Tisková konference 27.8. 2009 Čerpání financí z fondů EU 2004-2006, 2007-2013 Kroky k zrychlení čerpání peněz z EU Povodně 2009 – aktuality Cestovní ruch.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Integrovaný plán rozvoje města Český Těšín „Revitalizace významně postižené městské části SVIBICE“ DOBRÝ DEN!
Advertisements

MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Česká republika není čistým plátcem do fondů EU MMR ČR Seznámení se stavem čerpání za období.
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Nástroje na podporu bydlení v ČR Ekonomika bydlení a technické infrastruktury.
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
Podpora mikroregionů v Královéhradeckém kraji Ing. Pavlína Trpkošová Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu.
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
Českomoravská záruční a rozvojová banka a evropské peníze.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
Samospráva venkovských obcí v komplexu veřejné správy.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013 Dřevohostice
Dobré jméno České republiky jako zajímavé turistické destinace nemůžeme tvořit jinak než-li společně.
Monitorovací výbor Rámce podpory Společenství RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce.
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA STRAKONICE (= IPRM)
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
FINANCOVÁNÍ DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY: Jaký je aktuální stav a perspektiva dalších let? , Praha Pavel ŠVAGR.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů 1 OPERAČNÍ PROGRAM ROZVOJ LIDSKÝCH ZDROJŮ MPSV - Odbor řízení pomoci z ESF Konference k ESF – Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Role měst a obcí v kohezní politice 23. června 2011 Ing. Dan Jiránek Předseda Svaz měst a obcí ČR.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI Jan Král Výroční konference Regionálního operačního programu Severozápad ROP.
Moravskoslezský kraj: Tradice, rozvoj, kvalita
Informace o dotačních titulech Olomouckého kraje.
JJ Mois Année IX. Celostátní finanční konference “Finance pro města a obce z evropských fondů v letech “ IX. Celostátní finanční konference.
2. setkání pracovníků ORP v oblasti regionálního rozvoje v Královéhradeckém kraji se zástupci Královéhradeckého kraje a CEP 2. BLOK Centrum evropského.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
1 Dotační řízení 2015 Středočeské fondy. 2 1.Základní informace pro žadatele 2.Struktura dotačních titulů Tematické zadání Rozpočty Středočeských.
Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka „Stav financování vodohospodářských.
Vodohospodářská zařízení Šumperk, a.s.
Volnočasové projekty a EU financování
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Země živitelka 2009 Seminář Podpora rozvoje venkova v ČR Ministerstvo pro místní rozvoj ČR
Sociální bydlení z pohledu investiční podpory
RPS/CSF Technická pomoc RPS Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Povodně a finanční pomoc Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Tisková konference
Veřejné projednávání PÚR ČR září  Byl zpracován na základě § 32 zákona č.183/2006 Sb. V souladu s tímto ustanovením: ◦ stanoví republikové.
Ministerstvo pro místní rozvoj Představení hlavních priorit květen – říjen 2009 Tisková konference
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Země živitelka 2009 Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Tisková konference
ROP: FINANCE PRO VÁŠ INVESTIČNÍ ZÁMĚR Výroční konference Regionálního operačního programu Střední Morava Zlín, 8. září 2009.
Monitorovací systém Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Tisková konference
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech Ing. Zdeněk Vašák RP MMR NUTS.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Vodní hospodářství (2014–2016) Aleš Kendík náměstek pro řízení sekce vodního hospodářství
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
VYHLÁŠENÍ 1. VÝZVY POPRVÉ V ČESKÉ REPUBLICE Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013 Tisková konference – Zlín
Státní fond dopravní infrastruktury Objemy finančních prostředků pro budování infrastruktury v ČR, Ing. Kristýna Kastlová, Ph.D. referent specialista.
Regionální operační program NUTS II Severovýchod Informační seminář pro Seminář Greenway Jizera , Mladá Boleslav.
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
Podpora obcí s rozšířenou působností z ROP Střední Morava v programovém období Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
Podpora podnikání v ČR Konference „Evropská unie a český export“
Národní dotační programy
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Transkript prezentace:

Tisková konference Čerpání financí z fondů EU , Kroky k zrychlení čerpání peněz z EU Povodně 2009 – aktuality Cestovní ruch – legislativní změny Smart Administration

Aktuální témata MMR Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Tisková konference

Čerpání financí z fondů EU

Programové období OBJEM FINANCÍ PRO ČERPÁNÍ: 1, 67 miliard eur (42,7 miliard Kč) Vyčerpáno: 98,1 % Předpoklad pro vyčerpání: 99,6% Vyčerpané finance: 1,64 miliard eur – 41,9 miliard korun Realizované projekty z peněz EU: nových pracovních míst - 30 rekonstruovaných čističek odpadních vod domácností nově napojeno na kanalizace a čističky odpadních vod km nových a opravených silnic - 45 km nových a opravených železnic malých a středních podnikatelů získalo podporu v cestovním ruchu

Programové období OBJEM FINANCÍ PRO ČERPÁNÍ: 26,69 miliard eur (682 miliard Kč) Počet podaných projektů: Hodnota: 525,3 miliardy korun Počet schválených projektů: Hodnota: 138,9 miliardy korun Proplacené prostředky: 23,6 miliardy korun Alokace: 153 % pro rok 2007 (N+3) Stoupající proplácení: červen-červenec 09 nárůst o 3,7 miliardy korun tedy o 18,4 % Podíl vyřazených projektů průměrně v operačních programech: 29,2 %

Zrychlení čerpání Studie dopadů finanční krize na implementaci operačních programů Zrychlení procesu čerpání finančních prostředků pro nejvíce ohrožené cílové skupiny příjemců (menší podniky a malé obce) Rychlé, účinné a efektivní použití finančních nástrojů k zajištění likvidity příjemcům během projektu formou krátkodobých úvěrů a záruk Systematická metodická podpora projektů z centrální úrovně i na úrovních jednotlivých OP Směrování podpory do infrastrukturních projektů a do projektů dlouhodobě konkurenceschopných s vysokou přidanou hodnotou Zavedení pravidelných setkání na MMR se zástupci předsedů regionálních rad a náměstků ministerstev

Důležité schválené materiály MMR

Monitorovací systém Sestavení akčního plánu k řešení problémů monitorovacího systému Získán Audit shody Ministerstva financí Evropská komise potvrdila 100% funkčnost monitorovacího systému a schválila průběžné financovaní projektů Evropská komise schválila již 13 z 18 operačních programů

Schválení PÚR ČR 2008 Celostátní nástroj územního plánování Koordinuje územně plánovací činnost krajů a obcí a resortní koncepce Stanovuje republikové priority územního plánování pro zajištění udržitelného rozvoje území Řeší: - negativní důsledky suburbanizace - fragmentaci krajiny dopravními stavbami - využití opuštěných areálů a ploch (brownfields) - zahrnuje problematiku preventivní ochrany území a obyvatelstva před povodněmi Vymezuje: - rozvojové oblasti a osy - specifické oblasti, koridory a plochy dopravní a technické infrastruktury (mj. nové podzemní zásobníky plynu a nové vedení plynovodů, vypuštění výčtu konkrétních lokalit pro úložiště jaderného odpadu) Implementuje dokumenty v rámci Evropské unie, jako jsou Územní agenda EU a Lipská charta o udržitelných evropských městech

Povodně 2009 pomoc ve výši 4,5 miliardy korun Schválená pomoc ve výši 3,6 miliardy korun milionů na podporu v oblasti bydlení SFRB – vyčlenění dalších 420 milionů na zvýhodněné úvěry Celková výše financí na povodňové škody z MMR – 4,5 miliardy korun Některé z programů: - Obnova krajského a veřejného majetku - Povodňové domky (dotace pro obce až 1 milion korun) - Příspěvek pro ty, jejichž dům byl kvůli povodni zdemolován korun - Zvýhodněné úvěry – pro novou výstavbu až korun - Dotace pro vyplavenou domácnost korun

Povodně 2009 – aktuality korun proplaceno 427 domácnostem (12,8 milionu korun) Obnova krajského a veřejného majetku přijaty 2 žádosti - Mikulov (Olomoucký kraj) – 13 milionů korun - Ratibořice – 6 milionů korun Povodňové domky – předpoklad 30 žádostí (Kunín, Jeseník nad Odrou, Životice – MS kraj) 19 demoličních výměrů – úhrada nákladů ve výši 3,6 milionů Kč Info o možnostech čerpání dotací

Cestovní ruch: legislativní změny Seminář v poslanecké sněmovně o legislativních změnách pro CR (2.9.09) 7 priorit pro podporu a kvalitní rozvoj cest. ruchu v ČR - snížení sazby DPH pro služby cestovního ruchu - průvodcovská činnost - neoprávněné podnikání - vízová politika - vyjmutí turistických vozidel (souprav) nad 3,5 tuny z příslušné poplatkové skupiny dálničních známek - sociální cestovní ruch – Cestovní ruch pro všechny - zřízení Podvýboru PSP pro cestovní ruch Národní program podpory rozvoje cestovního ruchu – znovuzavedení

Podpora výstavby sociálního nájemního bydlení Nově může čerpat dotaci jakákoliv fyzická či právnická osoba (předtím pouze pro města a obce) Individuální dotace na každý byt (možnost vyčlenění jen určitého počtu bytů z plánované výstavby a na ně čerpat dotaci) Dotace až Kč na výstavbu nového bytu Dotace až Kč na rekonstrukci či nástavbu bytu Řešení tíživé životní situace pro: - sociálně slabším domácnostem - lidem se sníženou soběstačností - seniorům nad 75 let Závazek – byty musí v období 15 let fungovat minimálně 10 let jako sociální bydlení

Úprava programu Panel Přijata změna nařízení vlády č. 118/2009 Sb.- diferenciace výše státní podpory a rozšíření programu PANEL na nepanelové bytové domy Schválení - umožnilo vyjmout sporný bod: „doporučené“ hodnoty průměrného součinitele prostupu tepla Uem (kvůli tomu poklesl počet žádostí o dotace z programu PANEL o 40% !!) nyní - napraveno na původní: „požadované“ hodnoty součinitele Uem nyní – splnění požadavků pro čerpání z programu PANEL je dostupnější

Priority MMR pro dalšího období

Efektivní čerpání z fondů EU opatření proti krizi Zrychlení procesu čerpání finančních prostředků pro nejvíce ohrožené cílové skupiny příjemců (menší podniky a malé obce) Rychlé, účinné a efektivní použití finančních nástrojů k zajištění likvidity příjemcům během projektu formou krátkodobých úvěrů a záruk Systematická zesílená metodická podpora projektů z centrální úrovně i na úrovních jednotlivých OP Směrování podpory do infrastrukturních projektů a do projektů dlouhodobě konkurenceschopných s vysokou přidanou hodnotou

Smart Administration NIPEZ - projekt národní infrastruktury pro elektronické zadávání veřejných zakázek v ČR v gesci MMR -zvýšení transparentnosti a efektivity veřejného investování za pomoci evropských fondů -předpokládaná úspora až 30 miliard korun ročně Smart Administration projektů za více než 100 miliard korun Nutná revize projektů a jejich účelnosti (MMR+MV)

Podpora výstavby sociálního nájemního bydlení Cestovní ruch – legislativní změny, 7 hlavních priorit

Děkuji za pozornost!