Aktuální poznatky z kontrolní činnosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uzavírání veřejnoprávních smluv
Advertisements

Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Možnosti a limity kontroly obcí
Dohled nad zadáváním veřejných zakázek v České republice
Dozor Dozor nad výkonem samostatné působnosti obce krajský úřad MV
Odbor právní a Krajský živnostenský úřad
Smlouvy kupní smlouva, smlouva o smlouvě budoucí, předkupní právo, smlouva o dílo, mandátní smlouva Mgr. Petra Malaníková.
Dozorčí rady pracovišť AV ČR z pohledu právního setkání předsedů a místopředsedů DR 25. dubna 2007.
Nástroje územního plánování
Nakládání s nemovitým majetkem v podmínkách veřejných výzkumných institucí Porada předsedů a místopředsedů dozorčích rad Praha 25. dubna 2007.
1 Daň z nemovitostí a místní poplatky jako finanční zdroj obcí a měst Alena Holmes Zdeňka Jirásková Odbor – Majetkové daně, daň silniční, poplatky a oceňování.
Povodně 2010 Realizace převodu státních pozemků ze správy PF ČR do vlastnictví obcí nebo fyzických osob postižených povodněmi roku 2010, za účelem výstavby.
Aktuálně připravované novelizace zákonů o územních samosprávných celcích a zákona o svobodném přístupu k informacím Ing. Marie Kostruhová Ředitelka.
Metodická činnost Ministerstva vnitra
Přenesená působnost Přenesená působnost svěřená právními předpisy a)obci správní území – území obce b)pověřenému obecnímu úřadu správní území –území obcí.
Mgr. Ing. Drago Sukalovský, starosta města Kuřimi
Okamžik poskytnutí podpory malého rozsahu
Řízení před Soudním dvorem EU
Návrh novely zákoníku práce předložený vládě Svaz průmyslu a dopravy ČR souhlasil s návrhem novely zákoníku práce Stanovisko ze dne 31. března 2011.
Konference „Otevírejme Radnice II“
Martina Kochová Lucie Svobodová Lenka Kratochvílová Eva Mašková
Právo na informace Tereza Danielisová,
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
Kolektivní vyjednávání. Kolektivní smlouvy (KS)  upravují individuální a kolektivní vztahy mezi zaměstnavateli a zaměstnanci a práva a povinnosti smluvních.
Vykonavatelé vlastnického práva státu
Exekuční řád po novelách
Kontrola veřejné správy I.
Aneb Jak (ne)prodat městský pozemek uvádějí Lidl Tábor &
Územní samospráva Kraje
Porada tajemníků obcí s rozšířenou působností Benešov, Brno Aktuální informace k legislativním návrhům zákonů o ÚSC a dalším.
1 Soudní ochrana v oblasti správy věcí veřejných Jitka Bělohradová.
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
Zákon o obcích Zlín 2015 Mgr. Michal Abrahámek Odbor právní a Krajský živnostenský úřad.
UZNÁNÍ A VÝKON CIZÍCH ROZHODČÍCH NÁLEZŮ
Zajištění připravenosti veřejné správy na aplikaci SŘ Informace na internetových stránkách MV Informace na internetových stránkách MV Možnost pokládat.
UZNÁNÍ A VÝKON CIZÍCH ROZHODČÍCH NÁLEZŮ PŘEDNÁŠKA Č. 6.
Územní samospráva Obce
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 7-8 VŠFS Určení práva pro rozhodování sporů Vnitrostátní spory Podle příslušné smlouvy Obchodní zvyklosti Mezinárodní.
1 Referendum Jitka Bělohradová. 2 Referendum Projev přímé formy demokracie –Jeho zvláštní projevy: plebiscit, veto –Další formy přímé demokracie: lidová.
Územní členění státu a právo na samosprávu v ČR
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Kontrola veřejné správy - Nejvyšším kontrolním úřadem - orgány státního zastupitelství - soudy (přehled) Olga Pouperová.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
NAKLÁDÁNÍ S OBECNÍM MAJETKEM V DOZOROVÉ,KONTROLNÍ A METODICKÉ PRAXI MINISTERSTVA VNITRA Setkání Sdružení tajemníků Ostrava, 20. května 2011.
Hospodaření územních samosprávných celků z pohledu zákona o obcích JUDr. Jan Horník, Ph.D. Úřad vlády České republiky Oddělení boje s korupcí
Postup při zadávání VZ - Příspěvkové organizace Kompetence k rozhodování o nákupu věcí, služeb a stavebních prací Rozsah Číslo usnesení Rady ÚK z
AKTUÁLNÍ POZNATKY Z PŘEZKOUMÁNÍ HOSPODAŘENÍ ÚZEMNÍCH CELKŮ Mgr. Martin MIKŠ vedoucí odboru kontrolního a právního.
Nová koncepce systému odměňování za výkon funkce členů zastupitelstev ÚSC Ing. Tomáš Pösl Vedoucí oddělení kontroly Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly.
Změny zákona o obcích – vybrané otázky
Veřejnoprávní smlouvy
Novela zákona o obcích.
Výsledky kontrol samostatné působnosti obcí a poznatky z činnosti za rok 2016 Nejčastější nedostatky zjišťované při kontrolách výkonu samostatné působnosti.
Státní pozemkové vlastnictví - prameny právní úpravy -
Registr smluv v kontextu zákona o zadávání veřejných zakázek
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 4 VŠFS 2016.
Právo člena zastupitelstva obce na informace
Porada ODK se zástupci orgánů veřejné správy
Rozhodčí řízení Přednáška 7-8 VŠFS 2015.
Umisťování staveb.
Rozhodčí řízení Přednáška 10 VŠFS 2016.
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Působnost valné hromady
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2015
Setkání se starosty obcí Karlovarského kraje Téma: Novela stavebního zákona v oblasti územního plánování s účinností od VÝBĚR.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra oddělení dozoru Brno Poznatky z dozorové činnosti ve vztahu k tvorbě obecně závazných vyhlášek.
Vrchní vodoprávní dozor rok 2016
Kontroly výkonu přenesené působnosti v oblasti editace dat RÚIAN
Projekt „Podpora vzdělávání volených zástupců obcí I. typu“ reg. č. CZ
Transkript prezentace:

Aktuální poznatky z kontrolní činnosti Ministerstvo vnitra Odbor dozoru a kontroly veřejné správy

Statistika za rok 2013 Počet kontrol - samostatná působnost 112 Počet kontrolních zjištění (zásadních porušení zákona) 776 Průměr zjištěných nezákonností na 1 kontrolu 7 Nejvyšší dosažený počet kontrolních závěrů zjištěných v rámci jedné kontroly 16 porušení zákona

Srovnání počtu kontrol výkonu samostatné působnosti a počtu kontrolních zjištění (porušení zákona) v letech 2006 až 2013

Počet kontrol samostatné působnosti obcí a počet kontrolních zjištění v letech 2006 až 2013

Průměrný počet porušení zákona

Nejčastější pochybení Nakládání s majetkem a) zveřejňování záměrů b) schválení právních úkonů v příslušném orgánu obce Naplňování práv občana obce podílet se na správě věcí veřejných Svolávání ZO a průběh jednání ZO

NAKLÁDÁNÍ S MAJETKEM OBCE - OBECNĚ ZÁKLADNÍ ZÁSADY § 39 z.o obcích - ZVEŘEJNIT ZÁMĚR VŽDY POKUD SE JEDNÁ O: PRODAT – SMĚNIT – DAROVAT – PRONAJMOUT - VYPŮJČIT 2. Rozhodnutí v příslušném orgánu obce o dispozici s majetkem: ZO : PRODAT – SMĚNIT – DAROVAT RO : PRONAJMOUT – VYPŮJČIT 3. Projevení vůle obce navenek – starosta podepíše smlouvu

Nakládání s majetkem (1) Nedostatky při zveřejňování záměrů nakládat s nemovitým majetkem (§ 39 zákona o obcích) Nezveřejnění záměru nakládat s nemovitým majetkem obce na úřední desce na elektronické úřední desce – rozsudek NS 30 Cdo 2373/2012 Zveřejnění záměru na dobu kratší než zákonem stanovených 15 dnů. Zveřejnění záměru v době, kdy již ZO rozhodlo o dalších navazujících majetkoprávních úkonech.

Nakládání s majetkem (2) Nedostatečná identifikace nemovitosti uvedené ve zveřejněném záměru neodpovídající požadavkům zákona Identifikace nemovitosti – dle § 5 odst.1 katastrálního zákona Nejednoznačné a nesprávné určení příslušné nemovitosti = vada způsobující neurčitost označení nemovitosti = může vyvolat důsledky nezveřejnění záměru = absolutní neplatnost

ZVEŘEJŇOVÁNÍ ZÁMĚRU ÚČEL ZVEŘEJŇOVÁNÍ ZÁMĚRU : Poskytnutí informace o úmyslu obce disponovat s majetkem Poskytnutí možnosti vyjádřit se ke zveřejněnému záměru Poskytnutí možnosti předložit své vlastní nabídky, na základě podmínek stanovených v záměru Záměr vždy : a) prodat , směnit , darovat , pronajmout , vypůjčit b) povinnost též při podstatných změnách existujícího právního vztahu NS 28Cdo 3297/2008

ZVEŘEJŇOVÁNÍ ZÁMĚRU Konkrétně např. : Změna kupní smlouvy - pokud by mělo dojít ke změně kupní ceny nebo podstatných náležitostí smlouvy Prodlužování platnosti nájemních smluv či jejich změny Uzavření nové smlouvy se stávajícím nájemcem k pronajatým nemovitostem Uzavírání dodatku k již existující nájemní smlouvě, kterým se prodlouží platnost smlouvy, rozšíření předmětu nájmu , snížení –zvýšení ceny Změna doby trvání nájmu : z doby určité na dobu neurčitou

ZVEŘEJŇOVÁNÍ ZÁMĚRU Obecně doporučení V případě pochybností , zda určitá dispozice podléhá povinnosti zveřejnění záměru lze doporučit – k posílení právní jistoty - aby záměr zveřejněn byl Obec má povinnost v záměru jednoznačně vymezit zamýšlenou dispozici s majetkem Lze tak předejít Budoucím sporům o platnosti uzavřených smluvních vztahů, dodatků Riziku náhrady škody v případě neplatnosti z důvodu nezveřejnění záměru

Nakládání s majetkem (3) Nedostatky ve formulaci usnesení o majetkoprávních úkonech Nedostatečné konkrétní vymezení: Předmětu úkonu Základních podmínek Osoby s níž obec hodlá určitou smlouvu uzavřít Riziko neplatnosti – v případě soudního sporu Povinnost obci nahradit škodu

Nakládání s majetkem (4) Předchozí schválení smlouvy jako podmínka její platnosti § 41 odst.2 zákona o obcích : Právní úkony, které vyžadují schválení ZO,popřípadě rady obce, jsou bez tohoto schválení od počátku neplatné Schválení v příslušném obecním orgánu je podmínkou platnosti uzavřené smlouvy – např. 32 Odo 11/2004, 28 Cdo 2075/2009 Není-li tento požadavek splněn, jde o úkon absolutně neplatný,přičemž tento nedostatek nelze zhojit dodatečným schválením v příslušném obecním orgánu

Nakládání s majetkem (5) Rozhodnutí v příslušném orgánu obce musí být určité a konkrétní a musí z něj jednoznačně vyplývat právní vůle obce Problematické je usnesení : bere na vědomí - např. 32Cdo 131/2011 Nepřípustné je tzv. - konkludentní rozhodnutí – tj. nejde o výslovný projev vůle, lze se domnívat – např. 32 Cdo 923/2011 Např. Usnesení zní : ZO informuje o projednání prodeje pozemku …

Nakládání s majetkem (6) Zákaz nerovného přístupu k zájemcům o uzavření smlouvy s obcí Nález Ústavního soudu ze dne 20. června 2012 sp.zn. IV ÚS 1167/11 Závěry : Postup obce při dispozicích se svým majetkem musí být transparentní a prostý jakékoliv diskriminace, resp. Nedůvodného nerovného zacházení s různými zájemci Porušení této zásady nutně vede k neplatnosti realizované dispozice

Příklady neplatnosti smluv Typické důvody neplatnosti smluv výslovně stanovené zákonem o obcích Nezveřejnění záměru § 39 Uzavření smlouvy bez předchozího schválení příslušným orgánem obce § 41,odst.2 Protiprávní převzetí ručitelského závazku § 38,ods.4

Příklady neplatnosti smluv Dovozeno soudy : Neodůvodnění odchylky od obvyklé ceny při úplatném převodu majetku §39,odst.2 Neurčitost rozhodnutí ZO , RO o uzavření smlouvy Neschválení všech podstatných náležitostí příslušným orgánem obce Uzavření smlouvy za jiných podmínek než těch, které byly odsouhlaseny Nedostatečné vymezení části prodávaného pozemku ve zveřejněném záměru Neschválení smlouvy na řádně svolaném a veřejně přístupném jednání ZO Ve všech výše uvedených případech se jedná o absolutní neplatnost

Nedostatky při naplňování práv občana obce podílet se na správě věcí veřejných Omezení práva občana obce vyjadřovat se na zasedání ZO k projednávaným věcem (buď jednacím řádem, nebo řídícím zasedání ZO). Neprojednání, resp. nevyřízení návrhů, připomínek a podnětů občanů obce. Nedodržování zákonem stanovených lhůt při vyřizování podání občanů. Omezení možnosti nahlížet do zápisu a usnesení ze zasedání ZO, usnesení rady, atd. Omezení možnosti vyjádřit se nebo nahlížet do návrhu rozpočtu obce a schváleného rozpočtu

Jednání zastupitelstva obce – zjišťovaná pochybení Překročení vyhrazené působnosti ZO (rozhodování ve věcech náležejících do vyhrazené pravomoci RO) Jednání ZO a přijímání „rozhodnutí“ i přes nepřítomnost nadpoloviční většiny všech členů ZO O zařazení návrhů na pořad jednání ZO přednesených v průběhu probíhajícího zasedání ZO nerozhodlo ZO Jednání ZO se konalo jako neveřejné Nebylo na ZO umožněno vystoupit osobám, jimž toto právo zaručuje zákon (občané obce) Odepření práva na předložení návrhu k zařazení na pořad jednání ZO (členovi ZO, členovi rady a členovi výboru ZO)

Děkuji za pozornost Kontakty: e-mail: odbordk@mvcr.cz web: www.mvcr.cz/odk