Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DUVHOVNÍ PÉČE V NEMOCNICI

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DUVHOVNÍ PÉČE V NEMOCNICI"— Transkript prezentace:

1 DUVHOVNÍ PÉČE V NEMOCNICI
IKDYŽ SLEPÝ NEVIDÍ SLUNCE, NEZNAMENÁ TO, ŽE NESVÍTÍ.

2 Nemocný člověk: trvalá zátěž nemoci, bolesti,
omezení možností osobních, sociálních, klade otázky sobě i okolí, zpochybněné vnitřní jistoty, zaplněný horizont vnímání

3 Dnešní problém: a téměř nic nevíme, co se děje v nitru člověka….
Víme, co se děje v organizmu nemocného, hledáme příčiny dysfunkcí, kontrolujeme měřitelné hodnoty a téměř nic nevíme, co se děje v nitru člověka….

4 Nemocný potřebuje: V nové situaci se zorientovat.
Přijmout současný zdravotní stav. Vstoupit do nové životní role. Uvést do souvislostí dosavadní život s novou situací. Vyrovnat se strachem o sebe, o bližní, o budoucnost.

5 Dále potřebuje: Najít nové jistoty.
Překonat rozpadnutí života a integrovat nynější stav do celku života. Přijmout a vstoupit do nové životní role. Nebýt v tom sám, i když je sám.

6 Nitro nemocného nám říká:
Biologický stav není všechno co bolí. Má psychika je sice zkoušena, ale nepřestávám být člověkem, osobou se svojí hloubkou a svojí důstojností. Mé sociální vztahy nejsou jen ekonomické a společenské zájmy.

7 Nitro nemocného touží:
Po opravdové lásce. Ochotě a ohleduplnosti. Obohacování svého vnitřního světa. Naplňování svého smyslu života.

8 Oblasti života člověka:
Biologická Sociální Psychická Spirituální – duchovní Výslovně náboženská

9 Duchovní (spirituální) hodnoty:
Obtížně sdělitelné a druhému nepřístupné. Tendence přesahovat vše, co lidský život obsahuje. Obecná duchovní hodnota je skutečná láska vycházející ze sebe sama a nezištně se dávající.

10 DUCHOVNÍ PÉČE Pastorační péčí o nemocné a trpící v širším slova smyslu rozumíme takové jednání s člověkem, ve kterém ho respektujeme v jeho jedinečnosti, přistupujeme k němu z pozice věřících křesťanů, doprovázíme ho v jeho nemoci, utrpení či umírání a pomáháme mu k lidsky důstojnému zvládnutí jeho životní situace, včetně smrti, a to na jeho dostupné úrovni víry doc. Aleš Opatrný Th.D.

11 Duchovní rozměr péče o nemocného spočívá:
Jednání s člověkem je prvotní kontakt s nemocným s cílem pomoci mu zvládnout svou situaci. Respektování jedinečnosti člověka, jeho plnoprávnosti a zodpovědnosti, kdy oba si mají co nabídnout. Doprovázení v nemoci s povinností pomáhajícího a respektování doprovázeného.

12 Pomoc lidsky důstojně zvládnout situaci, často i dlouhý vnitřní boj, který musí společně vybojovat, při respektování celé životní situace nemocného. Pomoc na stupni víry, který je nemocnému dostupný.

13 Praktické zkušenosti:
NMB v Letovicích má 120 pacientů 16 pacientů požaduje náboženské úkony, 10 pacientů má zájem o pravidelný rozhovor, ¼ pacientů podle zdravotního stavu hovoří o svých potřebách, většina se touto problematikou nezabývá.

14 Náboženské úkony

15

16

17 Duchovní pohovory s pacienty

18

19 Duchovní péče o zaměstnance

20 Rozhovory s ošetřujícími

21

22 Příprava nemocniční kaple na bohoslužby

23 Zajištění účasti nemocných s pomocí dobrovolníků na bohoslužbách

24

25 Bohoslužby v nemocniční kapli

26

27

28

29

30 Na začátku jsem použil malý citát : „ I když slepý nevidí slunce, neznamená to, že nesvítí.“ Přeji Vám, aby každému z Vás při Vaší službě u nemocných zněla slova jedné písně: „ Slunce ať svítí, kde jsi ty…“

31

32 Děkuji vám za pozornost.


Stáhnout ppt "DUVHOVNÍ PÉČE V NEMOCNICI"

Podobné prezentace


Reklamy Google