Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0521 – Investice do vzdělání nesou.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0521 – Investice do vzdělání nesou."— Transkript prezentace:

1 Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší úrok Autor: Ing. Kamila Pecková Tematická sada: Finanční matematika Téma: Cena Číslo materiálu: VY_42_INOVACE_05_31_PEKA

2 Anotace: Prezentace je určena k doplněný výkladu tematického celku Marketing a prodej. Obsahuje principy stanovení ceny při zavádění nových výrobků do prodeje a metody výpočtu ceny. Lze ji využít k doplnění cenové problematiky, ale také jako motivace pro studenty k samostatnému výpočtu ceny.

3 Cena Je definována jako hodnota zboží vyjádřená v penězích. Existují různé způsoby stanovení cen, všechny mají své výhody i nevýhody. Kombinováním lze nevýhody eliminovat.

4 Metody stanovení ceny Nákladová metoda Porovnáním s konkurencí
3. Podle hodnoty vnímané zákazníkem 4. Orientace na poptávku

5 Nákladová metoda Vychází z kalkulace nákladů, ty jsou nejdůležitější složkou ceny.

6 Cenová kalkulace

7 Příklad Compa, s. r. o., vyrábí tenká pouzdra na notebooky. Rozpočet výrobní režie na pouzdra je Kč, správní režie Kč, odbytové náklady Kč. Spotřeba materiálu činí 70 Kč/ks, přímé mzdy 130 Kč/ks, ostatní přímé náklady 50 Kč/ks, firma plánuje vyrobit pouzder.

8 Cena jednoho pouzdra bez DPH činí 459 Kč
Cena jednoho pouzdra bez DPH činí 459 Kč. Sestavte předběžnou kalkulaci a zjistěte výši zisku na 1 pouzdro.

9 Řešení:

10 DPH Spočítejte, za kolik se bude prodávat pouzdro v maloobchodní síti – připočtěte DPH (základní sazba). Řešení: Základní sazba DPH je 21 %: 459 * 1,21 = 555,39 Kč Odpověď: Zákazník zaplatí za pouzdro 555 Kč.

11 Zdroje: URL: < [cit ]. URL: < [cit ]. KLÍNSKÝ, Petr – MÜNCH, Otto – CHROMÁ, Danuše. Ekonomika: ekonomická a finanční gramotnost pro střední školy. 2., upravené vydání. Praha: EDUKO nakladatelství, s. r. o., 2010, s. ISBN BELLOVÁ, Jana – BOHANESOVÁ, Eva – ZLÁMAL, Jaroslav. Ekonomie nejen k maturitě: ekonomické výpočty a projekty. 1. vydání. Kralice na Hané: Computer Media, s. r. o., s. ISBN


Stáhnout ppt "Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0521 – Investice do vzdělání nesou."

Podobné prezentace


Reklamy Google