Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Název: VY_62_INOVACE_1501_TVORBA CENY2 Téma: Pojem _Tvorba ceny 2 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum vytvoření: Datum ověření:

2 Anotace Prezentace je určena pro žáky 6. – 9. ročníku., vzdělávací oblast finanční gramotnost, tematický okruh Tvorba ceny. Cílem prezentace je, přivést žáky k uvědomění si, jak obchodníci tvoří ceny zboží a služeb.

3 Tvorba ceny Nákladový přístup
Při tomto způsobu tvorby ceny je cena stanovena tak, aby pokryla vynaložené náklady. Náklady jsou???? a) náklady na materiál, b) mzdové náklady, c) náklady na služby poskytované dodavateli – elektřina, opravy atd. d) opotřebení majetku – strojů, budov atd.

4 Tvorba ceny Cena se stanoví kalkulací. Při ní podnik zjistí náklady, k nim připočte dostatečnou výši zisku a za tuto cenu prodává. Kalkulace se dá provádět různými způsoby, ale princip je vždy stejný: cena = náklady + zisk

5 Tvorba ceny K prodejní ceně se často připočítává daň z přidané hodnoty (DPH), která má u nás dvě sazby: Snížená 15 % – používá se pro potraviny, knihy, dopravu, nealkoholické nápoje, vodné, stočné Základní 21 % – používá se pro většinu výrobků a služeb. Od DPH osvobozeny – finanční činnosti, pošta, vzdělávání, zdravotnictví apod.

6 Tvorba ceny náklady celkem 23 000 Kč
Příklad: Truhlář Nový vyrábí na zakázku nábytek. Dřevo, lak a ostatní materiál činí Kč, odpisy zařízení dílny na 1 stěnu Kč, mzdové náklady Kč, ostatní náklady na služby dodavatelů včetně finančních služeb odhaduje na 500 Kč. Ziskovou přirážku si stanovuje 10 % ze součtu nákladů. Kalkulace bude vypadat : spotřeba materiálu Kč odpisy Kč mzdové náklady Kč služby dodavatelů Kč náklady celkem Kč

7 Tvorba ceny prodejní cena 25 300 Kč zisk 2 300 Kč
K prodejní ceně se připočítává daň z přidané hodnoty (DPH). V roce 2013, jsme si řekli, že základní sazba je 21 %. prodejní cena bez daně Kč /25 300:100=253x21=5313/ DPH 21 % Kč prodejní cena s daní tedy je Kč Truhlář tedy dostane Kč. Konečná podoba kalkulace tedy je: cena = náklady + zisk + DPH.

8 Citace: STRECKOVÁ, Yvonne – MALÝ, Ivan a kol
Citace: STRECKOVÁ, Yvonne – MALÝ, Ivan a kol. Veřejná ekonomie pro školu i praxi. Praha : Computer Press, ISBN Petr Klínský, Danuše Chromá, Svatava Tesařová, Michal Janák – Finanční gramotnost obsah a příklady z praxe škol. Praha: Národní ústav odborného vzdělávání, ISBN 978‑80‑87063‑13‑2


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová"

Podobné prezentace


Reklamy Google