21. října A.D. 2006P. Mgr. Martin Šmíd1 Formace trvalých jáhnů Diecéze ostravsko opavská Zpracováno podle dokumentu: ZÁKLADNÍ NORMY PRO FORMACI STÁLÝCH.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Skupinky Každý je vítán. Proč? skupinky BIBLICKÉ DŮVODY: -Boží Trojice (Mt 3:17, J 8:29, Mt 12:31) -Skupinky po domech v první církvi (Sk 2:46, SOCIOLOGICKÉ.
Advertisements

DUVHOVNÍ PÉČE V NEMOCNICI
Autor: Pavel Černý Cíle ERC v ČR Možnosti spolupráce ekumenického hnutí v ČR.
Týden modliteb za duchovní povolání, od 8.do 15.května 2011, ukončen 48. světovým dnem modliteb za povolání o 4. neděli velikonoční – neděli Dobrého pastýře.
 Adventní probuzení v první polovině 19. století v USA  Již v roce 1844 existují skupiny křesťanů z různých církví, které spojovala hluboká.
Křesťanská iniciace pokřtěných dětí s odkazem na aktuálnost dekretu Quam singulari.
ADVENT 2012 Bůh přichází ke mně – já přicházím k Bohu
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Zamilovaná církev - aneb láska, která nepomíjí Vyškov, , Viktor Baláž.
Slovo života Říjen 2009.
 pomocná ruka vašeho sboru! Společně dokážeme více!
Poslání, principy a metoda skautingu
V čase církve Vyrobilo centrum pro katechezi v Olomouci 2013.
Zdeněk a Katka Uhlíkovi
NELZE CHÁPAT CÍRKEV BEZ JEJÍHO MATEŘSTVÍ Promluva Svatého Otce Františka na 19. zasedání Světové únie generálních představených ženských řeholí
…základy pastorace Jirka Pospíšil, EBED,
Úvod.
Jaký smysl má takové setkání? - upevnit vztah s Bohem - nalézt inspiraci pro další dynamiku tohoto vztahu - týdenní program je zaměřen na rozvoj osobnosti.
Svatí jako duchovní vůdcové modlitby Centrum pro katechezi Olomouc, 2013.
Přijď Duchu svatý.
Univerzitní křesťanské hnutí Představení Univerzitní křesťanské hnutí UKH je součástí IFES (International Fellowship of Evangelical Students)– Mezinárodního.
PROROCI Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
z pohledu pedagogiky a katechetiky
Povolání Leviho (Lk 5,27-32) 5:27 Pak vyšel a spatřil celníka jménem Levi, jak sedí v celnici, a řekl mu: Pojď za mnou." 28 Levi nechal všechno, vstal.
Salesiáni spolupracovníci ASC
Autor: Jitka Krausová, ERCValné shromáždění ERC v ČR, 21. října 2005 Ekumenická rada církví v ČR.
Pastorace mládeže v katolické církvi
Kurzy Alfa – stručné představení
Doprovázení nemocných a jejich příbuzných P. Mgr. Václav Tomiczek Čeladná Mezinárodní konference hospicové a paliativní péče Ostrava, 26. listopadu 2009.
Vítej na ministrantské schůzce
naslouchání Bohu.  Je naslouchání Bohu. Ježíš často také při své modlitbě mlčí naslouchá Otci. – naslouchá Otci.
Místo modlitby Centrum pro katechezi Olomouc 2013.
Centrum pro katechezi, Olomouc 2014 JEŽÍŠOVA VELEKNĚŽSKÁ MODLITBA II.
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Mezinárodní Ekumenická Fraternita „Mistře, na tvé slovo spustíme sítě.“ (Lk 5,5)
Malá křesťanská společenství PĚT ETAP RŮSTU CÍRKVE.
Služebníci modlitby Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
Tisková konference k NTM , Ing. Jiří Musil.
Setkání manželek trvalých jáhnů Ostrava 23. ledna 2010 P. Mgr. Martin Šmíd
Vyrobilo centrum pro katechezi v Olomouci Vše je snadné, když Bohu uvěříme a když mu řekneme: „Zde jsem, Pane.“ Vyrobilo centrum pro katechezi v.
Centrum pro katechezi v Olomouci 2014 Liturgie a společenství.
Centrum pro katechezi v Olomouci o období hlubokého duchovního života; o liturgie součástí života křesťana; o důraz na osobní vztah k Bohu individualismus.
Iniciativa kurzů Alfa podzim 2013 Týden modliteb za kurzy Alfa 15. – 22. září 2013.
Motivace křesťanského jednání
Vliv rodiny na víru a život. 2. Timoteovi 1,5 Připomínám si tvou upřímnou víru, kterou měla už tvá babička Lóis a tvá matka Euniké, a kterou máš, jak.
Duchovní je obecné označení osoby, která je prostředníkem mezi věřícími a Bohem (což ovšem neznamená, že kontakt s Bohem nemohou věřící navázat přímo,
Žalmy Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci 2013.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Bohoslužba oběti Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Chléb a víno – Tělo a Krev Kristova – reálný duchovní.
Pastorace rodiny, dětí a mládeže
Týden plný zážitků, her, srandy, kamarádů, modliteb, mší… Zakončeme prázdniny společně! Od 12 do 18 let
Skutky apoštolské. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův osobní lékař - spolupracovník na díle evangelia - očitý svědek některých událostí - 3 x v Písmu.
Centrum pro katechezi v Olomouci 2014 Foto:morguefile.com.
Příprava k přijetí svátosti biřmování
Poskytování klinické pastorační péče ve Fakultní nemocnici Olomouc Marta Hošťálková.
Kodex Charity Česká republika. Charita Charita a její místo.
Žít život sloužící Životu.  „Vidět“: Vnímat a porozumět situaci  „Soudit“: Reflektovat ve světle evangelia  „Jednat“: Navrhovat další praktické kroky.
Srdečně vás vítáme Kdo jsme a co nabízíme? Jsme křesťanský sbor církve adventistů sedmého dne v Karlových Varech Chceme naplnit potřeby lidí žijících v.
Jsem katolík. Jak a čím se liším od ostatních?
FUNDAMENTÁLNÍ TEOLOGIE
Máš dost síly plavat proti proudu?
VY_32_INOVACE_54 KŘESŤANSTVÍ. VY_32_INOVACE_54 KŘESŤANSTVÍ.
FUNDAMENTÁLNÍ TEOLOGIE
Křesťanství – pojmy, VY_32_INOVACE_
Karmelitánský Řád.
... hojně se syťte Božím slovem (z poselství Benedikta XVI. k SDM)
Masarova 11, Brno - Líšeň. Masarova 11, Brno - Líšeň.
TÉMA: Církev mluví srozumitelně a je misijně otevřená
Benediktbeuern Hochschule
TÉMA: ŽIVÝ SBOR ► Klíčový význam sboru jako místního společenství křesťanů v protestantském pojetí ► Základní úkol / poslání / funkce sboru (volně podle.
Jak se dívat na mystiku? KSV/RM Ruští mystikové Pavel Ambros
Transkript prezentace:

21. října A.D. 2006P. Mgr. Martin Šmíd1 Formace trvalých jáhnů Diecéze ostravsko opavská Zpracováno podle dokumentu: ZÁKLADNÍ NORMY PRO FORMACI STÁLÝCH JÁHNŮ V ČESKÉ REPUBLICE

21. října A.D. 2006P. Mgr. Martin Šmíd2 Různé aspekty formace Lidská formace Duchovní formace Intelektuální formace Pastorační formace

21. října A.D. 2006P. Mgr. Martin Šmíd3 Lidská formace Utvářet osobnost jáhna tak, aby mohl naplnit poslání služebníka, který představuje sloužícího Krista. Pomáhá i vlastní rodina Společné setkávání

21. října A.D. 2006P. Mgr. Martin Šmíd4 Duchovní formace Prohloubení a rozvíjení osobního vztahu k Ježíši Kristu Pravidelná setkání a rozhovory s duchovním vůdcem a účast na exerciciích Je třeba dbát o to, aby manželky aspirantů a kandidátů stále více chápaly povolání svých manželů.

21. října A.D. 2006P. Mgr. Martin Šmíd5 Intelektuální formace Teologické studium Další sebevzdělávání

21. října A.D. 2006P. Mgr. Martin Šmíd6 Pastorační formace Teoreticky na fakultě a na setkáních Prakticky (charita, společenství, svědectví o Bohu, kerygma, liturgie …)

21. října A.D. 2006P. Mgr. Martin Šmíd7 Doporučená témata formace O modlitbě obecně Úvod do rozjímání Denní modlitba církve Křesťanská rodina, rodina jáhna … Slovo Boží v životě církve Práce s Písmem ve skupině a ve společenství

21. října A.D. 2006P. Mgr. Martin Šmíd8 Doporučená témata formace Úvod do hlásání víry, homiletika Liturgická služba (podstata, účel, řeč …) Liturgická služba (vedení bohoslužby sl.) Učitelská služba jáhna Komunikace, pastorační rozhovor Spolupráce při přípravě k přijetí svátostí

21. října A.D. 2006P. Mgr. Martin Šmíd9 Doporučená témata formace Příprava na svátost manželství - řešení krizí Úvod do sociální pomoci Pastorační láska (chudí, nemocní a lidé na okraji) Sociální sféra státu Farní kancelář v praxi Seznámení s řeholemi, hnutími a komunitami v diecézi

21. října A.D. 2006P. Mgr. Martin Šmíd10 Formace trvalých jáhnů Diecéze ostravsko opavská Zpracováno podle dokumentu: ZÁKLADNÍ NORMY PRO FORMACI STÁLÝCH JÁHNŮ V ČESKÉ REPUBLICE