Společný regionální operační program (SROP) GRANTOVÁ SCHÉMATA KARLOVARSKÉHO KRAJE určená pro malé a střední podnikatele.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Integrovaný plán rozvoje města Český Těšín „Revitalizace významně postižené městské části SVIBICE“ DOBRÝ DEN!
Advertisements

PF02-14 Podprogram na podporu obnovy venkova pro rok 2014
Ing. Karel Havlíček – ředitel odboru příspěvkových programů
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Občanské vybavení a služby Program rozvoje venkova ČR OSA III.
Program EKO – ENERGIE Výzva III Ing. Andrea Dostálová Datum: Přednášející:
GRANTOVÁ SCHÉMATA OLOMOUCKÉHO KRAJE VÝZVA 02. GS v rámci Společného regionálního operačního programu Grantové schéma na podporu drobného podnikání ve.
Povinné přílohy žádosti pro 3. výzvu k předkládání projektů v JPD 2 Ing. Kateřina Vágnerová Magistrát hl. m. Prahy Odbor zahraničních vztahů a fondů EU.
MONITOROVACÍ ZPRÁVY v OP VK Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, 20. a 21. dubna 2009.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Věda v Olomouci III. Agentura CzechInvest Lenka Gondová Olomouc
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Společný regionální operační program (SROP) GRANTOVÁ SCHÉMATA KARLOVARSKÉHO KRAJE Aktuální stav průběhu 1. kola výzvy.
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
„Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech“
Program INOVACE Projekty na ochranu práv průmyslového vlastnictví
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
Zdeňka Kasalová Podpora cestovního ruchu ze strany Kraje Vysočina Zdeňka Kasalová Krajský úřad Kraje Vysočina odbor kultury, památkové péče a cestovního.
PODPORA SLUŽEB CESTOVNÍHO RUCHU PRO VEŘEJNÝ SEKTOR grantové schéma Libereckého kraje v rámci Společného regionálního operačního programu Priorita: 4. Rozvoj.
„Dotační možnosti z OPPI“ 1. Operační program Podnikání a Inovace 2007 – 2013 aktuální výzvy – Školicí střediska, Marketing 2.
Půjčky NNO v rámci grantového schématu „Podpora sociální integrace v Olomouckém kraji“ při SROP.
Revolvingový fond MŽP Granty na podporu UR Manuál pracovních postupů Obsahuje veškeré informace pro žadatele od doby vyhlášení výzvy a následného předložení.
Pro MAS projekty (období 2007 – 2013) Státní zemědělský intervenční fond, Ministerstvo zemědělství.
Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko Základní informace ADMINISTRACE PROJEKTOVÝCH LISTŮ Ing.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
EKO-ENERGIE Operační program Podnikání a inovace Ing. Tomáš Severa Regionální projektový manažer České Budějovice
Grantové schéma Plzeňského kraje na podporu podnikání Odbor fondů a programů EU Oddělení grantových schémat.
3. VÝZVA MAS LUHAČOVSKÉ ZÁLESÍ. Fiche 2: Rozvoj drobného a malého podnikání Hlavní opatření III.1.2. – Podpora a zakládání podniků a jejich rozvoje Cíl.
GRANTOVÁ SCHÉMATA SROP KARLOVARSKÉHO KRAJE 2. kolo výzvy Seminář
Krajský úřad Plzeňského kraje, Odbor fondů a programů EU Oddělení grantových schémat Grantové schéma Plzeňského kraje Program pro podporu drobných podniků.
Investiční projekty. Vymezení žadatele-příjemce podpory Podnikatelské subjekty Podnikatelské subjekty  právnické osoby se sídlem nebo působností ve schváleném.
Odbor dopravy a silničního hospodářství Krajského úřadu kraje Vysočina Pro rok 2008 vypsal ODSH dva dotační tituly: Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina.
Praktický postup přípravy projektů Internetizace knihoven na krajích Michal Šperling Euredis, a. s. Dne:
Jednotný programový dokument pro Cíl 2 regionu soudržnosti Praha na období 2004 – 2006 Povinné přílohy žádosti Ing. Kateřina Vágnerová Magistrát hl. m.
ÚSPĚŠNÉ PROJEKTY realizované v Grantovém schématu Podpora místní infrastruktury pro cestovní ruch v Moravskoslezském kraji vedené ve Společném regionálním.
1 Povinné přílohy přikládané k žádosti 1.Čestné prohlášení o bezdlužnosti 1.Čestné prohlášení o bezdlužnosti 2. Rozpočet akce 2. Rozpočet akce 3. Podklady.
Povinné přílohy žádosti pro 5. výzvu k předkládání projektů v JPD 2 Ing. Johana Chalupová Magistrát hl. m. Prahy Odbor zahraničních vztahů a fondů EU.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech Ing. Zdeněk Vašák RP MMR NUTS.
Představení projektu Rozvoj strojnické výroby - KOVO UNI s.r.o.
Společný regionální operační program PRIORITA 4 Cestovní ruch Opatření 4.1 Rozvoj služeb pro cestovní ruch Podopatření Podpora regionálních a místních.
Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004 – 2006 ŽÁDOST O PODPORU Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Povinné přílohy žádosti pro 4. výzvu k předkládání projektů v JPD 2 Mgr. Jakub Benda Magistrát hl. m. Prahy Odbor zahraničních vztahů a fondů EU Oddělení.
1 INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA Děčín – Staré Město Připravte se na výzvu!
Opatření 2.2. Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
Aktuální stav příprav na realizaci SROP – Opatření 2.2 Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán Společného regionálního operačního programu 20. května.
Program semináře: 1)Úvod, obecné informace o JPD 2 a výzvách (Mgr. Jakub Benda) 2)Změny ve 4. Výzvě (Mgr. Jakub Benda) 3)Informace o Prioritě 1 (Ing. Johana.
 ELEKTRONICKÁ ŽÁDOST ELZA Speciální verze pro 2. kolo výzvy → ke stažení na webových stránkách Plzeňského kraje.
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4.patro Ing. Tomáš Jeřábek.
ÚSPĚŠNÉ PROJEKTY realizované v Grantovém schématu Podpora místní infrastruktury pro cestovní ruch v Moravskoslezském kraji vedené ve Společném regionálním.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Regionální operační program NUTS II Severovýchod Informační seminář pro Seminář Greenway Jizera , Mladá Boleslav.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
■■ ■■ Zlínský kraj Program RP18-17 na úpravu lyžařských běžeckých tras ve Zlínském kraji Katarína KOŇAŘÍKOVÁ Odbor strategického rozvoje kraje.
Seminář pro žadatele k Výzvě IROP (2017) – Bezpečnost dopravy a cyklostezky v regionu MAS Moravská cesta 21. Března 2017, Příkazy.
Národní program podpory cestovního ruchu 2017
RSK, KÚ Ústeckého kraje.
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2015
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Seminář pro žadatele SOCIÁLNÍ BYDLENÍ
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Regenerace sídlišť Regenerace sídlišť Úprava veřejných prostranství
Výzva č. 3 MAS Nad Prahou – IROP – Místa setkávání a řešení krizí
Transkript prezentace:

Společný regionální operační program (SROP) GRANTOVÁ SCHÉMATA KARLOVARSKÉHO KRAJE určená pro malé a střední podnikatele

Grantová schémata Karlovarského kraje pro MSP Opatření 1.1 SROP: Podpora podnikání ve vybraných regionech Program na podporu malého a středního podnikání v hospodářsky slabých a strukturálně postižených regionech Karlovarského kraje pro období Program na podporu drobného podnikání v hospodářsky slabých a strukturálně postižených regionech Karlovarského kraje pro období Podopatření SROP: Podpora regionálních a místních služeb cestovního ruchu Podpora místních a regionálních služeb cestovního ruchu v Karlovarském kraji pro malé a střední podnikatele Podpopatření SROP: Podpora regionální a místní infrastruktury cestovního ruchu Podpora regionální a místní infrastruktury cestovního ruchu v Karlovarském kraji pro malé a střední podnikatele

Průběh 1. kola výzvy VÝZVA K PŘEDKLÁDÁNÍ AKCÍ V RÁMCI GRANTOVÝCH SCHÉMAT: Předloženo 40 žádostí Opatření 1.1 SROP Program na podporu malého a středního podnikání Smlouva uzavřena s 9 konečnými uživateli v celkové výši grantu Kč Program na podporu drobného podnikání Smlouva uzavřena se 4 konečnými uživateli v celkové výši grantu Kč Podopatření SROP Podpora místních a regionálních služeb cestovního ruchu v Karlovarském kraji pro malé a střední podnikatele Smlouva neuzavřena s žádným konečným uživatelem Podpopatření SROP Podpora regionální a místní infrastruktury cestovního ruchu v Karlovarském kraji pro malé a střední podnikatele Smlouva uzavřena s 5 konečnými uživateli v celkové výši grantu Kč (vyčerpána celá alokace)

Průběh 2. kola výzvy VÝZVA K PŘEDKLÁDÁNÍ AKCÍ V RÁMCI GRANTOVÝCH SCHÉMAT: Předloženo 19 žádostí Opatření 1.1 SROP Program na podporu malého a středního podnikání Veřejná podpora určená pro 2. kolo výzvy: Kč Podána 1 žádost – schválena k podpoře Program na podporu drobného podnikání Veřejná podpora určená pro 2. kolo výzvy: Kč Podáno 17 žádostí – k podpoře schváleno 10 akcí Podopatření SROP Podpora místních a regionálních služeb cestovního ruchu v Karlovarském kraji pro malé a střední podnikatele Veřejná podpora určená pro 2. kolo výzvy: Kč Podány 2 žádosti – k podpoře schváleny 2 akce Probíhá uzavírání smluv

3. kolo výzvy VÝZVA K PŘEDKLÁDÁNÍ AKCÍ V RÁMCI GRANTOVÝCH SCHÉMAT: Opatření 1.1 SROP: Podpora podnikání ve vybraných regionech Program na podporu malého a středního podnikání v hospodářsky slabých a strukturálně postižených regionech Karlovarského kraje pro období 2004 – 2006 Veřejná podpora určená pro 3. kolo výzvy: Kč Program na podporu drobného podnikání v hospodářsky slabých a strukturálně postižených regionech Karlovarského kraje pro období 2004 – 2006 Vyhlášení: předpoklad do konce dubna Veřejná podpora určená pro 3. kolo výzvy: Kč Podopatření SROP: Podpora regionálních a místních služeb cestovního ruchu Podpora místních a regionálních služeb cestovního ruchu v Karlovarském kraji pro malé a střední podnikatele Vyhlášení: Ukončení příjmu žádostí: – přijaty 4 žádosti, probíhá hodnocení

Program na podporu malého a středního podnikání v hospodářsky slabých a strukturálně postižených regionech Karlovarského kraje pro období VŠEOBECNÝ CÍL GS: Zvýšení prosperity vybraných regionů rozvojem malých a středních podniků a vytvářením nových pracovních příležitostí na území těchto regionů. ZAMĚŘENÍ: Podpora investičních akcí malých a středních podniků a) s důrazem na využití místních zdrojů a rozvoj tradičních odvětví b) se zaměřením na modernizaci, rozšíření a výstavbu výrobních kapacit c) v oblasti inovačního podnikání a technologického rozvoje (náklady na inovace nepřekročí 40 % celkových uznatelných nákladů. Ve 3. kole výzvy se předpokládá vyčerpání veškerých finančních prostředků. Vyhlášení případného 4. kola výzvy se předpokládá pouze v případě, že: s některým z žadatelů z předchozích kol nebude možné podepsat Smlouvu o poskytnutí grantu v rámci 3. kola výzvy nebude přijat dostatečný počet kvalitních akcí v rámci 3. kola výzvy bude vyřazena některá z akcí z dalšího procesu administrace z důvodu nesplnění podmínek stanovených programem

Program na podporu drobného podnikání v hospodářsky slabých a strukturálně postižených regionech Karlovarského kraje pro období VŠEOBECNÝ CÍL GS: Zvýšení prosperity vybraných regionů rozvojem drobných podniků a řemesel a vytvářením nových pracovních příležitostí na území těchto regionů. ZAMĚŘENÍ: Podpora investičních akcí drobných podniků a) s důrazem na využití místních zdrojů a rozvoj tradičních řemesel b) se zaměřením na modernizaci, rozšíření a výstavbu výrobních kapacit c) v oblasti inovačního podnikání a technologického rozvoje (náklady na inovace nepřekročí 40 % celkových uznatelných nákladů. Vyhlášení případného 4. kola výzvy se předpokládá pouze v případě, že: v rámci 3. kola výzvy nebude přijat dostatečný počet kvalitních akcí s některým z žadatelů z předchozích kol nebude možné podepsat Smlouvu o poskytnutí grantu v rámci 3. kola výzvy bude vyřazena některá z akcí z dalšího procesu administrace z důvodu nesplnění podmínek stanovených programem

Podpora místních a regionálních služeb cestovního ruchu v Karlovarském kraji pro malé a střední podnikatele VŠEOBECNÝ CÍL GS: Přispění k dosažení trvalého a vyváženého rozvoje a růstu kvality života obyvatel Karlovarského kraje na základě povzbuzování nových ekonomických aktivit s důrazem na tvorbu pracovních míst v regionálním i místním měřítku. ZAMĚŘENÍ: a) vytváření regionálních a místních propagačních materiálů pro podporu cestovního ruchu a lázeňství b) vytváření nových produktů v cestovním ruchu využívajících potenciálu regionu c) poradenství pro malé a střední podniky operující v oblastech cestovního ruchu d) vytváření marketingových studií na podporu rozvoje cestovního ruchu v Karlovarském kraji e) konání seminářů a sympozií o cestovním ruchu na regionální úrovni f) vytváření místních a regionálních systémů informování turistů o přírodních a kulturních zajímavostech g) konání propagačních a informačních kampaní při medializaci Karlovar. kraje Jedná se pouze o jednoleté GS, tzn. na rok 2004 (akce musí být zrealizovány do ). Na přelomu dubnu a května 2006 bude vyhlášeno nové grantové schéma na rok 2005 – 2006 se stejným zaměřením a obdobnými podmínkami.

Grantová schémata Karlovarského kraje v rámci opatření 1.1 SROP pro MSP 1.Program na podporu DROBNÉHO podnikání v hospodářsky slabých a strukturálně postižených regionech Karlovarského kraje pro období (Nařízení Komise (ES) č. 69/2001) – podpora je poskytována v souladu s pravidlem „de minimis“ 2.Program na podporu MALÉHO A STŘEDNÍHO podnikání v hospodářsky slabých a strukturálně postižených regionech Karlovarského kraje pro období Nařízení Komise (ES) č. 70/2001 ve znění Nařízení Komise (ES) č. 364/2004 – skupinová výjimka

Cíle grantových schémat Všeobecným cílem grantových schémat je zvýšení prosperity vybraných regionů Karlovarského kraje rozvojem drobných, malých a středních podniků a řemesel a vytvářením nových pracovních příležitostí na území těchto regionů. Specifickými cíli grantového schématu jsou: Rozvoj stávajících drobných, malých a středních podniků s cílem vytváření nových pracovních míst v hospodářsky slabých a strukturálně postižených oblastech Karlovarského kraje. Diverzifikace ekonomické základny ve strukturálně postižených oblastech Karlovarského kraje.

Územní působnost GS 1.1 Správní obvody obcí s pověřenými obecními úřady: Horní Slavkov, Chodov, Loket, Kraslice, Kynšperk nad Ohří, Sokolov, Karlovy Vary, Ostrov, Toužim, Žlutice. Nově podporováno území: Cheb, Mariánské Lázně, Nejdek. V rámci tohoto grantového schématu budou podpořeny akce, které budou realizovány na takto vymezeném území a které budou mít pozitivní dopad na zaměstnanost v uvedených regionech. Je podporováno území celého kraje kromě obce Aš.

Podmínka účasti v grantových schématech GS 1.1 Podmínkou pro účast v grantovém schématu bude závazek na zvýšení celkového počtu zaměstnanců příjemce dotace (tato podmínka platí pro jednotlivé akce v rámci grantového schématu), kdy pro drobné podnikatele bude muset závazek činit minimálně 1 zřízené a obsazené pracovní místo pro každou jednotlivou akci, pro malé podnikatele 3 pracovní místa a pro střední podnikatele 10 pracovních míst. K navýšení počtu zaměstnanců musí dojít nejpozději do 1 roku po dokončení realizace projektu. Další podmínkou je nárůst obratu podpořeného konečného uživatele, a to v hodnotě nejlépe 20%. Výchozím stavem je obrat společnosti za poslední uzavřené účetní období. Závazek udržení této zvýšené zaměstnanosti a obratu musí trvat minimálně 5 let ode dne podpisu smlouvy mezi žadatelem a krajem.

Oprávnění žadatelé GS I Malé a střední podniky (MSP) včetně drobných (tj. s méně než 250 zaměstnanci) - definice MSP viz Nařízení Komise (ES) č. 70/2001 ve znění Nařízení Komise (ES) č. 364/2004. Drobní podnikatelé (tzv. mikropodniky) – zaměstnávají méně než 10 osob, jejich roční obrat, případně celková roční bilanční suma, nepřevyšuje EUR. Malí podnikatelé (malé podniky) – zaměstnávají méně než 50 osob, jejich roční obrat, případně celková roční bilanční suma, nepřevyšuje EUR. Střední podnikatelé – zaměstnávají méně než 250 osob, vykazují roční obrat do EUR, případně celkovou roční bilanční sumu, nepřesahující EUR.

Oprávnění žadatelé GS II Pouze existující podniky s minimálně tříletou účetní historií. Projekty realizované ve VYBRANÝCH problémových regionech Karlovarského kraje – spádové obvody 13 obcí s pověřenými obecními úřady. Pro přiznání podpory je rozhodující místo realizace projektu (akce v rámci GS), nikoliv sídlo podniku. Z podpory vyloučeni: začínající podnikatelé (tj. s účetní historií kratší než 3 roky), neživotaschopné podniky, zemědělská výroba či prvovýroba, soukromí zemědělci, podnikatelé v cestovním ruchu, přímé zahraniční investice.

Podporované aktivity GS 1.1 Investiční akce drobných, malých a středních podniků s důrazem na využití místních zdrojů a rozvoj tradičních řemesel (odvětví) – včetně podpory nákupu služeb spojených s rozvojem podniku Investičních akce drobných, malých a středních podniků se zaměřením na modernizaci, rozšíření a výstavbu výrobních kapacit – včetně podpory nákupu služeb spojených s rozvojem podniku Investiční akce drobných, malých a středních podniků v oblasti inovačního podnikání a technologického rozvoje – náklady na inovace výrobků či technologií nepřekročí 40 % celkových uznatelných nákladů akce

Další odvětvové omezení veřejné podpory Veřejná podpora se vztahuje na podporu poskytnutou podnikům ve všech odvětvích s výjimkou : činností, které se týkají výroby, zpracování a uvádění na trh výrobků uvedených v Příloze 1 Smlouvy o založení ES (vymezení odvětví pro veřejnou podporu je přílohou Pokynů pro žadatele), podpory při činnosti spojené s vývozem, zejména podpory přímo spojené s vyváženým množstvím, se zavedením a provozem distribuční sítě nebo s jinými běžnými výdaji při vývozní činnosti, podpory podmiňující použití domácího zboží na úkor dováženého zboží, uhelného průmyslu (jen v případě malých a středních podniků), podnikatelských subjektů v odvětví dopravy v případě nákladů na nákup dopravních prostředků a zařízení. V případě drobných podniků nesmí být podpora do odvětví dopravy poskytnuta vůbec.

Uznatelné náklady GS I „PROGRAM NA PODPORU DROBNÉHO PODNIKÁNÍ…“ mezi uznatelné náklady patří: Investiční náklady projektová dokumentace do 5 % celkových uznatelných nákladů projektu, vznikla-li po (např. projektová dokumentace včetně rozpočtu k územnímu a stavebnímu řízení, dokumentace EIA) nákup pozemku (do max. výše 10 % celkových uznatelných nákladů) stavební a technologická část stavby náklady na pořízení strojního a technologického zařízení základní vnitřní vybavení Neinvestiční náklady mohou maximálně dosáhnout výše 10 % celk. uzn. nákladů konzultační a jiné služby a činnosti, odborné posudky DPH za podmínky, že podnikatel není plátcem DPH a nemá nárok na odpočet DPH na vstupu

Uznatelné náklady GS II „PROGRAM NA PODPORU MALÉHO A STŘEDNÍHO PODNIKÁNÍ…“ mezi uznatelné náklady patří: Investiční náklady, tzn.: hmotné investice - náklady týkající se pozemků, budov, strojů a zařízení nehmotné investice - náklady na nákup technologií náklady spojené s pořízením nehmotných aktiv (patenty, licence, know-how) náklady na konzultační služby – musí se jednat o služby poskytnuté externími konzultanty a nesmí mít charakter stálé nebo pravidelné činnosti, nesmí souviset s obvyklými provozními náklady. V PŘÍPADĚ UZNATELNÝCH NÁKLADŮ VŠEOBECNĚ PLATÍ: náklady, které vzniknou v průběhu realizace akce a mají charakter uznatelných nákladů, avšak půjdou nad rámec rozpočtových nákladů akce (tzv. vícenáklady), je konečný uživatel povinen hradit ze svých vlastních finančních zdrojů. je nezbytné vždy doložit souvislost uznatelných nákladů s realizací projektu. lze je uplatňovat nejdříve od doby registrace žádosti na RK CI (výjimka se vztahuje na náklady k projektové dokumentaci v případě Programu na podporu drobných podnikatelů)

Struktura financování GS 1.1 EU (ERDF) KrajVeřejné zdroje celkem Soukromé zdroje Zdroje celkem 34%11%45%55% 100%

Velikost akcí GS 1.1 Program na podporu DROBNÉHO podnikání Minimální výše celkových uznatelných nákladů akce: ,-- Kč (min. výše grantu ,-- Kč) Maximální výše celkových uznatelných nákladů akce: ,-- Kč (max. výše grantu ,-- Kč) Program na podporu MALÉHO A STŘEDNÍHO podnikání Minimální výše celkových uznatelných nákladů akce: ,-- Kč (min. výše grantu ,-- Kč) Maximální výše celkových uznatelných nákladů akce: ,-- Kč (max. výše grantu ,-- Kč)

Povinné přílohy k žádosti GS 1.1 Podrobný rozpočet akce (elektronická i tištěná verze) Čestné prohlášení o bezdlužnosti (generované programem ELZA) Podklady pro ekonomické hodnocení akce (studie proveditelnosti dle metodiky - zjednodušeno) Doklady o právní subjektivitě žadatele oklad o zplnomocnění zástupce žadatele Podklady pro posouzení finančního zdraví žadatele (formuláře k dispozici na Výpis z rejstříku trestů Doklad o prokázání vlastnických vztahů (výpis z katastru nemovitostí + snímek z katastr. mapy; upozornění – zástavní právo) Doklad o posouzení vlivu projektu na životní prostředí (vyjádření odboru životního prostředí KÚ KK) Územní rozhodnutí nebo sdělení stavebního úřadu o sloučení územního a stavebního řízení Soulad s rozvojovou strategií (národní, krajské a obecní priority rozvoje) Seznam příloh

Další přílohy předkládané buď při podání žádosti nebo při podpisu smlouvy Týká se akcí, u nichž je vyžadováno územní rozhodnutí i stavební povolení Projektová dokumentace do úrovně pro územní rozhodnutí – předkládá se spolu s předložením Žádosti o poskytnutí grantu na RK CI. Projektová dokumentace ke stavebnímu povolení – předkládá se nejpozději při podpisu Smlouvy o poskytnutí grantu.

Další přílohy předkládané nejpozději při podpisu smlouvy Stavební povolení Smlouva o vedení účtu Doklad o zajištění finančního krytí akce

Nepovinné přílohy předkládané spolu s žádostí Reference projektů Personální zajištění Jedná se o nepovinné přílohy žádosti, jejich vyplnění přispěje k uvedení jasných a přehledných faktů, na jejich základě bude možno přidělit maximální počet bodů.

Způsob doručení žádostí GS 1.1 Žádosti se předkládají osobně na Agenturu pro podporu podnikání a investic CzechInvest, regionální kancelář pro Karlovarský kraj v zalepené obálce s přelepením spojů samolepkou s podpisem, popř. razítkem žadatele. Obsah obálky 3x tištěná verze žádosti (1 orig. + 2 kopie) 1x elektronická verze žádosti (CD nebo disketa) 3x povinné přílohy žádosti (1 orig. + 2 kopie)

Náležitosti obálky úplná adresa RK CI: CzechInvest Regionální kancelář pro Karlovarský kraj Na Vyhlídce Karlovy Vary název grantového schématu číslo výzvy název operačního programu, priority a opatření úplný název a adresa žadatele název akce místo realizace akce (obec, obec s pověřeným obecním úřadem, kraj)

Doplňující informace Veřejné zakázky pokud cena zakázky přesáhne 0,5 mil. Kč bez DPH, je nutné postupovat dle pokynů pro žadatele (oslovení 3 dodavatelů) nad 2 mil. Kč – dle zákona o veřejných zakázkách

Hodnocení akcí GS 1.1 Založeno na principu soutěže mezi předloženými akcemi (každá akce je bodována dle výběrových kritérií). Probíhá ve třech fázích: kontrola formálních náležitostí, kontrola přijatelnosti a hodnocení kvality akce (musí dosáhnout určené prahové úrovně 60%).

Nejčastější chyby v žádostech o poskytnutí grantu Nesprávný výběr monitorovacích ukazatelů nebo přeceňování možností ze strany žadatelů tyto ukazatele splnit Vyplněné nerelevantní zkušenosti s řízením projektů – nutno postupovat dle pokynů pro žadatele Rozpočet akce – na základě pokynů pro žadatele a případně konzultace na odboru investic a grantových schémat určit, které náklady akce jsou uznatelné a které neuznatelné Chybně uvedená doba realizace akce – datem ukončení akce (etapy akce) je datum předložení závěrečné monitorovací zprávy (etapové monitorovací zprávy) Shoda žádosti, studie proveditelnosti a projektové dokumentace Pokusit se ohodnotit zpracovanou žádost dle výběrových kritérií (příloha pokynů pro žadatele)

Programovací období 2007 – 2013 NÁVRH STRUKTURY OPERAČNÍCH PROGRAMŮ PRO ČR Oblast Podíl na celkových financích přiznaných z EU Životní prostředí20 % Doprava20 % Podpora zaměstnanosti a vzdělanosti 20 % Podnikání, výzkum, inovace18 % Regionální programy12 % Podpora cestovního ruchu a kultury 8 % Technická pomoc2 % Zdroj: Dotační věstník 11/2005

GRANTOVÁ SCHÉMATA KARLOVARSKÉHO KRAJE Další informace na: kraj_cz/EU/SROP_gs/

Děkuji vám za pozornost Kontakt Odbor investic a grantových schémat Ing. Petr Stoklasa tel.: Bc. Tomáš Lafek tel.: Jitka Lapešová Tel.: