výnosy. Výnosy, které se vztahují k prodaným výkonům se nazývají tržby. Podnik tedy může získávat tržby např. prodejem svých výrobků, prodejem zboží, prodejem služeb.

4 Náklady Jsou finanční ohodnocení vložených prostředků do podnikání.
Náklady představují v peněžním vyjádření spotřebu věcných prostředků a práce. Náklad je úbytek peněžních prostředků či majetku podniku.

5 Členění nákladů Podle druhů (tzv. druhové členění nákladů) Provozní
náklady vztahující se k provozní činnosti podniku (spotřeba materiálu, spotřeba energie, mzdové náklady, odpisy), finanční vztahují se k finanční činnosti podniku (placené úroky, placené pojistné, poplatky ze vedení účtu v bance), mimořádné vztahují se k mimořádné činnosti podniku a nepřinášejí žádný ekonomický efekt (manka a škody).

6 Členění nákladů Podle vztahu a závislosti na objemu výroby fixní (fn)
náklady, které nezávisí na objemu produkce a podnik je musí platit i když vyrábí nulový objem produkce. Fixní náklady jsou v krátkém období neměnné, např. nájemné, úroky z úvěrů, odpisy, mzdy administrativních a technických pracovníků, variabilní (vn) náklady, které se mění s objemem produkce, např. spotřeba materiálu, mzdy výrobních dělníků.

7 celkové náklady (CN) = fixní náklady (FN) + variabilní náklady (VN)
Členění nákladů Variabilní náklady lze dále rozdělit na: nadproporcionální (progresivní) pokud variabilní náklady rostou rychleji než objem produkce, např. přesčasová práce, proporcionální (lineární) pokud rostou stejně s objemem produkce, např. spotřeba materiálu, podproporcionální (degresivní) pokud rostou pomaleji než objem produkce, např. při hromadné výrobě. celkové náklady (CN) = fixní náklady (FN) + variabilní náklady (VN)

8 Členění nákladů Podle vztahu k finálním výkonům (tzv. kalkulační členění nákladů): přímé náklady (jednicové) dají se zjistit přímo na daný výkon (výrobek či službu), nepřímé (režijní) nedají se zjistit na daný výkon přímo, musí se stanovit na určitý výkon podle nějakého výpočtu, tedy nepřímo.

9 Snižování nákladů podniku
dodržování norem, snižováním spotřeby prostředků – úspora energie, snížení zmetkovitosti ve výrobě, zvyšování časového využití zařízení – směnný provoz, využití celé pracovní doby pro práci.

10 Tržby = množství výkonů x cena za jednotku
Výnosy výnosy podniku vyjadřují peněžní prostředky získané účelným využitím zdrojů (vstupů) za určité období realizace podniku na trhu (prodej výrobků, služeb). Hlavní složkou výnosů podniku jsou TRŽBY. Tržby = množství výkonů x cena za jednotku CV (celkové výnosy) = Tržby + ostatní výnosy

11 Členění výnosů Výnosy v podniku lze dělit podle druhů (tzv. druhové členění výnosů) na : provozní tj. tržby z prodeje výrobků a služeb, z prodeje materiálu ap., finanční přijaté úroky, tržby z prodeje cenných papírů, kurzovné zisky, přijaté úroky z vkladových účtů ap., mimořádné přebytek zásob a peněz, náhrady od pojišťovny.

12 Zvyšování výnosů zvýšením výkonů – zvýšení výroby, prodejem většího množství výrobků a služeb, zvyšováním cen výkonů – prodej zboží za vyšší cenu, zdokonalením organizace a řízení pracovních činností.

13 Příklad k procvičení: Podnik Hadino prodal 1 000 ks plyšových medvídků, cena za 1 kus je 200 Kč. Kromě toho prodal stroj za 300 000,- Kč a přebytečné zásoby materiálu ze skladu za 50 000,- Kč. Vypočítejte tržby podniku. Kolik činí celkové výnosy podniku?

14 Příklad k procvičení - řešení:
Tržby: 1 000 ks medvídků * 200 Kč = ,- Kč Ostatní výnosy: Prodej stroje – ,- Kč Prodej materiálu – ,-Kč Celkové výnosy = = ,- Kč

15 Hospodářský výsledek Rozdíl mezi výnosy a náklady tvoří výsledek hospodaření podniku. Výsledkem hospodaření podniku může být buď zisk, nebo ztráta. Pokud výnosy jsou vyšší než náklady, je výsledkem hospodaření zisk. Takto zjištěný výsledek hospodaření je tzv. hrubý výsledek hospodaření. Odečteme-li od hrubého výsledku hospodaření daň z příjmů, dostaneme výsledek hospodaření čistý (disponibilní).

16 Použitá literatura KOČÍ, Jana a Lenka ŠAMŠOVÁ. Základy ekonomiky: pro střední a vyšší hotelové školy. 1. vyd. Praha: Fortuna, 2009, 143 s. ISBN ŠVARCOVÁ, Jena. Ekonomie stručný přehled: Teorie a praxe aktuálně a v souvislostech. 1. vyd. Zlín: CEED nakladatelství, 2002, 279 s. ISBN


Stáhnout ppt "Ekonomické vzdělávání I. – III. r./Kuchař - číšník"

Podobné prezentace


Reklamy Google